«Δόλια η συμπεριφορά Σαββίδη»-«Αντισυνταγματικός ο νόμος»

Τι δήλωσαν ο καθηγητής Νομικής Πάνος Λαζαράτος και ο Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Πέτρος Παραράς για τις 4 άδειες και την δημοπρασία

​«Δόλια» χαρακτήρισε την συμπεριφορά του Ιβάν Σαββίδη κατά την διάρκεια της εξουθενωτικής δημοπρασίας, ο Πάνος Λαζαράτος, τονίζοντας πως υπάρχει ένσταση στην επιτροπή του διαγωνισμού για πρόκληση αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ο καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με δηλώσεις του στον Alpha 989, τόνισε πως:

«Υπάρχει ρητή διάταξη στην προκήρυξη ότι όταν ένας υποψήφιος με την συμπεριφορά του επηρεάζει την συμπεριφορά των άλλων συμμετεχόντων ή της επιτροπής, είναι λόγος να ακυρωθεί ο διαγωνισμός στο σύνολό του ή να βγει ο ίδιος από τη διαδικασία.

Ολόκληρος ο διαγωνισμός επηρεάστηκε από την συμπεριφορά (του κου Σαββίδη). Λέει επτά φορές πως κατά την διάρκεια της δημοπρασίας της 4ης και κρισιμότερης άδειας, ο ίδιος δεν είχε κανέναν άλλον σκοπό από το να ανεβάσει την τιμή όσο το δυνατόν ψηλότερα. Υπήρχε αντίδραση του Alpha. Στάλθηκε εξώδικο στην εταιρεία του κ. Σαββίδη. Υπάρχει ένσταση στην επιτροπή που ζητείται να ακυρώσει τον διαγωνισμό και να αποκλείσει από την επανάληψη του διαγωνισμού την εταιρεία του κ. Σαββίδη. Στην αίτηση ακυρώσεων κατά του πρακτικού της δημοπρασίας που θα συνταχθεί σε λίγες μέρες, ένας βασικός λόγος ακυρώσεως θα είναι και αυτός. Ο επηρεασμός του διαγωνισμού από την ομολογούμενη συμπεριφορά ενός εκ των συμμετεχόντων. Στην τελευταία διαδικασία των έγγραφων προσφορών, δύο φορές έκανε μηδενική προσφορά. Αυτό που αποδεικνύεται με την ομολογία επτά φορές είναι η συμπεριφορά του ιδίου, δεν αποδεικνύεται σύμπραξη με την κυβέρνηση.Ίσως δεν άκουσε τη δήλωση Σαββίδη προσεκτικά ο κ. Παππάς. Λέει πως συμμετείχε με αποκλειστικό σκοπό να κάνει τους άλλους να πληρώσουν. Κάτι είπε και στ�� ρώσικα που δεν μεταφράστηκε, λίγο πριν το τέλος της δηλώσεώς του.Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα είναι της νόθευσης του ανταγωνισμού. Οδηγούμαστε σε προβλήματα ανταγωνισμού στο μέλλον. Πρέπει να διασφαλίζεται ο ανόθευτος ανταγωνισμός», εξήγησε ο κος Λαζαράτος.

Αναφερόμενος στο θέμα του περιορισμού του φάσματος, είπε χαρακτηριστικά: «Θα δείτε ότι θα αντιδράσει πιο έντονα η Ε.Ε. Η μελέτη της Φλωρεντίας, έχει ομολογήσει η κυβέρνηση ότι είναι προσωρινή».

Ο κος Λαζαράτος εξέφρασε την άποψη πως «πρόκειται για μία κυβέρνηση εντός εισαγωγικών «Αριστερή». Τα μεγάλα ζητήματα αρχίζουν από εδώ και πέρα. Το ΣτΕ έχει δύο δυνατότητες: ή απορρίψει την αίτηση ακυρώσεως ή να ακυρώσει (την διαδικασία) Οι άδειες θα είναι άκυρες και υπάρχει θέμα αποζημιώσεων. Θα ήταν καλύτερο το ΣτΕ να είχε αποφασίσει πριν τον διαγωνισμό και όχι μετά».

Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα να γίνεται έλεγχος πόθεν έσχες μετά. Το ότι γίνεται μετά δεν αποτελεί λόγο ακυρώσεως του διαγωνισμού. Η επιτροπή έλεγξε τους υφιστάμενους καναλάρχες. Στην πραγματικότητα όμως θα έπρεπε να καλέσει και τους υποψήφιους. Οι νέες εταιρείες έχουν ομολογούμενα στο καταστατικό τους και άλλους σκοπούς τη στιγμή που και ο νόμος και η προκήρυξη του διαγωνισμού λένε ότι αποκλειστικός σκοπός π��έπει να είναι η παροχή τηλεοπτικών υπηρεσιών».

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΡΑΡΑΣ: «ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επίτιμος Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Πέτρος Παραράς, ο οποίος δήλωσε στον Alpha 989 ότι δεν μπορούσε να ξεκινήσει η διαδικασία χωρίς να έχει συγκροτηθεί το ΕΣΡ και σχολίασε ότι δεν μπορεί να ανακληθεί η άδεια των καναλιών αν δεν ανακληθούν οι προϋποθέσεις με τις οποίες χορηγήθηκαν:

«Από άποψης συνταγματικού δικαίου είναι σαφές ότι ο αρμόδιος για να δώσει την άδεια είναι ο υπουργός κατόπιν συμφώνου γνώμης του ΕΣΡ, το οποίο δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει εφαρμογή του Δικαίου της ανάγκης (που επικαλείται η κυβέρνηση για την παράκαμψη του ΕΣΡ), είναι για άλλες περιπτώσεις.Υπήρχε θέμα με το ΕΣΡ. Δεν μπορεί ένας να κάθεται επί 10 χρόνια επειδή δεν μπορούν να βρεθούν τα 4/5 για να εκλεγεί ένας άλλος. Να συμφωνήσουν οι πολιτικές παρατάξεις. Είναι θέμα εθνικής βούλησης. Καταργούν το άρθρο 15 και κάνουν μόνοι τους, δική τους νομοθεσία Η νομική άποψη είναι ότι ο νόμος αυτός είναι αντισυνταγματικός», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα επεσήμανε ότι «οι 90 μέρες αφορούν τα κανάλια που πήραν άδεια. Δεν υπάρχει διάταξη που να λέει ότι οι άλλες τέσσερις τηλεοράσεις κλείνουν. Αυτό ας το προσέξουμε λιγάκι. Αν ο αδειούχος παραβιάζει την άδεια, να του παίρνουμε την άδεια».

Ο κος Παραράς πρόσθεσε ότι «εφόσον υπάρχει το φάσμα και η τεχνολογία επιτρέπει 15-20 κανάλια, το κράτος δεν μπορεί να βάζει τα ελάχιστα από αυτά που θα μπορούσε να δώσει. Να βάλει ο νόμος προϋποθέσεις. Μέχρι εκεί που το φάσμα επιτρέπει, οι άδειες να δοθούν αφηρημένα με το ίδιο ποσό για όλους. Έχεις προϋποθέσεις να μου δώσεις την άδεια».

Τέλος εκτίμησε ότι «εάν τελικώς κλείσει ο κάθε Alpha γεννώνται θέματα αποζημιώσεων» και διερωτήθηκε «πώς με υποχρεώνει να φύγω από μία επιχείρηση και να πάω σε άλλη».

Για να καταλήξει ότι ο Alpha, που βρέθηκε εκτός, είχε προσφέρει περισσότερα χρήματα από άλλον που έδωσε λιγότερα (για τη διαδικασία αδειών).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top