ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στην ΕΡΤ: Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΦΩΤΙΑ Καπάκου και η απάντηση του Ταγματάρχη

Μύδρους εξαπέλυσε ο πρώην γενικός διευθυντής ενημέρωσης δημοσιογράφος της ΕΡΤ-Πρώτη Ανάρτηση: 24/10/2016 18:35

"Πόλεμος" έχει ξεσπάσει από το πρωί στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και ώρα με την ώρα παίρνει και πολιτικές προεκτάσεις.

Το διαζύγιο Καπάκου - ΕΡΤ
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι ο μικρός «εμφύλιος» που ξέσπασε σήμερα στην ΕΡΤ με αφορμή την απομάκρυνση Καπάκου από τη θέση του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης σοβούσε επί μήνες.

Και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το νέο πρόγραμμα του ενημερωτικού τομέα του κρατικού καναλιού. Η πλευρά Ταγματάρχη «κατηγορεί» την Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης ότι αν και μπαίνει Νοέμβριος, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση για τις ενημερωτικές εκπομπές και τις ειδήσεις στη νέα σεζόν. Η πλευρά Καπάκου, δε, ισχυρίζεται ότι προτάσεις έγιναν, που όμως δεν έγιναν δεκτές από τον διευθύνοντα σύμβουλο, προσθέτοντας ότι δεν μπορούσε να λειτουργήσει όσο αυτόνομα θα ήθελα, κάτι που θα είχε φέρει (ήδη;) καλύτερα αποτελέσματα.

Το μεγάλο «μπαμ» έγινε όταν τέθηκε επί τάπητος το θέμα του προσώπου που θα αναλάμβανε την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων: Καπάκος και Ταγματάρχης ήρθαν σε ρήξη και μήλον της έριδος ύπήρξε η δημοσιογράφος Δώρα Αναγνωστοπούλου, η οποία προορίζεται για τη θέση της κεντρικής παρουσιάστριας.

Η ιστορία από την αρχή

Από την ημέρα της επαναλειτουργίας της και μέχρι σήμερα ήταν ο γενικός διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ. Όμως, από το πρωί της Δευτέρας μέσω ανακοίνωσης του κρατικού καναλιού, ο Σταύρος Καπάκος έχει απαλλαχθεί των καθηκόντων του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, Λάμπης Ταγματάρχης επέλεξε να στείλει την αποπομπή στον απερχόμενο διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης με δικαστικό κλητήρα, με αιτιολογία μάλιστα «την άρνηση συμμόρφωσης!». Και αυτό γιατί όπως "κυκλοφορεί" στους διαδρόμους, ο Σταύρος Καπάκος ήταν ενήμερος για το εν λόγω «διαζύγιο» από την προηγούμενη βδομάδα και αν και σύμφωνα με τους κύκλους του, ο ίδιος ουδέποτε αρνήθηκε να αποχωρήσει από το ραδιομέγαρο, οι ιθύνοντες αποφάσισαν ότι έπρεπε να προβούν σε αυτή την ενέργεια.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η αποπομπή του από τη γενική διεύθυνση ειδήσεων και ενημέρωσης αποφασίστηκε με ψήφους τέσσερις έναντι μίας από το Δ.Σ.

Σε αυτήν την προσβλητική αποπομπή απάντησε με οργισμένο ύφος ο Σταύρος Καπάκος, εξαπολύοντας μύδρους εναντίον του Λάμπη Ταγματάρχη…

Διαβάστε την επιστολή του Σταύρου Καπάκου προς τους εργαζόμενους της ΕΡΤ

«ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΜΜΟΡΦΩΘΗΝ ……»

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Επί 17 μήνες δώσαμε μαζί έναν δύσκολο αλλά ωραίο αγώνα.
Πήραμε την ΕΡΤ από τα συντρίμμια και την κρατήσαμε όρθια.
Κερδίσαμε όλοι μαζί τη μάχη της ενημέρωσης σε όλα τα μεγάλα γεγονότα της πολυτάραχης περιόδου ( εκλογές – δημοψήφισμα, επίσκεψη Πάπα , επίσκεψη Πούτιν, διαπραγμάτευση, τρομοκρατικά χτυπήματα , προσφυγικό , Ολυμπιακοί Αγώνες, Σύνοδοι κορυφής, ΒΡΕΧΙΤ και άλλα πολλά).
Όλοι μαζί αποδείξαμε ότι η ΕΡΤ μπορεί να πρωταγωνιστήσει στα μεγάλα γεγονότα και να δώσει με αξιώσεις τη μάχη για πραγματικές ειδήσεις , αξιόπιστη και πλουραλιστική ενημέρωση.
Ελπίζω να αισθανθήκατε όλοι πιο ελεύθεροι από ποτέ αυτή την περίοδο. Γνωρίζετε καλά ότι ήμουν ένας από σας ,σας εκτιμούσα και με εκτιμούσατε. Τα γνωρίζουμε αυτά και τα σεβόμαστε όλοι.
Κρατήστε ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγαλύτερο ευχαριστώ, για ότι πετύχαμε όλοι μαζί κάτω από αντίξοες συνθήκες. Είμαι βέβαιος ότι θα συναντιόμαστε καθημερινά στην μάχη για την αυτονομία και την αξιοπιστία της ενημέρωσης, που ευτελίζεται από εξουσιαστικές συμπεριφορές και αντιλήψεις τύπου στρατιωτικού καραβανά . Είναι αυτή η αντίληψη που οδήγησε στην επίδοση της αποπομπής μου με δικαστικό κλητήρα και μάλιστα με την πρωτοφανή κατηγορία της «άρνησης συμμόρφωσης προς τις οδηγίες» !

