To σημερινό φαγητό του Χρήστου Μοίρα μας ξύπνησε παιδικές αναμνήσεις

Ο σεφ έφτιαξε παραδοσιακά παπουτσάκια

Ένα φαγητό που μας φέρνει μνήμες από την παιδική μας ηλικία έφτιαξε ο Χρήστος Μοίρας το πρωί της Τετάρτης στην εκπομπή Breakfast@Star.

O Μοίρας έδωσε μία πεντανόστιμη και πρωτότυπη ιδέα για μεσημεριανό

Ο σεφ ετοίμασε μαμαδίστικα παπουτσάκια και έδειξε βήμα-βήμα στους τηλεθεατές τη διαδικασία. 

Υλικά της Συνταγής 

    •    4 μεγάλες μελιτζάνες
    •    500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
    •    1 μεγάλο κρεμμύδι
    •    2 σκελίδες σκόρδο
    •    400 γρ. ντομάτα (κονκασέ ή φρέσκια τριμμένη)
    •    2 κ.σ. πελτές ντομάτας
    •    100 ml κόκκινο κρασί
    •    1 κ. γλ. ζάχαρη
    •    1 κ. γλ. ελαιόλαδο
    •    Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
    •    100 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα ή παρμεζάνα

Για τη μπεσαμέλ

    •    50 γρ. βούτυρο
    •    50 γρ. αλεύρι
    •    600 ml γάλα
    •    1 πρέζα μοσχοκάρυδο
    •    Αλάτι, πιπέρι
    •    2 αβγά (προαιρετικά)

Η συνταγή της ημέρας: Μοσχαράκι με φασολάκια στην κατσαρόλα


Εκτέλεση της Συνταγής 

Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε φέτες περίπου 1,5 εκ. Αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους. Τις ξεπλένουμε και τις στεγνώνουμε καλά.

Σ’ ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τον πελτέ, τη ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Παράλληλα, τηγανίζουμε ή ψήνουμε τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά.

Για τη μπεσαμέλ λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα για 1 λεπτό. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε μοσχοκάρυδο. Προαιρετικά, προσθέτουμε χτυπημένα αβγά ανακατεύοντας γρήγορα εκτός φωτιάς.

Σε πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε φέτες μελιτζάνας, από πάνω μισή ποσότητα κιμά, ξανά μελιτζάνες και τελειώνουμε με τον υπόλοιπο κιμά. Περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τυρί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35 - 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν σερβίρουμε.