Οσομπούκο κοκκινιστό με δαμάσκηνα!

Μία εύκολη συνταγή για οσομπούκο

Είστε αρχάριος στη μαγειρική και ψάχνετε μία βατή συνταγή για οσομπούκο; 

Eύκολη συνταγή για καραμελωμένο χοιρινό μπούτι στον φούρνο

Ο Σταύρος Βαρθαλίτης, έδωσε στους τηλεθεατές της εκπομπής «breakfast@star» μία εύκολη συνταγή.

Υλικά της Συνταγής 

· 1,5 κιλό οσομπούκο σε κομμάτια, 5 εκατοστά το κάθε ένα, σε θερμοκρασία δωματίου
· 4 στικ σέλερι
· 1 μεγάλο καρότο
· 1½ ξερό κρεμμύδι
· 1 σκελίδα σκόρδο
· 80 γρ. ελαιόλαδο
· 80 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα
· 100 γρ. μανιτάρια λευκά
· 100 γρ. κρασί κόκκινο
· 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
· 400 γρ. ντομάτα κόν κασέ
· 1 λίτρο ζεστό ζωμό ή νερό
· 3 κ.σ. αλεύρι γ. ο. χ.
· Αλάτι
· Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
· 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
· ¼ ματσάκι μαϊντανό
· 1 λεμόνι το ξύσμα

Υλικά για τον πουρέ

· 1 κιλό παστινάκι
· 1.400 γρ. γάλα 3,5%
· 1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
· 100 γρ. βούτυρο
· Αλάτι
· Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση της Συνταγής 

· Αρχικά, ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα με μεγάλη βάση, που να χωράει όλα τα κομμάτια από το κρέας στη βάση της.
· Σκουπίζουμε τα κομμάτια του κρέατος με απορροφητικό χαρτί, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι σε όλες τις πλευρές και τα αλευρώνουμε πολύ καλά.
· Τα βάζουμε στο ζεστό λάδι και τα σοτάρουμε μέχρι να αποκτήσουν ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές.
· Ταυτόχρονα σε ένα μπολ ρίχνουμε το κρασί μαζί με τα δαμάσκηνα και τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη να μουλιάσουν.
· Μεταφέρουμε σε ένα σκεύος τα κομμάτια του κρέατος, αδειάζουμε το λάδι από την κατσαρόλα, τη σκουπίζουμε και την επαναφέρουμε στη φωτιά.
· Ρίχνουμε μέσα την υπόλοιπη ποσότητα από το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
· Κόβουμε σε μικρούς κύβους το καρότο με το σέλερι και τα σοτάρουμε μαζί με τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες για 2’.
· Παράλληλα ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο, τα προσθέτουμε στη κατσαρόλα, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και τα σοτάρουμε για 4’.
· Ξαναβάζουμε στη κατσαρόλα το κρέας, ρίχνουμε το πελτέ ντομάτας και τσιγαρίζουμε για 1’.
· Σβήνουμε με το κρασί μαζί με τα δαμάσκηνα και αφήνουμε να εξατμιστεί.
· Προσθέτουμε τη τομάτα κον-κασέ, το νερό ή το ζωμό μέχρι να καλυφθούν εντελώς τα κομμάτια κρέατος ,ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
· Χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισό-σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει για 2 με 2½ ώρες.
· Αφαιρούμε το καπάκι 30’ πριν συμπληρωθεί ο χρόνος βρασμού για να χυλώσει.
· Προσθέτουμε χοντροκομμένα τα μυρωδικά και το ξύσμα από το λεμόνι, 10’ πριν συμπληρωθεί ο χρόνος βρασμού.
Εκτέλεση για τον πουρέ
· Αρχικά με ένα μαχαίρι ξεφλουδίζουμε το παστινάκι και το κόβουμε σε μεσαία κομμάτια.
· Προσθέτουμε το παστινάκι σε μεσαία κατσαρόλα, ρίχνουμε το γάλα λίγο αλάτι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20’ με 25’ ή έως ότου να μαλακώσει .
· Το σουρώνουμε και κρατάμε τη μισή ποσότητα από το γάλα.
· Βάζουμε το 1/3 στο κάδο του μπλέντερ, προσθέτουμε το 1/3 από το βούτυρο σε κομμάτια, λίγο γάλα από το βρασμό που έχουμε κρατήσει και το χτυπάμε μέχρι να έχει την υφή του πουρέ.
· Το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
· Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, για το υπόλοιπο παστινάκι, το μεταφέρουμε στο ίδιο μπολ, προσθέτουμε το φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε.
· Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα τον πουρέ παστινάκι με το οσομπούκο και τη σάλτσα.

Δείτε την εκπομπή breakfast@star