Το σχόλιο του Ν. Χατζηνικολάου για το Brexit: «Πρέπει τώρα η Ευρώπη να ξυπνήσει»

«Να ξεκινήσει ο διάλογος για την επιστροφή της Ευρώπης στις ρίζες της»

​Την ελπίδα η σημερινή μέρα μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ, να είναι μια καλή μέρα εξέφρασε ο Ν. Χατζηνικολάου στη ραδιοφωνική του εκπομπή στον Real Fm.

«Σήμερα δεν μπορούμε να ξέρουμε αν είναι καλή ή κακή μέρα, αλλά μπορούμε να το εκτιμήσουμε αυτό όταν ωριμάσουν οι συνθήκες. Θα περάσει αρκετός χρόνος να αντιληφθούμε τις συνέπειες για τη Βρετανία και την Ευρώπη», είπε ο γνωστός εκδότης και σχολιαστής του κεντρικού δελτίου του Star και συνέχισε:

«Αν ταρακουνηθεί η ΕΕ και επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες, στην αλληλεγγύη που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της, θα μιλάμε για μια καλή μέρα γιατί τότε οι Βρετανοί θα έχουν καταφέρει να ξυπνήσουν την Ευρώπη, ώστε να επιστρέψει στις ράγες των ιδεωδών που αποτέλεσαν τον πυρήνα της ιδρυτικής της διακήρυξης».

Αντίθετα, όπως είπε, αν επικρατήσουν οι ανταγωνισμοί και οι εθνικιστικές κορώνες, τότε η σημερινή μέρα θα είναι κακή για την Ευρώπη.

«Η προσπάθεια της Γερμανίας να επικυριαρχήσει στην Ευρώπη με οικονομικό τρόπο ενοχλεί όλους τους Ευρωπαίους. Η αλαζονεία του Βερολίνου οδηγεί στη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλω να ελπίζω ότι σήμερα είναι μια καλή μέρα. Μια μέρα έντονου προβληματισμού, η ώρα μηδέν για την έναρξη διαλόγου για την επιστροφή στις ρίζες, μέρα περισυλλογής για τη σκληρή πολιτική λιτότητας που επέβαλε η Γερμανία και οδήγησε σε υψηλά ποσοστά ανεργίας, σε μια Ευρώπη ανισοτήτων, μακριά από την Ευρώπη που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της», είπε.

Ο Ν. Χατζηνικολάου επεσήμανε ακόμα πως επειδή οι Βρετανοί αποφάσισαν Brexit, δεν σημαίνει ότι η Βρετανία θα εξέλθει αυτόματα από την ΕΕ, μιας και όπως προβλέπει το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας, θα χρειαστεί μια μεταβατική περίοδος δύο ετών για να γίνει αυτό.

«Μην αποκλείετε ότι στο διάστημα αυτό μπορεί να υπάρξουν αλλαγές και να βρεθεί τελικά μια ειδική σχέση της ΕΕ με τη Βρετανία. Όλα είναι ανοιχτά, σημασία έχει αυτό το σοκ να επιδράσει θετικά για την Ευρώπη και τους λαούς», τόνισε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top