Ποια είναι τα δύο είδη ναρκισσιστών - Τι έδειξε έρευνα

Οι ναρκισσιστές επιζητούν να δημιουργήσουν οικογένεια;

Ηλιάνα Μαυρομάτη: «Μέσα από την ψυχανάλυση κατάλαβα τον ναρκισσισμό των γονιών μου» / βίντεο ΕΡΤ

Μία μελέτη που διεξήχθη στη Σερβία και δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊλό περιοδικό Evolutionary Psychological Science, έδειξε ότι οι ναρκισσιστές τείνουν να κάνουν λιγότερα παιδιά. Επιπρόσθετα, οι άνθρωποι με ναρκισσιστές διαταραχές συνήθως δε διαθέτουν χαρακτηριστικά όπως αυτογνωσία, συμπόνια, υπομονή και ενσυναίσθηση, με αποτέλεσμα να μην έχουν απαραίτητο κίνητρο για να γίνουν γονείς.  

Τι είναι τα ζευγάρια DADT - Δείτε αν σας ταιριάζει η νέα τάση στις σχέσεις

Κύρια χαρακτηριστικά ενός ναρκισσιστή, είναι ο εγωκεντρισμός, η υψηλή αυτοπεποίθηση, οι ηγετικές τάσεις, η γοητευτική παρουσία, ενώ επιζητούν ανελιππώς την αποδοχή, την προσοχή και τον θαυμασμό από τον κοινωνικό τους περίγυρο. Γενικότερα, ο ναρκισσισμός αποτελείται από δύο κύριες μορφές: Τον μεγαλειώδη και τον ευάλωτο ναρκισσισμό. 

Ο μεγαλειώδης ναρκισσισμός (αναφέρεται και ως μεγαλοπρεπής ή έκδηλος ναρκισσισμός) αφορά σε ανθρώπους οι οποίοι εμφανίζουν μια διογκωμένη αίσθηση του εαυτού τους. Όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, συνήθως καθοδηγούνται από την επιθυμία τους για αυτο-ενίσχυση και διέπονται από υψηλή αυτοεκτίμηση.

Οι ναρκισσιστές συνήθως δε διαθέτουν αυτογνωσία, συμπόνια, υπομονή και ενσυναίσθηση, με αποτέλεσμα να μην έχουν απαραίτητο κίνητρο για να γίνουν γονείς / Φωτογραφία: Unsplash.com

Οι μεγαλειώδεις ναρκισσιστές επιδεικνύουν περισσότερη εξωστρέφεια σε σχέση με τους ευάλωτους ναρκισσιστές. Απαιτούν την αποδοχή και την προσοχή, είναι κυρίαρχες προσωπικότητες και έχουν πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους. Άτομα με αυτού του είδους ναρκισσισμό παρουσιάζουν συνήθως και υψηλά επίπεδα επιθετικότητας. Λόγω της ανάγκης του για αποδοχή, ο μεγαλειώδης ναρκισσιστής είναι ευάλωτος σε τυχόν εμπόδια που θα συναντήσει, ενώ μία αρνητική κριτική μπορεί να τον κάνει να αντιδράσει με αρνητικό τρόπο.  

Στον αντίποδα, οι ευάλωτοι ναρκισσιστές επιζητούν και εκείνοι το να είναι κοινωνικά αποδεκτοί, αλλά είναι λιγότερο πομπώδεις, ενώ  είναι πιο ευαίσθητοι στην κριτική από τρίτους, παρουσιάζουν ανασφάλεια και είναι πιο ευάλωτοι, με αποτέλεσμα να στρεσάρονται περισσότερο και να είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη.

Και οι δύο μορφές έχουν ως σημείο αναφοράς τον εγωκεντρισμό, αλλά διαφέρουν στο πώς συνδυάζουν και διατηρούν την αυτοαξία τους σε σύγκριση με τους άλλους. 

Έρευνα έδειξε ότι οι ναρκισσιστές και των δύο μορφών, δεν εκδήλωσαν την επιθυμία για τεκνοποίηση, ενώ οι σεξουαλικές τους σχέσεις ήταν πιο σύντομες και ποτέ μακροχρόνιες / Φωτογραφία: Unsplash.com

Aυτές είναι οι φράσεις που χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές

Οι ναρκισσιστές έχουν κίνητρο να δημιουργήσουν οικογένεια; - Τι έδειξε έρευνα

Οι συγγραφείς της συγκεκριμένης μελέτης Janko Međedović και Nikoleta Jovanov, θέλησαν να εξερευνήσουν σε τι επίπεδο σχετίζεται ο ναρκισσισμός με τη γονιμότητα. Στην έρευνα συμμετείχαν 953 ενήλικες Σέρβοι, 56% των οποίων άνδρες, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων ήταν τα 35 έτη. Οι συμμετέχοντες είχαν υψηλή μόρφωση σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Στα στοιχεία που συλλέχθησαν, το 59% δεν είχαν παιδιά, το 19% είχαν δύο και μόλις το το 4% είχαν τρία παιδιά. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι που επιθυμούσαν να δημιουργήσουν οικογένενεια διατηρούσαν πιο μακροχρόνιες σχέσεις με το άλλο φύλο, ενώ όσοι είχαν υψηλά επίπεδα ναρκισσιμού και των δύο μορφών, δεν εκδήλωναν την επιθυμία για τεκνοποίηση, ενώ οι σεξουαλικές τους σχέσεις ήταν πιο σύντομες και ποτέ μακροχρόνιες. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι στην έρευνα συμμετείχε ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων οι οποίοι δεν είχαν παιδιά, οπότε το εάν όντως συνδέεται άμεσα ο ναρκισσισμός με την έλλειψη επιθυμίας για δημιουργία οικογένειας είναι σχετική.