Αντισυνταγματικός ο νόμος για τις υπέρογκες αποζημιώσεις από ΜΜΕ

Τι αποφάσισε η ολομέλεια του Αρείου Πάγου

«Βόμβα» στα θεμέλια του λεγόμενου «τυποκτόνου» νόμου έβαλε η διευρυμένη ολομέλεια του Αρείου Πάγου, κρίνοντας αντισυνταγματικές τις εξοντωτικές αποζημιώσεις από αγωγές σε βάρος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και δημοσιογράφων για συκοφαντική δυσφήμιση.

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας χαρακτήρισε αντισυνταγματική την διάταξη σύμφωνα με την οποία η κατώτατη αποζημίωση πρέπει να είναι 300 χιλιάδες ευρώ.

«Μόνη η εμβέλεια ενός σταθμού δεν αρκεί για τη θεμελίωση τόσο μεγάλης χρηματικής ικανοποίησης, αλλά θα πρέπει να γίνεται στάθμιση του είδους και της βαρύτητας της προσβολής», αναφέρει μεταξύ άλλων η απόφαση και παράλληλα επισημαίνει πως «η βλάβη από το πρόστιμο μπορεί να είναι δυσανάλογα επαχθέστερη από την επιδιωκόμενη με το πρόστιμο ωφέλεια».

Ο παραλογισμός του νόμου που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Σημίτη είναι πασιφανής από το γεγονός πως η συκοφαντική δυσφήμιση δια του Τύπου αποζημιώνεται με περισσότερα χρήματα απ ότι η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής!

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η κυβέρνηση ουσιαστικά ωθείται να αλλάξει τον νόμο, ο οποίος ήδη έχει χάσει την ισχύ του στα δικαστήρια.

Επισημαίνεται ότι οι δικαστές έλαβαν την συγκεκριμένη απόφαση εξετάζοντας την υπόθεση αγωγής του δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου εναντίον της Τατιάνας Στεφανίδου και του Νίκου Ευαγγελάτου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top