Την έναρξη λειτουργίας του Μητρώου ��λεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης ανακοίνωσε ο Παππάς

Στόχος η μεγαλύτερη διαφάνεια υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας

Την ίδρυση του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης στην Ελλάδα με την επωνυμία e-media, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο και παρουσία της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, σε συνέντευξη Τύπου.
Όπως ανέφερε πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Κυβέρνησης που προβλέπεται στο Νόμο 4339/29.10.2015 και η οποία αντικατοπτρίζει τη σημασία που δίνεται στη διαφάνεια και στη διαδικτυακή ενημέρωση, δεδομένου ότι τουλάχιστον τα 2/3 των ελλήνων πολιτών ενημερώνονται πλέον από on-line μέσα, όπως σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.
Το Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης αποτελεί ένα εργαλείο χαρτογράφησης του επικοινωνιακού τοπίου και θα είναι προσβάσιμο σε όλες τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, μέσω on-line φόρμας , στην Ιστοσελίδα της ΓΓΕΕ: http://emedia.media.gov.gr/login.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Επικρατείας, ο κ. Παππάς επισήμανε ότι η έναρξη λειτουργίας του emedia εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Κυβέρνησης για τη ρύθμιση του χώρου των ΜΜΕ, μαζί με τη διαδικασία αδειοδότησης των εθνικής εμβέλειας καναλιών, τη δρομολόγηση της αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών, τη διαφάνεια στη χορήγηση κρατικής διαφήμισης και τη σύσταση του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας. Στόχος της Κυβέρνησης, όπως τόνισε, είναι το Μητρώο να αποτελέσει ένα χρήσιμο μέσο για την ορθολογική, διάφανη και δίκαιη αξιοποίηση της κρατικής δι��φήμισης καθώς και για την ενίσχυση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων διαδικτυακής ενημέρωσης.
Ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε ότι η δημιουργία και λειτουργία του Μητρώου σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με οιανδήποτε βούληση παρέμβασης στο περιεχόμενο που διακινείται στο διαδίκτυο και πως όλοι, εφόσον πληρούν τη νομιμότητα έχουν το δικαίωμα καταχώρισης σε αυτό. Όπως διευκρίνισε, η εγγραφή των Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης στο on-line Μητρώο δεν είναι υποχρεωτική, αλλά υπάρχουν ισχυρά θετικά κίνητρα για τη χρήση του Μητρώου.
Σε αυτά περιλαμβάνεται το Παρατηρητήριο για τη Λογοκλοπή, ένα λογισμικό το οποίο θα επιτρέπει σε πραγματικό χρόνο στους εγγεγραμμένους να διαπιστώνουν εάν το περιεχόμενό τους αναδημοσιεύεται χωρίς άδεια από άλλες ιστοσελίδες.
Θα υπάρχει επίσης πρόσβαση στα ηλεκτρονικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στους εποπτευόμενους από αυτήν φορείς, με τους περιορισμούς των πνευματικών δικαιωμάτων, ενώ δίνεται η δυνατότητα στα ηλεκτρονικά Μέσα να γίνονται αποδέκτες της κρατικής διαφήμισης.
Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταχώρισης στο Μητρώο, δόθηκε διάστημα τριών 3 μηνών.
Ο υπουργός κατέληξε πως το Μητρώο δεν αποτελεί πανάκεια για όλα τα ελλείμματα και τις χρόνιες δομικές αδυναμίες στο χώρο λειτουργίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού και της διαφάνειας. Τέλος, ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο και τα στελέχη της ΓΓΕΕ που εργάστηκαν για μήνες προς αυτόν τον σκοπό.
Ο κ. Κρέτσος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε την αξιοποίηση του Μητρώου ως χρήσιμου εργαλείου για τη διάθεση της κρατικής διαφήμισης, σε αντίθεση με μέχρι σήμερα πρακτικές «αδιαφάνειας και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος», όπως ανέφερε, αλλά και ως μία αναγκαία ρύθμιση ενός χαώδους, μέχρι σήμερα, μηντιακού τοπίου δεκαετιών. Πρόσθεσε ότι το Μητρώο θα συμβάλει στην ανάδειξη και εξυγίανση των εργασιακών σχέσεων στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, γνωρίζοντας πόσο πλήττεται ο χώρος σε επίπεδο προσωπικού και σχέσεων εργασίας και αμοιβής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top