ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στον ελληνικό Τύπο: 120 χρόνια «έκλεισε» η «Εστία»

Ποιά είναι η ιστορική εφημερίδα

Τα 120 χρόνια κυκλοφορίας συμπληρώνει σήμερα η εφημερίδα «Εστία», κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά στα χρονικά του ελληνικού Τύπου!

Η εφημερίδα εκδίδεται από το 1894 και είναι η μοναδική καθημερινή εφημερίδα που δεν ακολούθησε τη μεταρρύθμιση της ελληνικής ορθογραφίας (1982), εξ’ ου και ακόμα χρησιμοποιεί το πολυτονικό σύστημα (χωρίς βαρείες). Μάλιστα, ήταν η τελευταία εφημερίδα η οποία τυπωνόταν με τη μέθοδ�� της στερεοτυπίας/λινοτυπίας μέχρι το 1997.

173.359.05-1.jpg

Αρχικά κυκλοφόρησε ως εβδομαδιαίο λογοτεχνικό περιοδικό με διευθυντή τον Παύλο Διομήδη, ο οποίος το εκχώρησε στον ποιητή Γεώργιο Δροσίνη. Εκείνος μετέτρεψε το περιοδικό σε ημερήσια εφημερίδα και, το 1898, τη μεταβίβασε στους Σπύρο Δάσιο και Άδωνι Κύρου.

Το 1900, η διεύθυνση περιήλθε αποκλειστικά στον Κύρου, ο οποίος και τη μετέτρεψε σε πολιτική ημερήσια εφημερίδα και, μετά το θάνατό του, το 1919, η εφημερίδα περιήλθε στο γιο του, Αχιλλέα. Το 1916-17, η κυβέρνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου απαγόρευσε την έκδοσή της, στα γεγονότα του ‘22 δ��ατάχθηκε η παύση της, αλλά στη συνέχεια επανεκδόθηκε, ενώ στη δικτατορία του Θεόδωρου Παγκάλου η κυκλοφορία διακόπηκε δύο φορές, όπως έγινε και στη γερμανική Κατοχή. Μετά τον εμφύλιο, τη διεύθυνση ανέλαβαν διαδοχικά ο Κύρος Κύρου και, από το 1974, ο Άδωνις Κ. Κύρου.

18940843.jpg

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top