10 έξυπνες ιδέες για να απασχολήσετε τα παιδιά στο σπίτι!

Παιδαγωγός δείχνει στο star.gr πώς θα φτιάξουμε σπιτική πλαστελίνη

Η Ξένια Μπαϊρακτάρη παιδαγωγός στον παιδικό σταθμό και νηπιαγωγείο, «Ονειρόσκαλα» δείχνει πώς μπορούμε να φτιάξουμε με απλά υλικά σπιτική πλαστελίνη

Ο χειμώνας και η κακοκαιρία δυστυχώς, μας περιορίζουν τα Σαββατοκύριακα στο σπίτι μαζί με τα παιδιά μας! Δεδομένου ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μικρότερης ηλικίας παιδιά είναι σημαντικό να απασχολούνται με δημιουργικές δραστηριότητες, το star.gr επικοινώνησε με την Ιωάννα Ναλμπαντούδη, ιδιοκτήτρια του παιδικού σταθμού και νηπιαγωγείου, «Ονειρόσκαλα», προκειμένου να αντλήσει ιδέες για δραστηριότητες που αφορούν σε παιδιά ηλικίας 2- 7 ετών. Χρειάζονται απλά υλικά που όλοι έχουμε σπίτι!

«Στόχος δεν είναι να περάσουν μόνο δημιουργικά την ώρα τους αλλά και να μάθουν διάφορα πράγματα», είπε.

Όλα όσα είπε η Ιωάννα Ναλμπαντούδη ιδιοκτήτρια του παιδικού σταθμού και νηπιαγωγείου, «Ονειρόσκαλα» στη Νέα Μάκρη

Χρησιμοποιούμε τα μανταλάκια 

Πρόκειται για ένα αντικείμενο που υπάρχει σε κάθε σπίτι. Τα μανταλάκια χρησιμοποιούναι στο άπλωμα των ρούχων και όχι μόνο...

«Μόνο ανοίγοντας και κλείνοντας τα μανταλάκια, τα παιδιά εξασκούν τη λεπτή κινητικότητα τους», τόνισε η κ. Ναλμπαντούδη.

Όπως πρόσθεσε, τα μικρότερα παιδιά μπορούν να πιάσουν χαρτοπετσέτες ή βαμβάκια σε μπαλάκια, τα οποία θα έχουμε από πριν σκορπίσει στο πάτωμα. Αντίστοιχα, τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να επιχειρήσουν να πιάσουν όσπρια, καθώς η συγκεκριμένη δραστηριότητα ενέχει μεγαλύτερη δυσκολία.

Lockdown: Οι πιθανές ημερομηνίες για το άνοιγμα των σχολείων

Παίζουμε ταξινομώντας

Τα παιδιά καλούνται να ταξινομήσουν σε μικρά και μεγάλα, αντικείμενα που βρίσκει κανείς σε μία κουζίνα, όπως πιρούνια, κουτάλια και πετσέτες.

«Η ταξινόμηση σχετίζεται με τη μαθηματική σκέψη, ενώ παράλληλα θα περάσει και η ώρα και θα γίνουν δουλειές που σίγουρα δεν έχουν γίνει όλο αυτό τον καιρό», είπε η κ. Ναλμπαντούδη.

Πώς θα γίνει η επιστροφή στα σχολεία - Σενάρια για εναλλάξ παρουσία μαθητών

Κάνουμε τις δουλειές του σπιτιού… παιχνιδάκι

Απλές δουλειές του σπιτιού, όπως το στρώσιμο του κρεβατιού, το μάζεμα του τραπεζιού, το πλύσιμο των πιάτων, το ξεσκόνισμα και το σκούπισμα, μπορούν να γίνουν από κοινού με τα παιδιά μας σε μορφή παιχνιδιού.

«Γονείς και παιδιά μπορούμε να συναγωνιστούμε ποιος θα τρέξει πιο γρήγορα να στρώσει πχ. το κρεβάτι, ενώ και πάλι θα βρούμε μπροστά μας την ταξινόμηση πχ. πριν το πλύσιμο των πιάτων, στοιβάζοντάς τα αναλόγως αν είναι μεγάλα ή μικρά», είπε η κ. Ναλμπαντούδη.

