Αρνί στη «λαδόκολλα» από τον Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο
Το απαιτητικό πιάτο της δοκιμασίας αποχώρησης
04.03.22, 22:54
Συνταγες
Αρνί στη «λαδόκολλα» κλήθηκαν να μαγειρέψουν οι τρεις υποψήφιοι προς αποχώρηση στο MasterChef 2022. Μια συνταγή με την υπογραφή του καλεσμένου chef, Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου.
MasterChef 2022: Αυτοί είναι οι τρεις υποψήφιοι προς αποχώρηση
Αν θέλετε να μπείτε κι εσείς στο «πετσί» του ρόλου και να νιώσετε Masterchefs, σας παρουσιάζουμε βήμα - βήμα τη συνταγή!
Για τη βάση σάλτσας
Υλικά
- Κόκκαλα μόσχου και αρνιού
- 2 Καρότα
- 1 στικ Σέλερι
- 3 Κρεμμύδια εσαλότ
- ½ Πράσο
- ½ κ.σ. Πελτές
- 1 σκ. Σκόρδο
- 150 ml ημίγλυκο κόκκινο κρασί
- Θυμάρι
- Δάφνη
- Κόκκους πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε τα κόκκαλα στον φούρνο στους 230ο, κοντά στις αντιστάσεις, για 22΄.
- Στη χύτρα ρίχνουμε λίγο λάδι, τα εσαλότ χονδροκομμένα να καραμελώσουν.
- Ρίχνουμε το πράσο, το σέλερι και το καρότο, να σοταριστούν λίγο, προσθέτουμε τον πελτέ, τη δάφνη το θυμάρι και το σκόρδο και σβήνουμε με το κρασί.
- Προσθέτουμε τα κόκκαλα αφού ετοιμαστούν, ρίχνουμε 1.200 ml νερό και τους κόκκους από το πιπέρι.
- Κλείνουμε τη χύτρα, τη ρυθμίζουμε στην πίεση 3, σε δυνατή φωτιά. Μόλις «σφυρίξει» χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 4 και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 20΄.
- Τέλος, σουρώνουμε με σινουά εταμίν, παγώνουμε τη σάλτσα, για να αφαιρέσουμε το λίπος.
Για τη σάλτσα
Υλικά
- 30 gr βάση σάλτσας
- Ξύδι xeres
- Θυμάρι
Εκτέλεση
- Σε ένα κατσαρολάκι, κατεβάστε λίγο να γλασάρει 30 γρ. από τη βάση σάλτσας και το θυμάρι αφήνοντάς τα να πάρουν μία καλή βράση μέχρι να «δέσουν» επιθυμητά.
- Τέλος, διορθώνουμε τη γεύση με λίγο αλάτι, το ξύδι xeres και περνάμε από σινουά - εταμίν.
- Τελειώνουμε με λίγο κρύο βούτυρο.
Για τη «λαδόκολλα» πατάτας
Υλικά
- 4 μεγάλες πατάτες
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις βράζουμε πάρα πολύ καλά σε νερό με λίγο αλάτι στη χύτρα για 12 λεπτά στην πίεση “3” σε μέτρια φωτιά.
- Στραγγίζουμε και πολτοποιούμε σε blender σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει μια μαστιχωτή κρέμα.
- Απλώνουμε σε silpat σε πάρα πολύ λεπτό πάχος και αποξηραίνουμε σε φούρνο στους 130°C για 20΄με 30΄.
- Σπάμε το επιθυμητό κομμάτι και καίμε ελαφρώς σε μερικά σημεία με φλόγιστρο, αν απαιτείται.
Για τον αφρό πατάτας φούρνου
Α. Για τις πατάτες φούρνου:
- 550 γρ. Πατάτες
- 30 γρ. Μουστάρδα
- 80 γρ. Κρασί λευκό
- Ρίγανη φρέσκια
- 75 ml Ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα Σκόρδο
- Θυμάρι φρέσκο
- Αλάτι
- 17 γρ. χυμό λεμόνι
Εκτέλεση:
- Κόβουμε τις πατάτες σε ίσα μεγέθη, ανακατεύουμε με τη μαρινάδα.
- Τις σκεπάζουμε με βρεγμένη λαδόκολλα.
