Ποια κρίση;;; 81.840.000 εκατ ευρώ το χρόνο πληρώνουμε για ενοίκια κτηρίων!!!

Δείτε που και πόσα λεφτά δαπανά το Δημόσιο κάθε μήνα

​Οι υπέρογκες και αδικαιολόγητες δαπάνες του δημοσίου που παρατηρούνταν τα προηγούμενα χρόνια γύρω από τις μισθώσεις ακινήτων συνεχίζονται, έστω και μειωμένες, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιοριστεί το κόστος των ενοικίων που πληρώνει το δημόσιο. Κάθε μήνα βγαίνουν από τα ταμεία του κράτους 6.820.000 ευρώ για να πληρωθούν ενοίκια σε 2.353 ακίνητα ιδιωτών, κόστος που φτάνει δηλαδή τα 81.840.000 ευρώ τον χρόνο. Τα στοιχεία προκύπτουν από την απάντηση που έστειλε ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στην ερώτηση που του κατέθεσε στις 29 Οκτωβρίου ο Βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Ανδρέας Ψυχάρης, προκειμένου να πληροφορηθεί τα χρήματα που δαπανά το ελληνικό δημόσιο για να μισθώνει ιδιωτικά ακίνητα που χρησιμοποιούνται από Υπουργεία και φορείς του δημοσίου.

Μάλιστα πριν την εφαρμογή της συναινετικής μείωσης μισθωμάτων το 2011, το δημόσιο πλήρωνε άλλα 2.130.000 ευρώ μηνιαίως για μισθώματα, δηλαδή το συνολικό πόσο έφτανε τα 8.950.000 ευρώ τον μήνα.

Πάντως με βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης για επιπλέον μείωση των μισθώσεων υπολογίζεται ότι το επόμενο διάστημα το μηνιαίο πόσο που θα εξοικονομηθεί θα φτάσει τα 3.922.000 τον μήνα, ενώ 126.000 ευρώ έχουν ήδη εξοικονομηθεί και από τις καταργήσεις ή συγχωνεύσεις οργανισμών, χωρίς να υπολογίζονται οι ΔΟΥ που θα κλείσουν ή που θα συγχωνευθούν, το συνολικό κόστος των οποίων -μόνο στην Αττική- ξεπερνά τις 675.000 ευρώ μηνιαίως.

Την ίδια ώρα, 1.333 είναι τα δημόσια κτίρια για τα οποία έχει την αρμοδιότητα το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ είναι άγνωστη η χρήση που γίνεται σε 100 και πλέον κτίρια αυτού του καταλόγου. Πάντως, σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών η διαδικασία αξιολόγησης των καταγεγραμμένων μέχρι σήμερα δημοσίων κτιρίων που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να μεταστεγαστούν σε αυτά δημόσιες υπηρεσίες βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012.

Όσον αφορά τώρα τα ακίνητα ιδιωτών που χρησιμοποιεί το δημόσιο με βάση τα αναλυτικά στοιχεία που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών τα υψηλότερα ενοίκια καταβάλλονται για το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης με 202.000 ευρώ τον μήνα. Πάνω από 859.000 ευρώ τον μήνα κοστίζουν τα ενοίκια για τα ακίνητα στα οποία στεγάζονται διάφορες υπηρεσί��ς υπουργείων. Τα κτίρια του ΣΔΟΕ κοστίζουν 170.000 τον μήνα, οι κεντρικές υπηρεσίες του πρώην Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας 177.000 τον μήνα, τα κτίρια του ΑΣΕΠ φτάνουν τις 127.000 τον μήνα, τα κτίρια του Συνηγόρου του Πολίτη τις 76.520 το μήνα. Η Γεν��κή Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην οδό Σταδίου πληρώνει 59.853 ευρώ τον μήνα, αποθήκες του Υπουργείου Οικονομικών στην οδό Λεγάκη κοστίζουν 40.000 τον μήνα, υπηρεσίες της περιφέρειας Θεσσαλονίκης 59.000 τον μήνα, η διεύθυνση αστυνομίας Νοτιανατολικής Αττικής στη Γλυφάδα 20.300 τον μήνα , η ΔΟΥ Νέας Σμύρνης 31.000 τον μήνα, η ΔΟΥ Αθηνών στην Καλλιθέα 24.000 τον μήνα, το τελωνείο Αθηνών 23.000 το μήνα, ενώ συνολικά όλες οι ΔΟΥ στην Αττική κοστίζουν 675.668 ευρώ μηνιαίως .

Ο Βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Ψυχάρης, σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί ακόμα στο δημόσιο, όσον αφορά στις δαπάνες για πληρωμή ενοικίων επισημαίνει τα ακόλουθα: «Η επαναδιαπραγμάτευση και η αξιολόγηση από μηδενική βάση των μισθωμάτων που καταβάλλει το δημόσιο για τη μίσθωση ακινήτων πρέπει να αποτελέσει για την κυβέρνηση ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Την ώρα που το κράτος μάχεται για να εξοικονομήσει πρόσθετα κονδύλια από τη φοροδιαφυγή και την είσπραξη των εσόδων του δημοσίου, έτσι ώστε να μην χρειαστούν νέα εισπρακτικά μέτρα, αδικεί αυτή την προσπάθεια το γεγονός ότι καταβάλλονται ακόμα και σήμερα τόσο μεγάλα ποσά για την μίσθωση ακινήτων».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top