Μητσοτάκης σε μαθητές δημοτικού: Τα σχολεία είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν

Η μαγειρική ακονίζει το μυαλό

Η μαγειρική αποτελεί έναν ωραίο τρόπο να περνάμε δημιουργικά την ώρα μαζί με τα παιδιά, ενώ ταυτόχρονα εξασκούνται στα μαθηματικά. 

«Αναπτύσσουμε τη μαθηματική τους σκέψη, καθώς μετράμε ποσότητες σε αριθμούς π.χ. πέντε κουταλάκια του γλυκού, με κούπες ή σε γραμμάρια αν έχουμε ζυγαριά», είπε η κ. Ναλμπαντούδη.

Διαζύγιο: Πώς επηρεάζει η συνεπιμέλεια την ψυχολογία του παιδιού

Χειροτεχνίες από φυσικά αντικείμενα, όσπρια και ζυμαρικά

Πέραν των αντικειμένων που μπορούμε να βρούμε στο σπίτι μας, υπάρχουν και πολλά υλικά που περιμένουν να τα αξιοποιήσουμε και βρίσκονται ελεύθερα στη φύση. 

«Μία δραστηριότητα είναι η συλλογή διάφορων φυσικών υλικών όπως κουκουνάρια, φύλλα ξέρα, κλαδιά και πέτρες κατά τη διάρκεια μίας βόλτας», ανέφερε η κ. Ναλμπαντούδη.

Μάσκα στο σχολείο: Οδηγίες για να πείσουμε τα παιδιά μας στο star.gr

Όπως πρόσθεσε για ακόμη μία φορά επανερχόμαστε στην ταξινόμηση, ενώ στη συνέχεια μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε διάφορες κατασκευές. 

«Μία ιδέα μπορεί να είναι η δημιουργία ενός πίνακα κολάζ με τα φυσικά υλικά ή χρωματίζοντας τα φύλλα με τέμπερες να κάνουμε αποτυπώματα στο χαρτί και αστείες φατσούλες», είπε.

Φτιάχνουμε καδράκια με φθινοπωρινά δέντρα

Σύμφωνα με την ίδια, η ζωγραφική σε χαρτί του μέτρου αποτελεί μία δραστηριότητα που αρέσει πολύ τόσο στα μικρά όσο και στα μεγαλύτερα παιδιά.

«Απλώνουμε το χαρτί στο πάτωμα, σε ένα τοίχο ή στο τραπέζι και φτιάχνουμε είτε μεγάλους πίνακες, είτε ζωγραφίζουμε τα περιγράμματα του σώματος, των χεριών και των ποδιών μας, με ό,τι χρώματα έχουμε μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, κηρομπογιές, τέμπερες», εξήγησε.

Οι χειροτεχνίες μπορούν να γίνουν όμως και με ζυμαρικά ή όσπρια που έχουμε στο σπίτι.

«Μπορούμε να χρωματίσουμε κοφτό μακαρονάκι και αφού στεγνώσει, να φτιάξουμε ωραιότατα κολιέ ή να σχεδιάσουμε πρώτα ένα περίγραμμα ενός σαλιγκαριού και μετά να το γεμίσουμε με όσπρια», είπε.

Φτιάχνουμε χειροτεχνίες με ό,τι υλικά έχουμε στο σπίτι

Φτιάχνουμε κάμπινγκ στο σπίτι

Μία από τις αγαπημένες δραστηριότητες όλων των παιδιών, που θα τους προσφέρει ένα αξέχαστο βράδυ, σύμφωνα με την κ. Ναλμπαντούδη, είναι η δημιουργία σκηνών με σεντόνια. 

«Πρώτα θα φτιάξουμε το σπιτάκι βάζοντας καρέκλες σαν πασσάλους και χρησιμοποιώντας ένα σεντόνι. Το βράδυ αφού κλείσουμε τα φώτα, με ένα φακό μπορούμε να διαβάσουμε μέσα παραμύθια ή ακόμη και να κοιμηθούμε κάνοντας κάμπινγκ στο σπίτι μας», είπε.

