Πιτσούνι με κουνουπίδι, σάλτσα από κόκκινα κρεμμύδια και φουντούκια
Το απαιτητικό πιάτο αντιγραφή με την υπογραφή του Μιχάλη Κίκη
Ο Μιχάλης Κίκης είναι ο δημιουργός του πιάτου που κλήθηκαν να αντιγράψουν οι τρεις υποψήφιοι προς αποχώρηση στο MasterChef 2022.
Φανή: «Ο Γιάννος το παίζει Ρομπέν των Δασών για την Ελισάβετ»
MasterChef 2022: Οι δύο υποψήφιοι προς αποχώρηση μαζί με τη Βασιλική
Εξασφαλίσαμε τη συνταγή του καλεσμένου chef και σας δείχνουμε βήμα - βήμα πώς να φτιάξετε πιτσούνι με υφές κουνουπίδι, σάλτσα από κόκκινα κρεμμύδια και φουντούκια.
Πιτσούνι:
10 τεμ. κέδρο
100 γρ. βούτυρο πομάντ
2 κλωνάρια θυμάρι
Αλάτι
Πιπέρι
σιρόπι σφενδάμου
Εκτέλεση:
- Διαχωρίζουμε το στήθος με τα πόδια και καθαρίζουμε από τα εντόσθια.
 - Αφαιρούμε το κοκαλάκι από το πόδι και κάνουμε μια μικρή μπαλοτίνα με το αρωματικό βούτυρο.
 - Το τοποθετούμε σε σακούλα βάκουμ.
 - Τρίβουμε το θυμάρι και τον κέδρο στο γουδί και αναμειγνύουμε με το βούτυρο.
 - Τοποθετούμε σε σακούλα βάκουμ την Καρίνα με το βούτυρο και μαγειρεύουμε σε ρόνερ στους 60ο C για 30 λεπτά.
 - Μόλις βγει από το ρόνερ, τη σοτάρουμε στο τηγάνι από την πλευρά της πέτσας μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και στη συνέχεια χωρίζουμε τα δύο φιλέτα.
 - Αλείφουμε το μπούτι με σιρόπι σφενδάμου και λίγο από το αρωματικό βούτυρο, τυλίγουμε σε μπαλοτίνια, τοποθετούμε σε σακούλα βάκουμ και το μαγειρεύουμε για 40΄ στους 80ο .
 - Βγάζουμε από τη σακούλα και δίνουμε χρώμα σε ένα τηγάνι.
 
Πουρές κουνουπίδι:
400 γρ. κουνουπίδι
500 γρ. κρέμα γάλακτος
100 γρ. βούτυρο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση:
- Κόβουμε το κουνουπίδι σε μικρά κομμάτια και βράζουμε με την κρέμα γάλακτος.
 - Όταν μαλακώσει αρκετά σουρώνουμε και προσθέτουμε σε μπλέντερ με το βούτυρο.
 - Χτυπάμε και προσθέτουμε υγρά από την κατσαρόλα αν χρειαστεί για να δώσουμε κρεμώδη υφή.
 - Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
 - Καραμελωμένος πουρές κουνουπίδι:
 - 300 γρ. κουνουπίδι
 - 200 γρ. βούτυρο
 - 200 γρ. ζωμό κότα.
 - 20 γρ. ελαιόλαδο.
 
Εκτέλεση:
- Κόβουμε το κουνουπίδι σε μικρά κομμάτια.
 - Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το λάδι και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να αφρίσει το βούτυρο.
 - Προσθέτουμε το κουνουπίδι και σε σταθερή θερμοκρασία μαγειρεύουμε μέχρι να καραμελώσει.
 - Προσθέτουμε τον ζωμό κότας και βράζουμε για λίγο ακόμα.
 - Τοποθετούμε σε μπλέντερ και χτυπάμε δυνατά μέχρι να έχουμε λεία υφή.
 - Διορθώνουμε τη γεύση.
 
Ψητό κουνουπίδι.
10 φούντες κουνουπίδι
Λάδι φουντουκιού
Αλάτι
Εκτέλεση
- Μαρινάρουμε το κουνουπίδι με το λάδι φουντουκιού και καρυκεύουμε.
 - Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 200 για 15-20 λεπτά.
 
Crumble φουντουκιού.
100 γρ. φουντούκια
20 γρ. σιρόπι σφενδάμου
Φύλλα καπουτσίνου
Λάδι από φουντούκια
Αλάτι
Εκτέλεση:
- Ψήνουμε τα φουντούκια στους 160 για 12-15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
 - Ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι.
 - Κόβουμε ακανόνιστα τα φύλλα καπουτσίνο και σε μια μπασίνα αναμειγνύουμε όλα τα υλικά.
 
Σάλτσα με κόκκινα κρεμμύδια
1 κρεμμύδι κόκκινο
300 ml brown ζωμό κότας
150 γρ. βούτυρο
Ελαιόλαδο
Ζάχαρη
Cherry ξύδι
Λάδι φουντουκιού
Εκτέλεση:
- Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και σοτάρουμε με το ελαιόλαδο.
 - Προσθέτουμε το μισό βούτυρο και ανακατεύουμε τακτικά σε δυνατή φωτιά.
 - Όταν ξεκινάει να παίρνει χρώμα χαμηλώνουνε θερμοκρασία, προσθέτουμε τη ζάχαρη και μαγειρεύουμε μέχρι να καραμελώσουν.
 - Προσθέτουμε τον σκούρο ζωμό κότας και βράζουμε για 10΄.
 - Περνάμε όλο το μείγμα από μπλέντερ και μετά εταμίν.
 - Τοποθετούμε τη σάλτσα σε κατσαρολάκι και βράζουμε να «κατέβει» λίγο ο ζωμός.
 - Πριν το σέρβις χτυπάμε με ράβδο μπλέντερ τη σάλτσα με βούτυρο, λάδι φουντουκιού και ξύδι cherry.
 
Για το στήσιμο:
Φλέικς κουνουπίδι σε μαντολίνο
Φύλλα καπουτσίνο