ΘΑ ΠΑΘΕΙΣ ΠΛΑΚΑ! Δεν φαντάζεσαι τι σημαίνει το "S" που ζωγραφίζαμε στα μαθητικά μας χρόνια

Όχι, δεν βγαίνει από το "smile"

Σχεδόν όλοι μας έχουμε ζωγραφίσει το γνωστό και πολυαγαπημένο "S" στα τετράδιά μας, κατά τη διάρκεια βαρετών μαθημάτων στο σχολείο. Συνήθως μάλιστα, το χρησιμοποίούσαμε ως το πρώτο γράμμα της κλασσική ζωγραφιάς "Smile" που κάναμε. Λίγοι όμως ξέρουν από που βγαίνει το "S" αυτό.

Ο δημοσιογράφος του αυστραλιανού Vice, Julian Morgans, θέλησε να ικανοποιήσει αυτή την κάπως ήσσονος σημασίας περιέργεια και να μάθει τι στο καλό σημαίνει και από που προέρχεται αυτό το περίφημο "S".

yyyyyy.jpg


"Πρόσφατα γκούγκλαρα το 'S' και ανακάλυψα ότι αν και είναι αρκετοί αυτοί που το λατρεύουν, ουδείς δε γνώριζε την καταγωγή του", σημειώνει ο Julian και υπενθυμίζει ότι αυτό είχε αποτελέσει κάτι σαν μανία, στη βόρεια και νότια Αμερική, την Ευρώπη, τη Ρωσία, την Ασία και την Αυστραλία. "Πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για κάτι που 'γεννήθηκε' στα '90s αλλά υπάρχουν αναφορές ότι υπήρχε ήδη στα '60s ενώ πολλοί δηλώνουν ότι πρόκειται για το S του μέταλ γκρουπ Saxon και άλλοι ότι πρόκειται για το αρχικό έμβλημα της εταιρείας ρούχων Stussy ενώ πάλι άλλοι επέμεναν ότι ήταν απλά το logo του Superman", σημειώνει.

Μιλώντας με τον Benjamin LeClear, ο οποίος διευθύνει μια εταιρεία έκδοσης κόμικ στην Καλιφόρνια, ανακάλυψε ότι το περιβόητο "S" δεν αφορά στον Superman. "Δε μοιάζει με το παλιό έμβλημα από τις ασπίδες του. Το δικό του 'S' είναι τελείως διαφορετικό", εξηγεί.

Κάνοντας και ο ίδιος μια ιντερνετική έρευνα, συνειδητοποίησε το πόσο τρελός αστικός μύθος/μυστήριο είναι, σημειώνοντας ότι "θα ήθελα να αφορά στον Superman, αλλά δεν το νομίζω, αν και το S του Superman είναι το πιο διάσημο σύμβολο του κόσμου".

Στο διαδίκτυο υπάρχουν αναφορές και για τη μάρκα σερφ/street ενδυμάτων Stussy με έδρα την Καλιφόρνια, που ιδρύθηκε στα '80s. "Όχι δεν πρόκειται για το λογότυπο της Stussy", υποστηρίζει η Emmy Coates που εργάστηκε στο παρελθόν για λογαριασμό της φίρμας. "Με ρωτούν συνέχεια γι αυτό, αλλά το συγκεκριμένο 'S' το σχεδίαζαν πολύ πριν την ίδρυση της εταιρείας".

yukretuketuk.jpg
Όντας σε αδιέξοδο, ο δημοσιογράφος επικοινώνησε με έναν ειδικό στα σύμβολα και στη σημασία τους: τον Paul Cobley, καθηγητή γλωσσολογίας και μίντια στο Πανεπιστήμιο Middlesex στο Λονδίνο. Ο ίδιος απέρριψε τη θεωρία για το συγκρότημα Saxon και έδωσε μια τελείως διαφορετική εκδοχή. Ότι δηλαδή, τα παιδιά απλά το ζωγραφίζουν γιατί έχει πλάκα, έτσι για διασκέδαση.

"Ο λόγος που τα παιδιά ζωγραφίζουν κάτι τέτοιο, είναι γιατί είναι μια Λωρίδα του Μέμπιους (μια διδιάστατη μη προσανατολίσιμη επιφάνεια που έχει μόνο μία πλευρά όταν είναι ενσωματωμένη στον τριδιάστατο ευκλείδειο χώρο). Τα περισσότερα παιδιά, δε μπορούν να ζωγραφίσουν, οπότε αν κάποιος τους δείξει μια πατέντα, μια μαγική συνταγή για να δημιουργήσουν κάτι κουλ, αυτό γίνεται viral".

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top