Τον Οδυσσέα Ελύτη τιμά σήμερα η Google!

Δείτε το λογότυπό της για τα 101 χρόνια από την γέννησή του

Τον Οδυσσέα Ελύτη τιμά σήμερα η Google!

Έναν μεγάλο Έλληνα ποιητή τιμά σήμερα η Google, καθώς το λογότυπό της είναι αφιερωμένο στα 101 χρόνια από την γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη!

Ο Νομπελίστας ποιητής μας απεικονίζεται με το καπέλο – σήμα κατατεθέν του, να κρατά ένα τετράδιο, ενώ μέσα στα γράμματα της Google εμφανίζονται μία ελιά, ένα τσαμπί σταφύλια και ένα καράβι.

googleelitis.jpg

Μάλιστα, τα εικονίδια αυτά δεν επιλέχθηκαν τυχαία, αφού ο Ελύτης έχει πει: «αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι»!

Λίγα λόγια για τον Οδυσσέα Ελύτη

Ο Οδυσσέας Αλεπουδέλλης, όπως ήταν το πραγματικό επώνυμο του Ελύτη, γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο πατέρας είχε εγκατασταθεί στην πόλη από το 1895 και με τον αδελφό του ίδρυσε ένα εργοστάσιο σαπωνοποιίας και πυρηνελαιουργίας.

Το 1914 ο πατέρας του μετέφερε τα εργοστάσιά του στον Πειραιά και η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Το φθινόπωρο του 1924 γράφτηκε στο Γ΄ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών και συνεργάστηκε στο περιοδικό «Η Διάπλασις των Παίδων», χρησιμοποιώντας διάφορα ψευδώνυμα.

Το 1979 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, μέλος της λογοτεχνικής γενιάς του '30.

Μεταξύ των ��ργων του είναι τα: «Προσανατολισμοί», «Ήλιος Ο Πρώτος», «Άξιον Εστί», «Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας», «Το Μονόγραμμα», «Τα Ρω Του Έρωτα», «Ο Μικρός Ναυτίλος», «Δυτικά Της Λύπης», «Εκ του πλησίον».

Πέθανε στις 18 Μαρτίου του 1996 από ανακοπή καρδιάς, στην Αθήνα.

Δείτε στο βίντεο τον Οδυσσέα Ελύτη να διαβάζει το «Άξιον Εστί»

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top