Πρόκληση της «Χουριέτ»: «η Αμφίπολη εκδικείται τους Έλληνες»

Συνδέει τις ανακαλύψεις με... την οικονομική κρίση και τις εκλογές

Επίθεση στην Ελλάδα εξαπολύει η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» σε άρθρο της για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη: με εμφανή ειρωνεία, γράφει ότι το μνημείο μας εκδικείται, καθώς ακόμη δεν υπάρχουν ενδείξεις για τη χρονολόγησή του, ενώ καταλογίζει στους Έλληνες ότι ζουν σε μία ονειρική κατάσταση και ξεχνούν τα πραγματικά τους προβλήματα.

Υπό τον τίτλο «Ένα νέο στοιχείο στην ελληνική πολιτική: η Αρχαιολογία», το άρθρο δεν παραλείπει να συνδέσει τις ανασκαφ��ς και τις ανακαλύψεις με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, την οικονομική κρίση και την προσπάθεια του πρωθυπουργού να… επηρεάσει τους ψηφοφόρους.

«Κάποιοι από εσάς μπορεί να έχουν ακούσει το όνομα της Αμφίπολης. Αλλά για τους Έλληνες, αυτό το κάποτε διάσημο αρχαίο λιμάνι, γνωστό για τα αποθέματά του σε χρυσό και ασήμι έγινε περισσότερο γνωστό από μία αρχαία πόλη της Μακεδονίας. Για τους Έλληνες, που ακόμη προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με την οικονομική κρίση και το αβέβαιο μέλλον, έγινε μία χώρα - ουτοπία για το μεγαλόπρεπο αρχαίο παρελθόν, το οποίο έδωσε παγκόσμιους ήρωες, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος. Ήταν ένα λιμάνι από όπου ξεκίνησε ο στόλος του Μακεδόνα βασιλέα», αναφέρει η εφημερίδα.

Υποστηρίζοντας ότι η Αμφίπολη έχει συνεπάρει την Ελλάδα λόγω… οικονομικής κρίσης, αλλά και χρησιμοποιείται για πολιτικούς - εκλογικούς λόγους, το άρθρο επισημαίνει πως οι ανασκαφές άρχισαν το 2012 αλλά δεν είχαν γίνει ευρέως γνωστές, καθώς «εκείνη τη χρονιά υπήρχε χιονοστιβάδα πολιτικών εξελίξεων: δύο επιτυχημένες γενικές εκλογές, δύο συμφωνίες για πακέτα ��ιάσωσης και ένας απεγνωσμένος αγώνας για την διασφάλιση της θέσης της Ελλάδας στην Ε.Ε. ήταν αρκετά για την ελληνική κοινή γνώμη».

«Δύο χρόνια αργότερα, όμως, η εικόνα δείχνει διαφορετική. Η κυβέρνηση συνεργασίας που έχει προκύψει από εκείνες τις εκλογές έχει καταφέρει να επιβιώσει, ισχυριζόμενη ότι "πήρε τη στροφή" και κέρδισε την διεθνή αξιοπιστία. Αλλά αντιμετωπίζει και μία σκληρή αντιπολίτευση, τη ριζοσπαστική Αριστερά και μπορεί να μην καταστεί δυνατή η επιβίωσή της, αν τον ερχόμενο Φεβρουάριο δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Μία αποτυχία θα οδηγήσει σε εθνικές εκλογές, σύμφωνα με το Σύνταγμα», συνεχίζει το άρθρο.

Ρωτώντας πώς όλα αυτά συνδέονται με την Αμφίπολη, η αρθρογράφος δίνει την απάντηση: «όταν μία ζεστή ημέρα του Αυγούστου, ο Έλληνας πρωθυπουργός με τη σύζυγό του, μία ομάδα αξιωματούχων και εκπροσώπων του Τύπου επισκέφθηκαν την περιοχή της ανασκαφής και φωτογραφήθηκαν μπροστά από τις σφίγγες που μόλις είχαν αποκαλυφθεί, λίγοι αμφέβαλλαν ότι η τρέχουσα πολιτική σκηνή θα διαταράξει την μυστική ιδιωτικότητα του αρχαίου μνημείου», γράφει και, παραθέτοντας τις δηλώσεις Σαμαρά από τον τύμβο Καστά, καταλήγει: «τα λόγια του, σχολιάζει, έμελλε να μπουν βαθιά στην ψυχή του Έλληνα και να ενισχύσουν το ηθικό ενός απογοητευμένου λαού. Μετά από όλα αυτά, η δημοτικότητά του παραμένει υψηλή και είναι γνωστός για τον “πατριωτικό ενθουσιασμό” του. Α��τό ίσως επηρεάσει έναν μπερδεμένο ψηφοφόρο».

«Αλλά αυτός ο μυστηριώδης τάφος παίρνει την εκδίκησή του. Αφού αποκαλύφθηκε μία μαγευτική είσοδος φρουρούμενη από δύο τεράστιες σφίγγες και ένα ζευγάρι πελώριων γυναικείων αγαλμάτων, δεν έχει δώσει μέχρι κάτι που να αποδεικνύει τη χρονολόγησή του. Ούτε κεραμεική, ούτε οστά, ούτε μεταλλικά ευρήματα. Ήδη, οι αρχαιολόγοι διαφωνούν για το αν είναι ελληνικός ή ρωμαϊκός. Και αν κάποιοι ένθερμοι πατριώτες έσπευσαν να βάλουν ετικέτα στον τύμβο ότι είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τώρα θα πρέπει να περιμένουν περισσότερο για να χαρούν ή να απογοητευτούν», προσθέτει το δημοσίευμα και καταλήγει: «ο χρόνος στην Αρχαιολογία κυλά με αργότερους ρυθμούς και δεν μπορεί να επιταχύνει ακόμη και σε περίπτωση πρόωρων εκλογών».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top