Μάχη στη δημόσια τηλεόραση για το ανταποδοτικό τέλος και την τηλεθέαση

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους Κουβαράς και Μητσοτάκης

Έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν από την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης και στην οποία υποστήριξε ότι πρέπει να καταργηθεί το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ γιατί η ανταποδοτικότητά του έχει πάψει να υφίσταται αφού ελάχιστοι πολίτες επιλέγουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σήμερα λοιπόν στην εκπομπή ΝΕΤ στα Γεγονότα, ο κ. Μητσοτάκη, διασταύρωσε τα ξίφη του με τον παρουσιαστή Γ. Κουβαρά για την αξία της δημόσιας τηλεόρασης και της προσφοράς της στην ελληνική κοινωνία.

«Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα από αυτήν την επιχειρηματολογία αφενός γιατί δεν ξέρω πώς ορίζεται την έννοια ελάχιστη τηλεθέαση, μιας και γνωρίζετε κι εσείς ότι την ΕΡΤ την βλέπουν σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότεροι Έλληνες από ότι βλέπουν οποιοδήποτε άλλο κανάλι και το δεύτερο που με εντυπωσίασε το γεγονός ότι τόσα χρόνια σας έχω ακούσει να τάσσεστε κατά του λαϊκισμού, υποστηρίζοντας ότι το δημοφιλές δεν είναι πάντα και το σωστό. Πώς λοιπόν προτείνετε να ισχύσουν ειδικά για το ανταποδοτικό τέλος, όροι τηλεθέασης;», αναρωτήθηκε ο κ. Κουβαράς.

«Η ουσία του ερωτήματός σας είναι ποιο είναι το κόστος της δημόσιας τηλεόρασης και ποιος πρέπει να επιβαρύνεται γι’ αυτό το κόστος», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Πρέπει να υπάρχει μια σημαντική μείωση του ανταποδοτικού τέλους και η δημόσια τηλεόραση και το όλο σύστημα των κρατικών μέσω ενημέρωσης να λειτουργήσει με πολύ λιγότερα χρήματα, επιβαρύνοντας λιγότερο τον πολίτη».

Όταν δε, ο κ. Κουβαράς του επεσήμανε ότι σε όλο τον κόσμο οι πολίτες πληρώνουν για να βλέπουν τηλεόραση και αναρωτήθηκε με τι θα αντικατασταθε�� το τέλος και πώς θα εφαρμοστεί ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε:

«Πρέπει να υπάρχει ένα μικρότερο ανταποδοτικό τέλος, το οποίο θα υποχρεώσει την ΕΡΤ να λειτουργήσει πιο οικονομικά και με κανόνες αγοράς. Η ΕΡΤ έχει διαφήμιση έτσι δεν είναι; Δεν είναι ένα μέσο που παίζει έξω από τη σφαίρα του ιδιωτικού ανταγωνισμού, άρα η δικιά μου ερώτηση αποσκοπεί στο να ξεκινήσει ένας διάλογος για το πόσο πρέπει να είναι το κόστος της δημοσίας τηλεόρασης».

Πάντως ο Γ. Κουβαράς δεν φάνηκε να πείθεται από την απάντηση αυτή και ξαναρώτησε τον βουλευτή:

«Στο επίπεδο του ιδιωτικού ανταγωνισμού είναι να προβάλλεται κάθε Κυριακή πρωί η Θεία Λειτουργία; Θεωρείται ότι δεν πρέπει να την παίζει η ΕΡΤ αν δεν έχει αρκετή τηλεθέαση; Στο παιχν��δι του ιδιωτικού ανταγωνισμού είναι να παίξεις για παράδειγμα τα Βενιζέλεια, που είναι αγώνες στίβου και μπορεί να μην έχουν μεγάλη τηλεθέαση;»

Πάντως ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται υπέρ της κατάργησης της δημόσιας τηλεόρασης, αλλά μιας μείωσης και όχι… κατάργησης του ανταποδοτικού τέλους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top