ΙΚΑ: Αν μέσα σε 20 χρόνια δε βρούμε την απάτη σου… τη γλίτωσες «γατάκι»!!!

Μετά την 20ετία θα παραγράφονται οι αξιώσεις του για παροχές που δόθηκαν παράνομα!

​Με την παρέλευση 20ετίας και όχι 10ετίας θα παραγράφονται στο εξής οι αξιώσεις του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων από «αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές».

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Ιδρύματος που εκδόθηκε σε εφαρμογή του Ν. 4093/2012, "οι αξιώσεις του ΙΚΑ, όσον αφορά την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών, παραγράφονται μετά εικοσαετία από την τελευταία καταβολή, ενώ κάθε αντίθετη διάταξη καταργείται".

Η εικοσαετής παραγραφή ισχύει για πράξεις καταλογισμού, οι οποίες εκδίδονται από 12 Νοεμβρίου και μετά και αφορούν σε αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές.

Αντίθετα, εξακολουθεί να ισχύει η δεκαετής παραγραφή για οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Επομένως, σύμφωνα με την εγκύκλιο, "το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δικαιούται να αναζητήσει παροχές που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως από 1/1/1993 και μετά, εφόσον εκδοθεί η σχετική πράξη καταλογισμού εντός του 2012, και με πράξεις καταλογισμού που θα εκδοθούν εντός του 2013 το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα δικαιούται να αναζητήσει παροχές που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως από 1/1/1994 και μετά".
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top