ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο ιός που αναρτά πορνογραφικό υλικό στο Facebook, επέστρεψε και κλέβει κωδικούς!

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σας λέει τι πρέπει να κάνετε για να προστατευθείτε!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο ιός που αναρτά πορνογραφικό υλικό στο Facebook, επέστρεψε και κλέβει κωδικούς!

​Για πολλοστή φορά εμφανίστηκε ο ιός που αναρτά πονογραφικό υλικό στους λογαριασμούς μας στο Facebook, όταν πατήσουμε ένα συγκεκριμένο link.

Με αφορμή λοιπόν την επανεμφάνιση του κακόβουλου λογισμικού, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξηγεί στους χρήστες πώς να προστατευθούν ώστε να μην την «πατήσουν».

Untitled.jpg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΙΟΣ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ (ΜΗΝ) ΚΑΝΕΤΕ:

Πρόκειται για ένα κακόβουλο λογισμικό (Backdoor Trojan), το οποίο εξαπλώνεται με την εμφάνιση ανάρτησης με πορνογραφικό βίντεο.

Συγκεκριμένα, η επίμαχη ανάρτηση εμφανίζεται να έχει κοινοποιηθεί από κάποιον φίλο του χρήστη στο Facebook και να έχουν επισημανθεί σε αυτήν με ετικέτα (tag) μέχρι και είκοσι (20) φίλοι του. Εάν ο χρήστης πατήσει στο εμφανιζόμενο ως πορνογραφικό βίντεο, μεταφέρεται σε μια απατηλή ιστοσελίδα στην οποία παίζουν τα πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεο και στη συνέχεια, σταματάει η αναπαραγωγή του και εμφανίζεται μήνυμα, το οποίο ενημερώνει τον χρήστη ότι απαιτείται να «κατεβάσει» μια αναβάθμιση του λογισμικού Adobe Flash Player:

(InstallFlashPlayer.exe ), όπως φαίνεται στην ακόλουθη εικόνα:

842403_pron.jpg
Στην περίπτωση που ο χρήστης συναινέσει και «κατεβάσει» το αρχείο, τότε μολύνεται από κακόβουλο λογισμικό (Backdoor Trojan), το οποίο έχει τη δυνατότητα να «παρακολουθεί» το πληκτρολόγιο και το «ποντίκι» του μολυσμένου υπολογιστή, με αποτέλεσμα να μπορούν να υποκλαπούν κωδικοί και επικοινωνίες πάσης φύσεως (π.χ. κωδικοί e-banking, αριθμοί πιστωτικών καρτών, κωδικοί πρόσβασης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.ά.).

Επιπρόσθετα, το κακόβουλο λογισμικό έχει τη δυνατότητα μετά την εγκατάστασή του και τη μόλυνση του υπολογιστή να αναρτά αυτόματα στο λογαριασμό «Facebook» του χρήστη το επίμαχο πορνογραφικό βίντεο, κάνοντας ταυτόχρονα επισήμανση έως και είκοσι (20) φίλους του, με σκοπό την περαιτέρω αυτοδιάδοσή του. Με αυτό τον τρόπο, το κακόβουλο λογισμικό εξαπλώνεται, μέσω της πλατφόρμας «Facebook», μολύνοντας μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Οι χρήστες του διαδικτύου καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα ακόλουθα ελάχιστα μέτρα προστασίας:

-Να μην πατάνε σε αναρτήσεις με περίεργο περιεχόμενο ή αναρτήσεις οι οποίες δεν εμφανίζεται να οδηγούν σε κάποια γνωστή ιστοσελίδα. Από τις ρυθμίσεις ασφαλείας του «Facebook» να ενεργοποιήσουν την επιλογή στην οποία δεν θα μπορεί κάποιος να τους προσθέσει με ετικέτα ( tag ) χωρίς να το εγκρίνουν.

-Να χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας, όπως λογισμικό Antivirus, το οποίο θα πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένο. Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού συστήματος του υπολογιστή τους.

-Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά στο: 111 88 Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top