Λεξικό MasterChef: Κονφί, κροκάν, αροζέ - Tι σημαίνουν όλα αυτά που ακούμε
Τι είναι το παστινάκι, το γκουαντσιάλε και το κολοκάσι;
Ακόμα και οι πιο φανατικοί τηλεθεατές του MasterChef 2022 δεν μπροούν να γνωρίζουν όλους τους όρους και τις λέξεις που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες μάγειρες παίκτες και κριτές.
MasterChef: O μεγάλος τελικός έρχεται την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022!
Ας δούμε παρακάτω το λεξικό άγνωστων όρων του MasterChef 2022 για να είμαστε «διαβασμένοι» στα κρίσιμα επεισόδια των τελικών! Να θυμίσουμε ότι ο μεγάλος τελικός έχει προγραμματιστεί για αύριο, Τετάρτη 15/6.
MasterChef 2022 - Οι τεχνικές και μαγειρικοί όροι που δε γνωρίζουμε
Σεβίτσε: Είναι πιάτο ωμού ψαριού, με προέλευση από τη Λατινική Αμερική, πιθανότατα από το Περού, το οποίο το φρέσκο ωμό ψάρι είναι μαριναρισμένο σε χυμό λεμονιού ή γλυκολέμονου.
Φλαμπέ: Είναι η τεχνική κατά την οποία ανάβουμε φωτιά με κάποιο αλκοολούχο ποτό σε ένα παρασκεύασμα ώστε μετά την εξάτμιση του αλκοόλ να μείνει μόνο η γεύση του.
Κλαριφιέ: Η τεχνική του να κάνω διάφορα υγρά, ζωμούς ή βούτυρα πιο διαυγή.
Κονσομέ: Είναι η διαυγής σούπα
Κουλί: Το κουλί είχε γίνει γνωστό από προηγούμενο MasterChef, όμως για πολλούς από εμάς παραμένει άγνωστος όρος. Πρόκειται για πολύ πυκνή σάλτσα ή υδαρή πουρές.
Κροκάν: Ονομάζουμε έτσι τα τραγανά παρασκευάσματα.
Ντεγκλασέ: Όταν ρίχνω κρασί ή ζωμό στην καραμελωμένη σάλτσα για να την αραιώσω και να τη πάρω όλη από την κατσαρόλα.
Μπλανσάρισμα: Είναι τεχνική, σύμφωνα με την οποία θέλει 1 λεπτού ζεμάτισμα για να αφαιρεθούν τα φλούδια από ντομάτες ή φρούτα. Ειδικά τα λαχανικά μάλιστα, αμέσως μετά το βραστό νερό, τα βάζουμε σε παγωμένο ή τρεχούμενο νερό ώστε να διατηρήσουν τη ζωηράδα τους.
Μπλανσίρ: Ο βρασμός ενός υλικού σε κρύο νερό μέχρι την πρώτη βράση. Μ’ αυτόν τον τρόπο αποβάλλονται ακαθαρσίες, στυφή γεύση, πίκρα από τα τρόφιμα, ενώ γίνονται και πιο μαλακά.
Αροζέ: Το ράντισμα του παρασκευάσματος με τη σάλτσα του κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Κονφί: Όρος που αναφέρεται στον τρόπο προετοιμασίας και συντήρησης μιας πρώτης ύλης, ωμής ή μαγειρεμένης, με τη βοήθεια λίπους, αλατιού ή ζάχαρης.
Γκανάς: Βελούδινη και σοκολατένια κρέμα σοκολάτας.
Μπαλοτίνα: Τεχνική κατά την οποία τυλίγουμε φιλεταρισμένο κρέας ή ψάρι σε μεμβράνη και το βράζουμε για 20-25 λεπτά σε μια κατσαρόλα με νερό.
Αραντσίνι: Παναρισμένες κροκέτες, μοιάζουν με κεφτέδες.
MasterChef 2022 - Τα «άγνωστα» υλικά
Εσαλότ: Πρόκειται για έναν τύπο κρεμμυδιού, με πιο γλυκιά γεύση από τα άλλα. Το συναντάμε κυρίως σε πιάτα της γαλλικής κουζίνας.
Παστινάκι: Τι διάσημο παστινάκι είναι λαχανικό που μοιάζει με μεγάλο άσπρο καρότο και ανήκει στην ίδια οικογένεια με το καρότο και το μαϊντανό.
Χτένια: Εντάξει, δεν είναι και τόσο «άγνωστα». Το χτένι είναι θαλάσσιος οργανισμός που ανήκει στα Δίθυρα Μαλάκια και θεωρείτε «κοσμοπολίτικο» μαλάκιο και γαστρονομικά θεωρείται vip στην κατηγορία του.
Εστραγκόν: Μαγειρικό βότανο με έντονο άρωμα που προέρχεται από την ανατολική Ευρώπη.
Κολοκάσι: Το κολοκάσι που έγινε γνωστό από τον Παύλο φέτος, είναι ένα ποώδες φυτό που μοιάζει με πατάτα και καλλιεργείται σε Κύπρο και Ικαρία.
Κολούμπρα: Πρόκειται για εδώδιμο λαχανικό που μοιάζει με το μπρόκολο, αλλά έχει μεγαλύτερη κεφαλή. Στα κυπριακά η κουλούμπρα είναι το γογγύλι.
Ντούριαν: Εξωτικό φρούτο με ιδιαίτερο σχήμα που παράγεται στην Ταϊλάνδη, μοιάζει με αγκαθωτή μπάλα και δεν έχει και την καλύτερη μυρωδιά…
Σαφράν: Το σαφράν δεν είναι και τόσο άγνωστο. Είναι μπαχαρικό με θεραπευτικές ιδιότητες, σαν τον Κρόκο Κοζάνης.
Τρούφα: Είναι ένα σχετικά σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού, που συμβιώνει και αναπτύσσεται στις ρίζες ορισμένων ειδών δένδρων ή και θάμνων. Το βρίσκουν σκύλοι που ονομάζονται «τρουφόσκυλα».
Γκουαντσιάλε: Είναι στην ουσία το «μπέικον» που προέρχεται από τα μάγουλα του χοιρινού. Χαρακτηριστικό του, το εξαιρετικής ποιότητας λίπος που κρυσταλλώνει, λιώνει και δίνει εκπληκτική νοστιμιά.