Αναπάντητα ερωτήματα για το μέλλον της ενημέρωσης και των εργαζομένων μετά τη δημοπρασία

Θέμα ολιγοπωλίου και χειραγώγησης θέτουν οι συνταγματολόγοι - Πρώτη ανάρτηση 02/09/2016 22:15

​Δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα για το μέλλον της ενημέρωσης, της ιδιωτικής τηλεόρασης και την τύχη των εργαζομένων στα ιδιωτικά κανάλια, τροφοδοτεί η επόμενη μέρα της δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.

Συνταγματολόγοι θέτουν ευθέως θέμα ολιγοπωλίου ��αι χειραγώγησης της ενημέρωσης. Συμφωνούν ακόμη ότι ο καθορισμός του αριθμού των τηλεοπτικών παραβιάζει το Σύνταγμα και το ερώτημα είναι τι θα γίνει αν τελικά η Δικαιοσύνη επισφραγίσει αυτή την διαπίστωση με δεδομένο ότι το τηλεοπτικό φάσμα στην Ελλάδα χωράει πολύ περισσότερα κανάλια.

«Το αγαθό της ενημέρωσης γίνεται ελεγχόμενο πολιτικά και το Σύνταγμα δεν το θέλει αυτό. Γι’ αυτό υπάρχει το ΕΣΡ», επεσήμανε ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου του πανεπιστημίου Αθηνών, Πάνος Λαζαράτος, ενώ ο συνταγματολόγος Γιώργος Σωτηρέλης ανέφερε πως «είναι αντισυνταγματικό να αποφασίζει η κυβέρνηση για τον αριθμό των αδειών».

Η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί αν:

- Είναι νόμιμο να παρακάμπτεται το ΕΣΡ;
- Είναι νόμιμο η κυβέρνηση να ορίζει κατά το δοκούν τον αριθμό των αδειών;

Ο επίτροπος Έτινγκερ χτυπά καμπανάκι ότι παραβιάζεται το ευρωπαϊκό δίκαιο και πως θα πρέπει να αξιοποιηθεί το σύνολο του φάσματος των συχνοτήτων.

Όπως εκτιμούν έμπειροι οικονομικοί αναλυτές, η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει βάρος με την δημοπρασία μόνο στο τίμημα που θα καταβληθεί για κάθε άδεια υπονομεύει την βιωσιμότητα των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Και προκύπτει το ερώτημα: η έκθεση της Φλωρεντίας, ως προς τη βιωσιμότητα των καναλιών, προέβλεπε το υψηλό τίμημα για τις συχνότητες;

Άλλο ερώτημα που προκύπτει είναι πόσα χρήματα θα χαθούν από την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις σε ένα ενδεχόμενο λουκέτο σε λειτουργούντες τηλεοπτικούς σταθμούς;

Όσοι έχουν τις ειδικές γνώσεις που απαιτούνται για να κάνουν τους σχετικούς υπολογισμούς εκτιμούν ότι ίσως τελικά τα χρήματα που θα χάσει το Δημόσιο σε βάθος χρόνου από τον περιορισμό των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών να είναι πολλαπλάσια από όσα εξασφάλισε στη δημοπρασία για τις τέσσερις άδειες.

Και ρωτούν:

- Υπάρχει κίνδυνος να μην είναι βρώσιμα τα επιχειρηματικά σχέδια όσων εξασφάλισαν άδεια λόγω του υψηλού τιμήματος; Μετά τι γίνεται;

- Ποια μελέτη βιωσιμότητας μπορεί να σταθεί με τόσο υψηλό κόστος χρήσης της δημόσιας συχνότητας;

«Τα νέα κανάλια θα κάνουν οικονομία, θα υποβαθμιστεί το προϊόν και θα παίρνουν λιγότερη διαφήμιση», επισημαίνει ο κ. Γιώργος Βακόνδιος, γενικός διευθυντής διαφημιστικής εταιρείας.

Αν κλείσουν τέσσερις ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο. Όλοι αυτοί ρωτούν την κυβέρνηση: γιατί νομοθέτησε τον περιορισμό των καναλιών προκαλώντας χιλιάδες απολύσεις, χωρίς, μάλιστα, καμία ρύθμιση για τη στήριξη τους;

Παράλληλα, όσοι γνωρίζουν οικονομικά δεν μπορούν να κατανοήσουν πως είναι δυνατόν να κλείνουν νόμιμες και υγιείς επιχειρήσεις χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η εποπτεύουσα αρχή των κρατικών ΜΜΕ με τις ρυθμίσεις της προκαλεί κρίση και αστάθεια στα ιδιωτικά κανάλια, γεγονός που πολλοί ρωτούν αν αποτελεί αθέμιτη πρακτική με στόχο να αποσπαστεί τηλεθέαση και διαφημίσεις από την ιδιωτική αγορά προς τα δημόσια μέσα.

Δείτε στο βίντεο το σχετικό ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο του Star

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ανακοίνωση του STAR για τις τηλεοπτικές άδειες - Λειτουργεί νομίμως από το 1993

Τηλεοπτικές άδειες: Τα «χτυπήματα» ανά γύρο - Πώς προέκυψαν οι νικητές

To μήνυμα του Κοντομηνά για το μέλλον του Alpha μετά το αποτέλεσμα των τηλεοπτικών αδειών

«Η Ελλάδα ΣΦΑΖΕΙ τους τηλεοπτικούς σταθμούς»: Όλα όσα γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ

Παρέμβαση για να μην κλείσουν τα κανάλια ζητεί η ΕΣΗΕΑ - Προειδοποιεί για χιλιάδες απολύσεις

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top