Η σαλάτα θεωρείται από πολλούς και ως ένα πλήρες γεύμα το οποίο ωστόσο έχει λιγότερες θερμίδες.
Αν θέλετε να εμπλουτίσετε τη σαλάτα σας μπορείτε αντί για ζυμαρικά να βάλετε φακές οι οποίες και έχουν μόνο 116, 4 θερμίδες στα 100 γραμμάρια.
Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε λοιπόν δύο συνταγές εύκολες.
Σαλάτα φακές με μανιτάρια και dressing βασιλικού- Συνταγή Χρήστου Βαρθαλίτη
Υλικά Συνταγής
· 300 γρ. φακές βρασμένες
· 250 γρ. μανιτάρια λευκά
· 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
· 1 ψημένη κόκκινη πιπεριά σε βάζο
· 1 αβοκάντο ώριμο
· 2 κ.σ. καλαμπόκι βρασμένο
· 1 πορτοκάλι τα φιλέτα του
· 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
· 1/3 μάτσο μαϊντανό
· 50 γρ. ελαιόλαδο
· Αλάτι
· Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για το dressing βασιλικού
· 14 Φύλλα βασιλικού
· 5 κ.σ. Ελαιόλαδο
· 1 κ.σ. Μουστάρδα
· 1 κ.γ. Μέλι
· 1 Πορτοκάλι (χυμός)
· 1/2 Λεμόνι (χυμός και ξύσμα)
· Αλάτι
Εκτέλεση για το ντρέσινγκ βασιλικού
· Προσθέτουμε σε ένα μπλέντερ τον βασιλικό, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το μέλι, τον χυμό πορτοκαλιού, τον χυμό και το ξύσμα από ένα λεμόνι και το αλάτι.
· Χτυπάμε για περίπου 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Εκτέλεση για τη σαλάτα
· Βράζουμε τη φακή για τη σαλάτα 5΄και πετάμε το πρώτο νερό.
· Ύστερα βράζουμε τις φακές μας για 20’ περίπου σε καθαρό νερό μέχρι να έχουν ψηθεί.
· Οι φακές μας πρέπει να είναι αλ ντέντε για να μην λιώνουν στο ανακάτεμα.
· Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι στη φωτιά μαζί με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
· Κόβουμε τα μανιτάρια μας στα τέσσερα και τα σοτάρουμε, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι για 4-5’.
· Τα αποσύρουμε σε ένα πιάτο για τη συνέχεια.
· Ρίχνουμε τις βρασμένες φακές σε μία μεγάλη σαλατιέρα , το αβοκάντο ψιλοκομμένο, τη πιπεριά ψιλοκομμένη, το μαιντανό ψιλοκομμένο, το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα , τα φιλέτα του πορτοκαλιού, το καλαμπόκι , το ντρεσινγκ βασιλικού, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
· Σερβίρουμε την αρωματική μας σαλάτα με τα ψητά μανιτάρια από πάνω.
Φακοσαλάτα με μυρωδικά και dressing μυρωδικών
Υλικά της Συνταγής
• 250 γρ. φακές ψιλές
• 1 φύλλο δάφνης
• 10 ντοματίνια
• 1 μικρή κόκκινη πιπεριά
• 1 μικρό αγγούρι
• 50 γρ. κάπαρη
• 50 γρ. ελιές Καλαμών
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το dressing μυρωδικών
• ½ ματσάκι μαϊντανός
• ½ ματσάκι δυόσμος
• 1 κ.γ. μουστάρδα
• ½ κ.γ. ρίγανη
• Χυμός από 1 λεμόνι
• 50 ml ελαιόλαδο
• Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση της Συνταγής
Βράζουμε σε άφθονο νερό τις φακές με το φύλλο δάφνης μέχρι να μαλακώσουν και να κρατάνε ελαφρώς.
Σουρώνουμε, αφαιρούμε τη δάφνη και αφήνουμε να κρυώσουν. Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε τις φακές με τα ντοματίνια, την πιπεριά, το αγγούρι, την κάπαρη και τις ελιές.
Για το dressing, χτυπάμε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέριμέχρι να γίνει μια ομοιογενή σάλτσα.
Περιχύνουμε τη σαλάτα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.