Νόμιμο το «γυμνό» στα περιοδικά, λέει ο Άρειος Πάγος

Επιτρέπει τη δημοσίευση αν υπάρξει έστω και έμμεση συναίνεση

Νόμιμο το «γυμνό» στα περιοδικά, λέει ο Άρειος Πάγος

Δεν αντιβαίνει στον νόμο η δημοσίευση φωτογραφιών, ακόμα και όταν απεικονίζουν ημίγυμνο ή γυμνό ένα πρόσωπο, εφόσον προκύπτει ότι αυτό έχει δώσει έστω και έμμεσα τη συγκατάθεσή του και δεν έχει διαφωνήσει έγκαιρα με τη δημοσίευση. Αυτήν την σημαντική απόφαση έλαβε ο Άρειος Πάγος, εξετάζοντας την αξίωση γνωστού έλληνα αθλητή κατά περιοδικού το οποίο είχε καταγγείλει για παράνομη προσβολή της προσωπικότητάς του.

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας απέρριψε την αγωγή με την οποία αξιωνόταν από αθλητή της ολυμπιακής ομάδας αποζημίωση για γυμνή φωτογράφηση, κρίνοντας ότι ο ενδιαφερόμενος είχε δώσει έστω και έμμεσα τη συγκατάθεσή του και έτσι δεν έχει σημασία το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε προηγουμένως για συνεννόηση και επιλογή των καταλληλότερων φωτογραφιών που θα έπρεπε να δημοσιευθούν στο συγκεκριμένο περιοδικό.

Ο συγκεκριμένος αθλητής, στο πλαίσιο ειδικής φωτογράφησης του περιοδικού, είχε ποζάρει γυμνός με την πλάτη στον φακό, κρατώντας κοντάρι του άλματος επί κοντώ. Η φωτογράφηση είχε γίνει το 2000 εν όψει της Ολυμπιάδας του Σίδνεϊ, ύστερα από σχετική συμφωνία της Ομοσπονδίας Στίβου και χορηγού της. Με υπόδειξη των φωτογράφων οι αθλητές πόζαραν με τη στολή της Εθνικής ομάδας, αλλά ζητήθηκε από κάποιους να φωτογραφηθούν και γυμνοί, με τη διαβεβαίωση ότι από τις γυμνές φωτογραφίες θα δημοσιεύονταν μόνον εκείνες που θα επιλέγονταν από κάθε αθλητή ή αθλήτρια, ύστερα από συνεννόηση μαζί τους.

Ο συγκεκριμένος αθλητής δεν κλήθηκε ποτέ να επιλέξει τις προς δημοσίευση φωτογραφίες αλλά και δεν διαμαρτυρήθηκε για την δημοσίευσή τους επί τέσσερα χρόνια. Μετά το έκανε, ζητώντας αποζημίωση από το περιοδικό για προσβολή της προσωπικότητάς του. Ωστόσο ο Άρειος Πάγος, βάζοντας βάζοντας "φρένο" στις συνήθεις αξιώσεις για αποζημίωση, έκρινε ότι στην περίπτωση αυτή υπήρχε σιωπηρή συναίνεση και άρα δεν είναι δυνατόν να προβληθεί σχετικό αίτημα.

Έτσι με μια σημαντική απόφαση που δημιουργεί και σχετική νομολογία, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι δεν αντιβαίνει στον νόμο η δημοσίευση φωτογραφιών, ακόμα και όταν απεικονίζουν γυμνό ένα πρόσωπο, εφόσον προκύπτει ότι αυτό έχει δώσει έστω και έμμεσα τη συγκατάθεσή του και δεν έχει διαφωνήσει έγκαιρα με τη δημοσίευση...

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top