Η δημοσιογραφία δεν είναι τάγμα νεοσυλλέκτων….

Όπως είπε ένας μεγάλος του Ευρωπαικού Πολιτισμού «η συνείδησή μας παραμένει αδιάψευστος κριτής , αρκεί να μην την έχουμε δολοφονήσει» και θέλω να πιστεύω ότι μόνο λίγες γρατσουνιές έχω στη συνείδησή μου.

Άλλοι όμως αποδεικνύονται μικροί έως και μοιραίοι.

Ήρθα στην ΕΡΤ για δουλειά και όχι δουλειές . Kαταλαβαινόμαστε τώρα….

Σας χαιρετώ , δεν σας αποχαιρετώ

Σταύρος Καπάκος

Τι απαντά ο Λάμπης Ταγματάρχης

Μιλώντας σε δημοσιογράφους αναφορικά με τα όσα έγραψε ο κ. Καπάκος, ο κ. Ταγματάρχης είπε:

"Για να παραμείνει η συνείδησή του μόνο με "λίγες γρατζουνιές", πρέπει με το χέρι στην καρδιά να απαντήσει :

- Αν δέχτηκε ποτέ οποιαδήποτε παρέμβαση στη διαμόρφωση της θεματολογίας των δελτίων ειδήσεων, στην επιλογή και αξιολόγηση των ειδήσεων ή στην επιλογή των καλεσμένων στα δελτία και τις ενημερωτικές εκπομπές. “Στον δύσκολο αλλά ωραίο αγώνα” τον οποίο επικαλείται, δεν ήταν μόνος του. Η διοίκηση προστάτευσε και εγγυήθηκε την ελευθερία των δημοσιογράφων της ΕΡΤ.

- Αν παραβρέθηκα ποτέ σε οποιαδήποτε από τις περισσότερες από 1000 δημοσιογραφικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν όλο αυτό το διάστημα. Αυτό δείχνει άνθρωπο με εξουσιαστικές τάσεις και συμπεριφορές;

- Πώς είναι δυνατόν ένα στέλεχος, ακόμα κι αν αυτό είναι ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης, να αρνείται να εφαρμόσει πρόγραμμα που έχει εγκρίνει το Διοικητικό Συμβούλιο;

- Τέλος, πρέπει να διευκρινίσει τι εννοεί με τη φράση "ήρθα στην ΕΡΤ για δουλειά και όχι για δουλειές". Ας μας εξηγήσει γιατί σιωπούσε επί 17 ολόκληρους μήνες και εν τέλει έκανε την καταγγελία - λάσπη μετά την αποπομπή του.

Γιατί δεν βρήκε λέξη να πει για όλα αυτά στο Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο κλήθηκε για να εκθέσει τις απόψεις του, ή δεν τα κατήγγειλε στον αρμόδιο εισαγγελέα;

Αν ο κ. Καπάκος "θέλει να μην δολοφονήσει τη συνείδησή του", υπάρχει χρόνος.

Υ.Γ. “Μικρά και μοιραία” ήταν τα νούμερα των δελτίων ειδήσεων των οποίων προΐστατο και τα οποία δεν μπόρεσε να βελτιώσει.

Το tweet του Παπαδημούλη

Η είδηση δεν θα μπορούσε να μην φτάσει και στα αυτιά του αντιπρόεδρου της ευρωβουλής και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter σχολίασε όχι μόνο την απόλυση του Σταύρου Καπάκου ως γεγονός, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο:

papadim.jpg

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΛΕΜΟΣ στην ΕΡΤ: Τέλος ο Σταύρος Καπάκος από τη γενική διεύθυνση ειδήσεων και ενημέρωσης

ΡΗΓΜΑ σε ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση για την ΕΡΤ! Βέλη Παπαδημούλη και γκρίνια σε Πολιτική Γραμματεία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top