- Ψήνουμε τις πατάτες με τα παραπάνω υλικά στους 170 βαθμούς για περίπου 45λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Β. Για τον αφρό
- 500 γρ. πατάτα ψητή στο φούρνο
- 400 ml νερό
- 200 ml κρέμα γάλακτος 35%
- λίγο χυμό λεμόνι
- 50 γρ proespuma hot
Εκτέλεση:
- Βάζουμε στο ρομπότ κουπέ, 500 γρ. από τις ψητές πατάτες φούρνου, το νερό, την κρέμα γάλακτος και το proespuma.
- Χτυπάμε μέχρι να γίνει λεία η πατάτα.
- Περνάμε από σινουά εταμίν και βάζουμε 400 γρ. μείγμα στο σιφόν με 1 αμπούλα.
- Ζεσταίνουμε το σιφόν για 5 λεπτά στους 85 βαθμούς, στο ρόνερ.
Για την κρέμα ξιδάτης πιπεριάς Φλωρίνης
Υλικά
- 330 γρ. Πιπεριές Φλωρίνης ψημένες και αποφλοιωμένες
- 15 γρ. Ξύδι xeres
- 1 γρ. Φρέσκια ρίγανη
- 5 γρ. Αλάτι
- 5 γρ. Ζάχαρη
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο μούλτι και χτυπάμε στη μέγιστη ταχύτητα μέχρι το μείγμα να αποκτήσει λεία υφή.
- Περνάμε από σινουά και διατηρούμε στο ψυγείο.
Για τα baby καρότα
Υλικά
- Baby καρότα
- Βούτυρο
- θυμάρι
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Αποφλοιώστε τα καρότα, ρίξτε λίγο αλάτι και βάλτε τα σε μια σακούλα vacuum με λίγο βούτυρο και 2 κλωναράκια θυμάρι.
- Σφραγίστε τη σακούλα και μαγειρέψτε τα σε ρόνερ στους 85ο C – για 40΄ .
- Βγάζοντάς τα, τα ρίχνετε, σε παγωμένο νερό.
- Αφαιρέστε τα από τη σακούλα και περάστε τα από δυνατό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο να πάρουν ελαφρύ χρώμα.
Για τα εσαλότ
Υλικά
- Εσαλότ
- Βούτυρο
- θυμάρι
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Ξεφλουδίστε την πρώτη στρώση των κρεμμυδιών χωρίς να κόψετε την άκρη.
- Κόψτε τα στη μέση κάθετα, ρίξτε λίγο αλάτι και βάλτε τα σε μια σακούλα vacuum με λίγο βούτυρο και θυμάρι.
- Σφραγίστε τη σακούλα και μαγειρέψτε τα σε ρόνερ στους 85ο C – για 40΄ .
- Βγάζοντάς τα, τα ρίχνετε, σε παγωμένο νερό.
- Αφαιρέστε τα από τη σακούλα και κάψτε την μέσα μεριά με φλόγιστρο μέχρι να καεί εντελώς και να μαυρίσει η επιφάνεια.
Για το αρνί
Υλικά
- Striploin αρνιού (από σέλα)
- Κεφαλογραβιέρα
- θυμάρι
- βούτυρο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ανθό αλατιού
Εκτέλεση
- Αφαιρέστε από τη σέλα τα striploin.
- Από το striploin αφαιρέστε το λιπαρό δέρμα και τις πολλές ίνες (silver skin), ρολάρουμε σε μπαλοτίνα και τοποθετούμε στο ψυγείο.
- 15΄ πριν το ψήσιμο, βγάζουμε από το ψυγείο, να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
- Αλατοπιπερώνουμε και σε ένα καυτό τηγάνι προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε το φιλέτο από τις 2 μεριές, για 2΄- 4΄ ανάλογα το μέγεθος του φιλέτου.
- Προσθέστε το βούτυρο, θυμάρι, 1 σκελίδα σκόρδο στο τηγάνι και “αρoζάρετε”.
- Αφαιρέστε από το τηγάνι και αφήστε το κρέας να ξεκουραστεί 3-4 λεπτά.
Κόψτε το φιλέτο σε 3 μέρη, απλώστε πάνω από το κάθε κομμάτι λεπτές φέτες κεφαλογραβιέρας και λιώστε με φλόγιστρο. Ολοκληρώστε με ανθό αλατιού