Τέλος μετά από 90 χρόνια για την ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς

Κλείνει λόγω οικονομικής κρίσης η ιταλική «L' Unità»

Την απόφαση να σταματήσει την κυκλοφορία της, μετά από 90 χρόνια, πήρε η ιταλική εφημερίδα «L’ Unita», την οποία ίδρυσε ένας από τους πατέρες του ιταλικού κομμουνιστικού κινήματος, ο Αντόνιο Γκράμσι.

Το «λουκέτο» θα μπει από την Παρασκευή, 1η Αυγούστου, ύστερα από την αποτυχία των μετόχων να συμφωνήσουν για την στρατηγική που θα ακολουθήσουν στο μέλλον: η διοίκηση ζήτησε 1,6 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, κάθε σχετική πρόταση που έγινε απορρίφθηκε.

«Δολοφόνησαν την Unita», γράφει το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, η οποία φιλοξενεί ένα τρισέλιδο με τους λόγους που οδήγησαν στο κλείσιμό της, μία ολοσέλιδη καταχώρηση για το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο της και 20 λευκές σελίδες.

unita (1).jpg

Η εφημερίδα ιδρύθηκε το 1924 από τον Γκράμσι ως επίσημο όργανο της κεντρικής επιτροπής του ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCI), επέζησε την φασιστική περίοδο κυκλοφορώντας παράνομα, αλλά, ύστερα από την διάλυση του κόμματος την δεκαετία του ‘90 κατάφερε να επιβιώσει, κλείνοντας μόνο για μία σύντομη περίοδο το 2000 για να ξανανοίξει στη συνέχεια με νέους ιδιώτες μετόχους. Τόσο η οικονομική κρίση, όσο και η αυξανόμενη χρήση του Ίντερνετ για ενημέρωση, οδήγησαν στο κλείσιμο την «L’ Unita», η οποία έχει συσσωρευμένα χρέη εκατομμυρίων ευρώ και διαρκώς μειούμενες πωλήσεις, στα περίπου 20.000 φύλλα.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, το οποίο διατηρεί ένα μειοψηφικό πακέτο μετοχών, είχε υποσχεθεί να βοηθήσει, αλλά ανακοίνωσε ότι δεν ��υθύνεται για τα προβλήματα της εφημερίδας. Από την πλευρά τους, οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας -οι οποίοι εργάζονταν απλήρωτοι το τελευταίο τρίμηνο- κατηγόρησαν το μεγαλύτερο κόμμα της ιταλικής Αριστεράς ότι τους εγκατέλειψε παρά τις ελπίδες που είχαν ότι θα τους βοηθούσε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top