Ιγνατίου: «Αν το 2010 είχε γίνει διαπραγμάτευση σαν την τωρινή τα πράγματα θα ήταν καλύτερα»

ΔΕΙΤΕ τι λέει ο δημοσιογράφος με αφορμή το νέο του βιβλίο

Ιγνατίου: «Αν το 2010 είχε γίνει διαπραγμάτευση σαν την τωρινή τα πράγματα θα ήταν καλύτερα»

Στην Ελλάδα για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Τρόικα, ο δρόμος προς την καταστροφή» βρίσκεται ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Ο έμπειρος δημοσιογράφος και ανταποκριτής του Mega στην Ουάσινγκτον ήταν καλεσμένος το πρωί του Σαββάτου στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» και μίλησε μεταξύ άλλων για το βιβλίο του αλλά και το πως μπήκαμε στο Μνημόνιο.

«Το γιατί μπήκαμε αποδείχθηκε λάθος, υπό την έννοια ότι είμαστε πέντε χρόνια στο Μνημόνιο και δεν μπορούμε να βγούμε. Θα σας πω κάτι, είναι προσωπική μου άποψη αυτή. Δεν σημαίνει ότι υποστηρίζω ή δεν υποστηρίζω καταστάσεις. Θεωρώ όμως με βάση την εμπειρία του 2010, ότι αν το 2010 γινόταν η διαπραγμάτευση η σημερινή θα ήταν αλλού η Ελλάδα. Θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Εγώ θεωρώ ότι δεν έγινε διαπραγμάτευση όπως έπρεπε να γίνει» ανέφερε.

Τόνισε δε ότι «μπορούσαμε να μην μπούμε στο Μνημόνιο, παίρνοντας στοιχειώδη μέτρα». «Όταν μίλησα με τον Στρος Καν, πέντε ημέρες μετά την έγκριση του Μνημονίου, μου είχε πει την περίφημη φράση: “το πρόγραμμα δεν είναι δικό μας, είναι της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι και ιδιοκτησία της”. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει, σύμφωνα με το καταστατικό του Ταμείου, ότι οι χώρες πρέπει να δώσουν το πρόγραμμα. Εκείνον τον καιρό που το μεταδώσαμε δεν δόθηκε η δέουσα σημασία. Για ποιο λόγο όμως πρέπει να της δώσουν τα κράτη; Γιατί το πρώτο Μνημόνιο, το πρώτο πρόγραμμα, πρέπει να μπορείς, να έχεις τη δυνατότητα, να το υλοποιήσεις, να το εφαρμόσεις. Εμείς αργήσαμε στην υλοποίηση. Έχουμε φάει ένα σωρό μειώσεις οι πάντες, είμαστε όλοι σε άθ��ια κατάσταση, και εγώ στην ίδια μοίρα μαζί σας είμαι, διότι πληρώνομαι μόνο από την Ελλάδα. Επίσης, το πρόβλημα του Δημοσίου το μετέφεραν στις πλάτες μας, στις πλάτες του λαού! Αυτό ήταν το μεγάλο πρόβλημα. Δεν έκοψαν το λίπος του κράτους όπως έπρεπε να γίνει. Υπήρχε και συναίνεση τότε του κόσμου. Μετά χάθηκε…» είπε και πρόσθεσε: ««Εγώ είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι μπορούσαμε να μην μπούμε στο Μνημόνιο, αν παίρναμε στοιχειώδη μέτρα.»

Παράλληλα για την μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο για την διάσωση της Ελλάδας το 2009 είπε: «Για την συνάντηση του Λουξεμβούργου υπάρχει έγγραφο αλλά εγώ δεν βάσισα τη συγγραφή του κεφαλαίου αυτού με βάση κάποιο έγγραφο. Είχα την περιγραφή ότι έγινε μια μυστική συνάντηση. Όταν αποφασίζεται να γίνει μια μυστική συνάντηση και όταν πέντε χρόνια μετά δεν έχει δημοσιοποιηθεί σημαίνει ότι κάτι σοβαρό συνέβη!»

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top