Ρεβίθια με κρέας και λαχανικά στη γάστρα

Ολόκληρη η συνταγή του Λάμπρου Βακιάρου

Ένα πεντανόστιμο φαγητό έφτιαξε ο Λάμπρος Βακιάρος το πρωί της Πέμπτης στην εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου».

Ο σεφ έφτιαξε ρεβίθια με κρέας και λαχανικά στη γάστρα και έδειξε βήμα-βήμα στους τηλεθεατές τη διαδικασία.

•    500 γρ. ρεβίθια (μουλιασμένα σε νερό 6 ώρες τουλάχιστον)
•    15 γρ. μαγειρική σόδα
•    160 γρ. ελαιόλαδο
•    800 γρ. μοσχάρι
•    1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
•    2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
•    3 καρότα (κομμένα σε κύβους)
•    2 πιπεριες φλώρινης (κομμένες σε χοντρά κομμάτια)
•    15 γρ. πελτέ τομάτας
•    120 γρ. κόκκινο κρασί
•    800 γρ. τομάτα κονκασέ
•    7 γρ. καπνιστή πάπρικα
•    15 γρ. μέλι ή ζάχαρη
•    2 φύλλα δαφνης
•    1.5 λτ ζωμό λαχανικών
•    200 γρ. σπανάκι baby
•    Φέτα και ψωμί για το σερβίρισμα

Διαδικασία

•    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 – 210 βαθμούς στον αέρα.
•    Σε ένα μεγάλο σουρωτήρι προσθέτουμε τα ρεβίθια και πασπαλίζουμε με τη μαγειρική σόδα. Ανακατεύουμε καλά έτσι ώστε η μαγειρική σόδα να διαμοιραστεί παντού και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι για 20 λεπτά.
•    Παράλληλα προθερμαίνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή θερμοκρασία (8-9). Λαδώνουμε το κρέας με η μισή ποσότητα ελαιόλαδου και τσιγαρίζουμε το κρέας, μέχρι να πάρει ένα ωραίο καβουρδισμένο χρώμα, για περίπου 3 λεπτά από την κάθε πλευρά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αφαιρούμε προσωρινά το κρέας.
•    Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και στη συνέχεια τζιγαρίζουμε σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία (6-8) το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και τις πιπεριές φλωρίνης για 3 – 4 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Παράλληλα ξεπλένουμε πολύ καλά τα ρεβίθια από τη μαγειρική σόδα.
•    Επαναφέρουμε το κρέας στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τον πελτέ ανακατεύουμε ελαφρά, σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί η αλκοόλη.
•    Στη συνέχεια, προσθέτουμε την τομάτα κονκασέ τα ρεβίθια (που τα έχουμε στραγγίζει και ξεπλύνει καλά από τη μαγειρική σόδα) την καπνιστή πάπρικα, το μέλι ή τη ζάχαρη και τα φύλλα δάφνης και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μια μεγάλη γάστρα ή ένα βαθύ πυρέξ, προσθέτουμε το ζωμό και ανακατεύουμε καλά.
•    Κλείνουμε με ένα καπάκι ή με αλουμινόχαρτο (αν χρησιμοποιήσαμε πυρέξ ή δεν έχουμε καπάκι) και μαγειρεύουμε για 2 + 1/2 ώρες ή μέχρι να είναι πολύ μαλακά τα ρεβίθια. Το τελικό αποτέλεσμα που θέλουμε είναι μια πηχτή ρεβυθάδα.
•    Τέλος προσθέτουμε το σπανάκι baby και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ‘μαραθεί΄ και να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Σερβίρουμε με ψωμί και φέτα.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου» εδώ