Γ.Προβόπουλος: Αν εφαρμόσουμε πιστά τα μέτρα, τότε το 2014 θα έχουμε ανάκαμψη!

Ο διοικητής της ΤτΕ στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

Αισιόδοξος εμφανίστηκε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος κατά την ενημέρωση του στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την ενδιάμεση έκθεση της κεντρικής τράπεζας για τη Νομισματική Πολιτική 2012.
«Μετά από σοβαρές καθυστερήσεις και αβεβαιότητες, η Ελλάδα ��ρίσκεται σήμερα μπροστά σε νέες συνθήκες που υπό προϋποθέσεις δίνουν νέα προοπτική στην οικονομία. Η κυβέρνηση συνεργασίας που προέκυψε από τις εκλογές επωμίστηκε το καθήκον να ανατρέψει αυτό το δυσμενές κλίμα και να επαναφέρει το πρόγραμμα προσαρμογής σε κανονική τροχιά» δήλωσε ο κ.Προβόπουλος, τονίζοντας πως υλοποιήθηκαν τα προαπαιτούμενα της δανειακής σύμβασης και δόθηκε σαφές μήνυμα ότι η ελληνική πλευρά τηρεί τις υποχρεώσεις της, γεγονός που «ξεκλείδωσε» την εκταμίευση της δόσης.

«Οι εξελίξεις αυτές είναι θετικές και δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες ότι η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να ανακάμψει ίσως και συντομότερα απ' ό,τι προβλέπεται σήμερα» εκτίμησε ο κ.Προβόπουλος, προειδοποιώντας ωστόσο πως σε περίπτωση καθυστερήσεων οι επιπτώσεις αυτή τη φορά θα είναι πολύ βαρύτερες.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί με ρυθμό ελαφρά ανώτερο του 6% το 2012 και της τάξεως του 4%-4,5% το 2013, ενώ η ανάκαμψη θα αρχίσει στη διάρκεια του 2014» πρόεσθεσε

Παρά τις αδυναμίες και τα προβλήματα υπήρξε τα τελευταία χρόνια πρόοδος και μάλιστα ουσιαστική. Ειδικότερα:

- Η δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των ελλειμμάτων.

- Την τριετ��α 2010-2012 εκτιμάται ότι έχει ανακτηθεί ένα μεγάλο μέρος (το 72%) της απώλειας της διεθνούς ανταγωνιστικότητας κόστους της εννεαετίας 2001-2009.

- Παρά τις καθυστερήσε��ς, η πρόοδος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων των τελευταίων 2,5 ετών δεν είναι αμελητέα. (αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, εισαγωγή του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδιασμού , θέσπιση μηχανισμού παρακολούθησης και εκτέλεσης των προϋπολογισμών όλων των υπουργείων και των φορέων της γενικής κυβέρνησης, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων κ.α.)

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα ο κ Προβόπουλος τόνισε πως αυτό εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις στη ρευστότητα και την κεφαλαιακή του επάρκεια, λόγω της κρίσης, ενώ αναφέρθηκε και στις ενέργειες που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου κανένας καταθέτης να μη χάσει χρήματα .

«Η ανάκαμψη και η επιστροφή στην ανάπτυξη αποτελούν ��θνική προτεραιότητα» τόνισε ο κ.Προβόπουλος, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) Να αρθεί η αβεβαιότητα για τη θέση της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ.

β) Να ολοκληρωθεί ένα εθνικό σχέδιο για τη μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο.

Σύμφωνα με τον κ.Προβόπουλο, η επίσπευση της ανάκαμψης, μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν υπάρξει άμεση εφαρμογή μέτρων που ευνοούν την επανεκκίνηση της οικονομίας, αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας, ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και απλοποίηση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου ,υιοθέτηση ενός σταθερού φορολογικού καθεστώτος με μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

«Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκπέμπουν θετικά μηνύματα. Η δική μας προσπάθεια τώρα πρέπει να επικεντρωθεί στον περιορισμό της ύφεσης, την επίσπευση της ανάκαμψης και την εδραίωση των προϋποθέσεων για διατηρήσιμη ανάπτυξη» είπε τέλος ο κ.Προβόπουλος

Βίντεο Mega

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top