Περίπου οι μισοί Έλληνες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο

Μελέτη του ΙΟΒΕ για τα πλεονεκτήματα από την διάδοση του διαδικτύου

Σημαντική μπορεί να είναι η συμβολή του διαδικτύου για την ελληνική οικονομία και κοινωνία αρκεί οι ελληνικές επιχειρήσεις και το δημόσιο να υιοθετήσουν συγκεκριμένες πρακτικές, προσανατολιζόμενοι στην online εποχή.

Αυτό αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, μελέτη του ΙΟΒΕ με τίτλο «Το διαδίκτυο στην Ελλάδα: Εμπόδια και Προοπτικές». H μελέτη, που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Google, βασίστηκε σε online δημοσκόπηση 100 ειδικών καθώς και σε 40 συνεντεύξεις και παρουσιάστηκε στο κοινό στις 29 Ιανουαρίου στον πολυχώρο Αθηναΐς, παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Με βάση τα στοιχεία της μελέτης καταδεικνύονται σημαντικά δεδομένα όπως:

o H τεχνολογική σύγκλιση της χώρας με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι αργή
o Ικανοποιητικότερη αλλά όχι επαρκής η εικόνα στον επιχειρηματικό τομέα
o Βελτίωση στη διάθεση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με περιορισμένη ωστόσο χρήση
o Περίπου οι μισοί Έλληνες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο
o Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις επενδύουν περισσότερο στο διαδίκτυο. 93% των επιχειρήσεων έχουν πρόσβαση στο internet αλλά μόλις 4% κάνει τ��ς παραγγελίες του online
o Το 13% των Ελλήνων κάνει χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης έναντι του 32% της Ε.Ε.Διαφάνεια, απλοποίηση των διαδικασιών και προσβασιμότητα οι τρεις πυλώνες οφέλους σε οικονομία και κοινωνία, από τη διάδοση του διαδικτύου

o Διαφάνεια: Με τη χρήση του Διαδικτύου οι σχέσεις συναλλαγής τυποποιούνται και γίνονται πιο διαφανείς καθώς οι πολίτες μπορούν να συγκεντρώσουν ένα πολύ μεγαλύτερο όγκο πληροφορίας σχετικά με τις αγορές τους και τα προϊόντα/υπηρεσίες που επιθυμούν να καταναλώσουν. Παράλληλα το διαδίκτυο μπορεί να συνεισφέρει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς μέσω των ανοιχτών των διαδικασιών και της συμμετοχής σε σχετικ��ς διαβ��υλεύσεις τις οποίες επιτρέπει.

o Απλοποίηση διαδικασιών: Το διαδίκτυο επιτρέπει την πρόσβαση σε σειρά ηλεκτρονικών εργαλείων που μπορούν –εκτός των άλλων- να βελτιώσουν σημαντικά την αποδοτικότητα των διαδικασιών. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά τόσο σε ό,τι αφορά την προσφορά (επιχειρήσεις και Δημόσιο) όσο και από την πλευρά της ζήτησης (ιδιώτες)

o Προσβασιμότητα: Η σύνδεση στο Διαδίκτυο βελτιώνει την πρόσβαση στην πληροφορία, σε νέες αγορές και κεφάλαια. Για παράδειγμα η ανάπτυξη του cloud computing τα τελευταία χρόνια δημιούργησε ένα νέο παράθυρο «ηλεκτρονικής ευελιξίας» σε παγκόσμια κλίμακα. Ενώ το e-working ενισχύει την παραγωγικότητα και προωθεί τη συνεργασία αψηφώντας τα γεωγραφικά όρια και εξοικονομώντας τόσο χρήμα όσο και χρόνο.

Ο Άγγελος Τσακανίκας, Διευθυντής Έρευνας του ΙΟΒΕ, δήλωσε σχετικά με τα αποτελέσματα της μελέτης: «Λαμβάνοντας υπόψη την αργή διείσδυση του διαδικτύου, και προκειμένου να επιτύχουμε ταχύτερη ανάπτυξη του online, χρειάζεται άμεσα να ληφθούν πρωτοβουλίες. Δράσεις όπως η δημιουργία κρίσιμης μάζας ηλεκτρονικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, επένδυση από πλευράς των επιχειρήσεων, προσφορά κινήτρων από πλευράς κράτους διαχείριση των ανησυχιών των καταναλωτών και ενίσχυση των e-skills είναι σίγουρο πως μπορούν να ανατρέψουν την εικόνα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top