Συνδέονται online με την εφορία οι ταμειακές των καταστημάτων

Ανοίγει ο δρόμος για την απόδοση ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο

Συνδέονται online με την εφορία οι ταμειακές των καταστημάτων
Στα σκαριά βρίσκεται η «επιχείρηση» online διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που ανοίγει τον δρόμο για την απόδοση του ΦΠΑ στον πραγματικό χρόνο της συναλλαγής.

Το «όπλο» αυτό, όπως σημειώνουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, θα συμβάλει αποφασιστικά ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροκλοπή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Ήδη σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου αναβάθμισης των ψηφιακών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ προς το Δημόσιο και τις επιχειρήσεις. Στο συνολικό «πακέτο» της αναβάθμισης περιλαμβάνεται και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών όλων των επιχειρήσεων με τη ΓΓΠΣ, με στόχο σε πραγματικό χρόνο να λαμβάνει δεδομένα για τις αποδείξεις λιανικής πώλησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τεχνικής πλευράς η συγκεκριμένη εφαρμογή μπορεί να είναι έτοιμη μέσα στους πρώτους μήνες του 2013, αρκεί βέβαια να υπάρξει και η πολιτική βούληση για την άμεση υλοποίησή της.

Στη συνέχεια οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να προσαρμόσουν τις ταμειακές μηχανές στις νέες τεχνικές προδιαγραφές του Taxisnet προκειμένου να είναι δυνατή η αποστολή όλων των δεδομένων των συναλλαγών τους στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΓΓΠΣ.

Όπως λένε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το κόστος προσαρμογής των ταμειακών μηχανών θα είναι μικρό, ενώ μόλις ολοκληρωθεί το έργο, θα μπει φρένο στην έκδοση πλαστών τιμολογίων και θα καταπολεμηθεί η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ. Παράλληλα, θα καταργηθούν οι περιοδικές δηλώσεις που υποβάλλουν σήμερα κάθε μήνα ή κάθε τρίμηνο οι επιχειρήσεις ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρούν. Με το νέο σύστημα ο ΦΠΑ θα πιστώνεται απευθείας στον λογαριασμό του Δημοσίου.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top