Γεμιστές πίτες στον ατμό με χοιρινό, μαρμελάδα τομάτας και τυρί

Με άρωμα... Κύπρου η συνταγή του Λάμπρου Βακιάρου

Μια συνταγή που σίγουρα δεν απευθύνεται σε χορτοφάγους έφτιαξε το μεσημέρι της Τρίτης ο Λάμπρος Βακιάρος.

Βλέποντας τις γεμιστές πίτες στον ατμό με χοιρινό, μαρμελάδα τομάτας και τυρί ήδη μας... τρέχουν τα σάλια!

Υλικά

4 κυπριακές πίτες (κομμένες στη μέση)
1 μεγάλο κρεμμύδι (κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες)
40 γρ. μαϊντανό (μόνο τα φύλλα)
1 μεγάλη πιπεριά (σε πολύ λεπτές φέτες)
4 χοιρινές μπριζόλες λαιμού (χωρίς κόκαλο)
400 γρ. Χαλούμι ή Ταλαγάνι
45 γρ. ελαιόλαδο

Για τη μαρμελάδα τομάτας

600 γρ. τοματίνια (κομμένα στη μέση)
250 γρ. ζάχαρη καστανή
100 γρ. μέλι
1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
90 γρ. κρέμα βαλσάμικο
3 – 4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση

Για τη μαρμελάδα τομάτας

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτουμε όλα τα υλικά, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε για περίπου 60 – 70 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία (2-3). Ανακατεύουμε περιστασιακά, έτσι ώστε να μην κολλήσει στο κάτω μέρος της κατσαρόλας.

Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Για τις πίτες

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε 2-3 δάχτυλα νερό και δίνουμε μια βράση. Εφαρμόζουμε μέσα στην κατσαρόλα ένα σουρωτήρι, έτσι ώστε κλείνοντας το καπάκι να δημιουργήσουμε ένα αυτοσχέδιο ατμομάγειρα.

Τοποθετούμε τις κυπριακές πίτες στο σουρωτήρι και ατμίζουμε για 7-9 λεπτά.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε μεταλλικό σουρωτήρι κόβουμε 3 – 4 κομμάτια λαδόκολλας και καλύπτουμε το κάτω μέρος, έτσι ώστε οι πίτες να μην έρχονται σε άμεση επαφή με το μέταλλο.

Για τα υπόλοιπα υλικά

Σε ένα μπολ με νερό προσθέτουμε το λεπτοκομμένο κρεμμύδι και το αφήνουμε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, το σουρώνουμε και το σκουπίζουμε πολύ καλά με χαρτί. (Με αυτό τον τρόπο αφαιρούμε την πολύ έντονη γεύση του κρεμμυδιού). Προσθέτουμε τα φύλλα μαϊντανού, την πιπεριά, αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο.

Μαρινάρουμε με αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο τις μπριζόλες και ψήνουμε με τον επιθυμητό μας τρόπο (σχαροτήγανο, τηγάνι ή σχάρα).

Προθερμαίνουμε ένα τηγάνι σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το τυρί σε φέτες πάχους περίπου 1.5 εκ. και το ψήνουμε έως ότου πάρει ένα ωραίο καβουρδισμένο χρώμα από την κάθε πλευρά. Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και το κόβουμε σε λωρίδες.

Με τα χέρια μας δημιουργούμε μια «θήκη» στην κάθε αραβική πίτα και στη συνέχεια γεμίζουμε με το χοιρινό, το ψητό τυρί, τη μαρμελάδα τομάτας και το κρεμμύδι με το μαϊντανό και την πιπεριά.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου»