«Προβληματική» η διαδικασία ελέγχου του Πόθεν Έσχες-Τι λένε στο Star κορυφαίοι νομικοί

Συνεχίζονται οι νομικές βολές για την αντισυνταγματικότητα της δημοπρασίας

​Σοβαρό πρόβλημα ελέγχου του πόθεν έσχες των τεσσάρων επιχειρηματιών που πλειοδότησαν στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, διαπιστώνουν κορυφαίοι νομικοί, αλλά και οι ελεγκτικές αρχές, αφού εντός δύο ημερών ουσιαστικός έλεγχος προέλευσης χρημάτων είναι αδύνατον να γίνει. Συνεχίζονται δε οι νομικές βολές για την αντισυνταγματικότητα του διαγωνισμού.

Tην συνταγματική παθογένεια της διαδικασίας χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών, αναδεικνύουν κορυφαίοι νομικοί και δικαστές, θεωρώντας πως είναι μονόδρομος για το Συμβούλιο της Επικρατείας να την επισημάνει, καθώς:

1) Παραβιάζεται το άρθρο 15 παράγραφος 2 του Συντάγματος που ορίζει ως αρμόδιο το ΕΣΡ.

2) Η συγκρότηση του ΕΣΡ είναι ευθύνη της κυβέρνησης
Μιλώντας στο Star, ο Πέτρος Παραράς Επίτιμος Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, εξηγεί:

«Το Σύνταγμα είναι σαφές. Απαιτεί απόφαση Υπουργού για να δοθεί η όποια άδεια τηλεοράσεως, αλλά προϋποθέτει ότι θα έχει προηγηθεί σύμφωνη γνώμη του διοικητικού συμβουλίου του ΕΣΡ.Τι έκανε εν προκειμένω η κυβέρνηση; Θεσμοθέτησε εν προκειμένω δυο νόμους, οι οποίοι παρακάμπτουν τελείως το άρθρο 15 παράγραφος 2 και εξ΄αυτού του λόγου είναι ευθέως αντισυνταγματική».

Προβληματική όμως χαρακτηρίζουν νομικοί αλλά και ελεγκτικές αρχές, την διαδικασία ελέγχου του πόθεν έσχες των τεσσάρων υπερθεματιστών για τις τηλεοπτικές άδειες και μάλιστα εντός δυο ημερών.

Χαρακτηριστική είναι η αποκάλυψη του «Inside Story» για το έγγραφο το οποίο έστειλε η πενταμελής επιτροπή στους τέσσερις υπερθεματιστές, με το οποίο τους ζητεί υπεύθυνη δήλωση ότι τα χρήματα τους δεν είναι προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας, και όλα αυτά ενώ ο νόμος Παππά για τις άδειες, αναφέρει ρητώς ότι διενεργείται έλεγχος προέλευσης και απόκτησης των οικονομικών μέσων.

Ωστόσο όπως επισημαίνεται τι έλεγχος μπορεί να γίνει εντός δυο ημερών; Επίσης όπως λένε νομικοί γιατί ο έλεγχος δεν μπορεί να γίνει από την ανεξάρτητη αρχή για το ξέπλυμα χρήματος; Γιατί η κυβέρνηση μετά το ΕΣΡ παρακάμπτει και δεύτερη ανεξάρτητη αρχή;

«Ακόμα και τώρα, εφόσον η διαδικασία έγινε χωρίς το ΕΣΡ, ειδικά για τον έλεγχο του Πόθεν Έσχες, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι εφόσον υπάρχει θεσμοθετημένη πλέον μια άλλη ανεξάρτητη αρχή ειδική για αυτό το πράγμα που είναι η αρχή για την προστασία από την νομιμοποίηση βρώμικου χρήματος, θα έπρεπε να σκεφτεί η Πολιτεία να αναθέσει σε αυτή την Αρχή ειδικά τον έλεγχο», δηλώνει στο Star ο Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.

Πάντως ενώ η κυβέρνηση αρχικά έλεγε πως θα υπάρξει έλεγχος μόνο για την πρώτη δόση που θα καταβάλλουν οι επιχειρηματίες, υπήρξε σφοδρή αντίδραση από την εταιρία του Βαγγέλη Μαρινάκη:

«Η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμο�� οφείλει να πραγματοποιήσει έλεγχο της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης του συνόλου των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν για την απόκτηση των αδειών οι προσωρινοί υπερθεματιστές και το οποίο αντιστοιχεί στην τελική - υψηλότερη προσφορά που υπέβαλε έκαστος από αυτούς κατά τη Δημοπρασία, και όχι μόνο σε τμήμα αυτής, που ενδεχομένως αντιστοιχεί στην πρώτη προκαθορισμένη δόση».

H κυβέρνηση μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις αποφάσισε να γίνει έλεγχος όλου του ποσού, μόνο που ουδείς και καμία εταιρία μπορεί να κάνει ουσιαστικό έλεγχο σε δυο ημέρες.

Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε μάλιστα και οι τέσσερις επιχειρηματίες να κληθούν στη Επιτροπή Θεσμών της Βουλής και η κυβέρνηση να δώσει τα πόθεν έσχες τους στη φόρα.

Το πρωί της ��αρασκευής ο Alpha, προσέφυγε κατά του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη και της εταιρίας DIMERA, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αθέμιτο ανταγωνισμό κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top