Παρέμβαση για να μην κλείσουν τα κανάλια ζητεί η ΕΣΗΕΑ - Προειδοποιεί για χιλιάδες απολύσεις

Ε��σήγηση για απεργία

Θεσμική παρέμβαση για να μην κλείσουν τα κανάλια, καθώς και εγγύηση των όλων των θέσεων εργασίας, ζητεί από την κυβέρνη��η η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), σε ανακοίνωσή της μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών.

«Επιτέλους, η κοινωνία ανέπνευσε! Χθες τα ξημερώματα δόθηκαν τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Το δημόσιο ταμείο, πλέον έχει λαμβάνειν -σε βάθος τριετίας- 246 εκατομμύρια ευρώ και οι Βρυξέλλες έχουν να πουν έναν καλό λόγο για την Αθήνα», αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να προταθεί στη συνεδρίαση του Διασωματειακού η κήρυξη 24ωρης απεργίας σε όλους τηλεοπτικούς σταθμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς.

Παράλληλα, εκτιμά ότι η επόμενη ημέρα ξημερώνει με τουλάχιστον με 1.800 απολύσεις εργαζομένων (δημοσιογράφων, διοικητικών, τεχνικών), ενώ σημειώνει ότι 3.000 απασχολούμενοι σε περιφερειακές δραστηριότητες (παραγωγές, μερική απασχόληση, υπηρεσίες υποστήριξης κ.λπ.) μένουν και αυτοί στο δρόμο.

Επικαλούμενη στοιχεία του υπουργείου Εργασίας από τους πρώτους μήνες του 2016, η ΕΣΗΕΑ παρατηρεί ότι οι μισθωτοί στα βασικά κανάλια της χώρας ήταν 2.639, εκ των οποίων, όπως αναφέρει, πάνω από 1.700 στα κανάλια που δεν πήραν άδεια «και αν δεν μεσολαβήσει άλλη ρύθμιση, θα μείνουν στο δρόμο, μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των ανέργων στα ΜΜΕ. Αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο κερδοφόρα μπορούν να είναι ακόμη και αυτά τα κανάλια που αδειοδοτήθηκαν».

Τέλος, τονίζει ότι «στην έκθεση του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, πάνω στην οποία στηρίχτηκε η κυβέρνηση για να αποφασίσει ότι μόνο τέσσερα κανάλια είναι βιώσιμα, υπολογίζεται ότι η διαφημιστική δαπάνη στην ελληνική αγορά είναι 180 έως 200 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Η προσδοκώμενη, έτσι, διαφήμιση για τα επόμενα δέκα χρόνια (όσο διαρκούν δηλαδή, οι άδειες) δεν ξεπερνάει τα δύο δισ. Τα ποσά που έδωσαν, όσοι πήραν την άδεια, αντιστοιχούν στην προσδοκία εσόδων τους για ένα χρόνο» και καταλήγει στο συμπέρασμα πως «η πολιτική αυτή δημοπρασία ρίχνει πολύ χαμηλά τις μετοχές της κυβέρνησης, αφού η ανάπτυξη που προεξοφλεί και στηρίζει τελικά πάει περίπατο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναπάντητα ερωτήματα για το μέλλον της ενημέρωσης και των εργαζομένων μετά τη δημοπρασία

Η ανακοίνωση του STAR για τις τηλεοπτικές άδειες - Λειτουργεί νομίμως από το 1993

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top