ΕΙΝΑΠ στο star.gr: Μάσκες και βρέφη- Πότε τις φοράμε και σε ποιες ηλικίες;

Νύχτες πρεμιέρας στο σαλόνι με τα παιδιά μας

Ιδανική για παιδάκια άνω των τριών ετών αποτελεί μία οικογενειακή βραδιά σινεμά.

«Ακολουθούμε όλη την ιεροτελεστία του σινεμά, διαλέγοντας ταινία, φτιάχνοντας ποπ κορν, παίρνοντας το εισιτήριο για να κάτσουμε όλοι μαζί και να δούμε ταινία», σημείωσε.

Κορωνοϊός: Τι να κάνετε αν το παιδί σας εμφανίσει συμπτώματα του ιού

Αφιερώνουμε μία ημέρα στα θέλω του κάθε μέλους της οικογένειας

Μία άλλη ωραία ιδέα είναι να ορίζουμε μία ημέρα, ξεχωριστά για το κάθε μέλος της οικογένειας π.χ. η ημέρα της μαμάς ή του παιδιού. 

«Εκείνη την ημέρα θα ακολουθηθεί το πρόγραμμα που θα επιλέξει το τιμώμενο πρόσωπο,π.χ. θα ακούσουμε το αγαπημένο τραγούδι της μαμάς, θα φάμε το αγαπημένο της φαγητό κτλ», εξήγησε.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε ότι μπορούμε να βάλουμε και δυνατά τη μουσική και να χορέψουμε όλοι μαζί, συνδυάζοντας γυμναστική, διασκέδαση και ευεξία.

Τα παιδιά έχουν διαφορετικά και πιο ασθενή αντισώματα στον Κορωνοϊό

Δημιουργούμε με πλαστελίνη

Εμπορίου ή σπιτική, η πλαστελίνη αποτελεί ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών.

«Γενικότερα ό,τι έχει να κάνει με την αφή τους αρέσει, ενώ παράλληλα λειτουργεί αγχολυτικά», ανέφερε η κ. Ναλμπαντούδη.

Όπως πρόσθεσε, μπορούμε να φτιάξουμε ζωάκια ή καρδούλες, ενώ από την πλευρά του το κάθε παιδί δημιουργεί με την πλαστελίνη το δικό του αντικείμενο είτε βλέποντάς το, είτε χρησιμοποιώντας τη φαντασία του. 

«Σε αυτές περιπτώσεις αφήνουμε ελεύθερα τα παιδιά να δημιουργήσουν ό,τι θέλουν. Δεν είναι ωραίο να φτιάχνουμε εμείς κάτι και να τους λέμε τώρα αντίγραψέ το, γιατί έτσι θα τα περιορίσουμε πολύ», σημείωσε.

Εμπορίου ή σπιτική, η πλαστελίνη αποτελεί ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών.

Εμπορίου ή σπιτική, η πλαστελίνη αποτελεί ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών.

«Αφήστε τα παιδιά να βαριούνται κιόλας»

Είναι σημαντικό να κρατήσουμε απασχολημένα τα παιδιά μέσα στην καραντίνα, ωστόσο υπάρχει και η λογική να αφήνουμε τα παιδιά να βαριούνται κάποιες ώρες, σύμφωνα με την κ. Ναλμπαντούδη.

Όπως εξήγησε, δε χρειάζεται όλη την ημέρα να ασχολούνται με κάτι. Πρέπει να υπάρχει και η ώρα που τα παιδιά απλά θα χαλαρώνουν. 

«Φτιάχνοντας το πρόγραμμά τους καλό είναι να σκεφτούμε και τον χρόνο που θα έχουν για να ξεκουράζονται και να μη μας πιάνει το άγχος να τα απασχολήσουμε, προκειμένου να μη βαρεθούν ή στεναχωρηθούν», σημείωσε. 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top