Eurostat: 20-30% χαμηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. το ΑΕΠ μας

Μεγάλη απόκλιση και στην ατομική κατανάλωση

Eurostat: 20-30% χαμηλότερα σε σχέση με τον  μέσο όρο της Ε.Ε. το ΑΕΠ μας
Στο 20%-30% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ των 27 βρίσκεται το ΑΕΠ της Ελλάδας, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat. Αναλυτικότερα, η ευρωπαϊκή υπηρεσία συγκρίνει τις 27 χώρες την τελευταία τριετία χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικούς δείκτες: το ΑΕΠ και την πραγματική ατομική κατανάλωση (ΑΙC).

Και στους δύο δείκτες την πρωτιά κερδίζει το Λουξεμβούργο, διατηρώντας μιαν ανοδική τροχιά σχεδόν συνολικά. Ακολουθεί η Ολλανδία, με μικρή καθοδική τροχιά, η Ιρλανδία (με σαφή καθοδική τάση), η Αυστρία (επίσης), η Σουηδία και η Δανία (επίσης).

Η Eurostat επισημαίνει ότι η ευημερία του Λουξεμβούργου σχεδόν ξεπερνά κατά 2,5 φορές τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία ξεπερνούν κατά 20%-30% τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Το Βέλγιο και η Φινλανδία είναι κατά 10%-20% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η Βρετανία και η Γαλλία κινούνται στο 10% πιο πάνω από το μέσο όρο, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία βρίσκονται ακριβώς στον μέσο όρο.

Κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο είναι η Κύπρος (-5%), η Μάλτα, η Σλοβενία και η Τσεχία (-15% με -20%), η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Σλοβακία (με -20% ως -30%), η Εσθονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία και η Πολωνία (-30%), η Λετονία (-40%), ενώ τ��λος η Ρουμανία και Βουλγαρία βρίσκονται στο -50% με -55%.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι στην κατάταξη της Eurostat με κριτήριο την πραγματική ατομική κατανάλωση (που δείχνει περισσότερο την «υλική» άνεση των νοικοκυριών), η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση. Ειδικότερα, ενώ βρίσκεται στη 19η θέση ως προς το ΑΕΠ, καταλαμβάνει τη 15η θέση ως προς τον δείκτη AIC.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top