Η Επιτροπή για τις άδειες ομολογεί: Δεν υπάρχει διεθνής πιστοποίηση του συστήματος δημοπρασίας

Νομικοί: Προβλήματα διαφάνειας και νομιμότητας του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες

Πιστοποιημένη είναι μόνο η εταιρία που ανέλαβε το έργο αλλά το ηλεκτρονικό σύστημα που έχει προμηθευτεί από άλλη εταιρία δεν είναι διεθνώς πιστοποιημένο, όπως προβλέπει ρητά η προκήρυξη του διαγωνισμού. Αυτό άκουσαν εμβρόντητοι οι εκπρόσωποι των εννιά εταιριών που διεκδικούν τηλεοπτική άδεια στην ενημέρωση που έγινε σήμερα Πέμπτη στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Έγκυροι νομικοί επισημαίνουν ότι «πρόκειται για βασική παραβίαση της προκήρυξης που δημιουργεί προβλήματα διαφάνειας και νομιμότητάς του διαγωνισμού».

Η παρουσίαση του ηλεκτρονικού συστήματος από την επιτροπή διενέργε��ας του διαγωνισμού εξελίχθηκε σε παρωδία. Επί τρείς ώρες η επιτροπή αρνιόταν να απαντήσει στα απανωτά ερωτήματα αν το σύστημα είναι διεθνώς πιστοποιημένο. Στην αρχή ζητούσαν από τους εκπροσώπους των εταιριών να υποβάλουν γραπτώς το ερώτημα για να πάρουν απάντηση εν ευθέτω χρόνω. Άλλοι υποψήφιοι απείλησαν με αποχώρηση κι άλλοι ζήτησαν διακοπή για να δοθούν απαντήσεις. Μάταια όμως. Τα δεκάδες ερωτήματα έγκριτων νομικών και πανεπιστημιακών έμεναν αναπάντητα. Τελικά η επιτροπή διέκοψε για 15 λεπτά αλλά επανήλθε μετά από μία ώρα κι ένα τέταρτο για να ρίξει βόμβα στα θεμέλια του διαγωνισμού με την αποκάλυψη ότι ναι μεν η εταιρία που ανέλαβε το έργο είναι πιστοποιημένη, το ηλεκτρονικό σύστημα όμως με το οποίο θα γίνει ο διαγωνισμός δεν διαθέτει διεθνή πιστοποίηση.

Λ. Κρέτσος: «Ο σχεδιασμός της διαδικασίας έγινε με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή ώστε να σέβεται το Σύνταγμα και τους Νόμους

«Φτάνουμε πια στην τελική φάση μιας πρωτοποριακής διαδικασίας που ξεκίνησε με την ψήφιση του ν. 4339. Ολόκληρος ο σχεδιασμός της έγινε με την μεγαλύτερη δυνατή προσοχή ώστε να σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους» ανέφερε ο Γ.Γ ΓΓΕΕ, Λευτέρης Κρέτσος.

ΝΔ: Δεν αποδεχόμαστε τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες -ΣΚΛΗΡΗ απάντηση από Παππά

Για συνθήκες αδιαφάνειας, σχέδιο ελέγχου της ενημέρωσης που θα οδηγήσει σε έξαρση της διαπλοκής κάνει λόγο, όπως σας γράψαμε από το star.gr, η Νέα Δημοκρατία και προαναγγέλλει ότι θα ακυρώσει το διαγωνισμό.

«Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, ούτε να νομιμοποιήσει, ούτε να αποδεχθεί ένα διαγωνισμό στον οποίο δεν εμπλέκεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα» ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

«Για ακόμα μία φορά, η Ν.Δ. λειτουργεί -με μικρή χρονοκαθυστέρηση- ως εκπρόσωπος όσων ιδιοκτητών καναλιών δεν επιθυμούν να γίνει ο διαγωνισμός. Ταυτίζεται μονότονα με το καθεστώς ανομίας το οποίο η ίδια έχτισε» απάντησε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Καταγγελίες για δημοπρασία με παραβιάσεις ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων

Την ερχόμενη Τρίτη η δημοπρασία μπορεί να διαρκέσει και πάνω από 50 ώρες και οι υποψήφιοι που θα είναι κλεισμένοι σε ξεχωριστά δωμάτια, χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο, θα κοιμηθούν αν χρειαστεί σε ράντσα.

Έτσι όμως τίθενται ζητήματα δημόσιας υγείας και παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα καθώς η εργατική νομοθεσία προβλέπει ότι κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να εργάζεται για 50 ώρες συνεχώς.

Το κυριότερο ερώτημα όμως είναι τι θα γίνει αν κάποιος από όσους μετέχουν στην διαδικασία της δημοπρασίας κάνει κάποιο λάθος λόγω εξάντλησης των φυσικών του δυνάμεων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top