Το γλυκό από τη Λέσβο που κάνει το τέλειο ελληνικό πρωινό!

Εύκολη συνταγή για πλατσέντα

Δείτε στο βίντεο αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής

Ο consultant chef και καθηγητή μαγειρικής, Στράτος Ιωσηφέλλης, φτιάχνει πλατσέντα από τη Μυτιλήνη στα πλαίσια έκθεσης για την προώθηση του ελληνικού πρωινού. Η πλατσέντα είναι ένα γλυκό από τη Λέσβο, που συνήθως το φτιάχνουν οι κάτοικοι του νησιού κοντά στις γιορτές.
 

Υλικά για το φύλλο:

-Αλεύρι

-Νερό

-Ελαιόλαδο

-Λίγο τσίλι

-Ζάχαρη

-Αλάτι

-Λίγο τσίπουρο (ή ούζο)

Υλικά για το σιρόπι:

-Νερό

-Ζάχαρη

-Μέλι
 
Εκτέλεση:

1.Ανακατεύουμε τα υλικά για να φτιάξουμε τη ζύμη. Όσο ανακατεύουμε, ξεκινάμε να φτιάχνουμε το σιρόπι.

2.Ανοίγουμε ένα φύλλο πολύ λεπτό ή βάζουμε φύλλα φύλλα πάνω ή βάζουμε φύλλο και κάνουμε μία τύπου σαν πατσαβουρόπιτα, καθώς όπως αναφέρει ο σεφ έχει δύο τρόπους για να φτιαχτεί.

3.Πριν κάνουμε το σιρόπι, έχει και μία άλλη τεχνική αυτό το γλυκό. Πρέπει να βάλουμε ελαιόλαδο να κάψει σιγά σιγά.

4.Ανοίγουμε φύλλο, που το πασπαλίζουμε με αλεύρι. Παίρνουμε καρύδια, τα σπάμε και τα τυλίγουμε μέσα στο φύλλο. Το καλύπτουμε με καυτό λάδι, ελαιόλαδο, και το βάζουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40-45 λεπτά.

Για το σιρόπι:

Ρίχνουμε νερό, ζάχαρη και μέλι. Το αφήνουμε να πάρει μία καλή βράση. Ανακατεύουμε κι όταν είναι έτοιμο κι έχει ψηθεί και η πίτα, σιροπιάζουμε σιγά σιγά. Η πίτα πρέπει να είναι κρύα και το σιρόπι καυτό.