Μήπως πρέπει να ξεκινήσεις γυμναστική;

Τα σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεται να αρχίσεις να γυμνάζεσαι άμεσα

Τα Σημάδια Ότι Πρέπει Να Ξεκινήσεις Γυμναστική

Είναι αποδεδειγμένο από επιστήμονες ότι η άσκηση παρέχει οφέλη σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας. Συμβάλλει στην απώλεια βάρους, την αποφυγή των πόνων και την βελτίωση της ψυχικής μας υγείας.

Παρόλα αυτά όμως, οι εντατικοί ρυθμοί της καθημερινότητας έχουν ως συχνό αποτέλεσμα την παραμέληση της σωματικής άσκησης. Τα αυξημένα εργασιακά ωράρια κι ο περιορισμένος ελεύθερος χρόνος  «αναγκάζουν» πολύ κόσμο να μη γυμνάζεται.  Αν και καταλαβαίνουμε απόλυτα τις δυσκολίες σου, καλό είναι να μην παραμελείς την φροντίδα του εαυτού σου. 

Μήπως έχεις εθιστεί στην γυμναστική και δεν το ξέρεις;

Παρακάτω σου παραθέτουμε μια λίστα από σημάδια του οργανισμού που φανερώνουν ότι χρείαζεται να αρχίσεις την άθληση.

Βρίσκεσαι σε μια μόνιμη κατάσταση άγχους 

Το στρες που βιώνουμε εντείνεται όσο περνούν τα χρόνια, καθώς οι υποχρεώσεις αυξάνονται διαρκώς και η καθημερινότητα γίνεται όλο και πιο απαιτητική. Ο ταχύτερος τρόπος ζωής και η ανάγκη να ανταπεξέλθουμε στισ ανάγκες της ρουτίνας μας μετατρέπουν το άγχος σε ένα ασήκωτο και ανεξέλεγκτο βάρος. Αποτελεί επίσης και την αιτία πολλών ασθενειών.

Η λύση στο παραπάνω πρόβλημα βρίσκεται φυσικά στην άσκηση. 20 – 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας, ακόμη και ένα απλό περπάτημα, για 3-4 φορές την εβδομάδα αρκούν για να μειώσουν το άγχος και το στρες από τη ζωή μας.

agxos

Ένα 30λεπτο περπάτημα αρκεί για να μειώσεις το άγχος σου 

Δεν κοιμάσαι καλά

Αν το βράδυ θες… να «ξενυχτάς» δίχως αύριο, τότε προσπάθησε να γυμνάζεσαι την επόμενη μέρα. 

Σύμφωνα με έρευνες, άτομα που ασκούνται συστηματικά έχουν καλύτερη ποιότητα και διάρκεια ύπνου (κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο 1 ώρα και 15’ περισσότερο και καλύτερα από όσους δεν ασκούνταν). 

Αν λοιπόν, ο στόχος είναι ο καλύτερος ύπνος τότε η ημερήσια προπόνηση είναι απαραίτητη.

Η γυμναστική μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σου 

Νιώθεις συνεχώς κούραση

Και για να σας προλάβουμε…Τώρα θα μας πεις «με την άσκηση δε θα νιώθω κούραση;»

Εδώ μιλάμε για διαφορετική κούραση. Ένα σώμα που δεν κινείται, αδρανεί και δεν αιματώνεται καλά. Αυτό έχει ως συνέπεια να γίνεται νωχελικό και να ωθείται στην κούραση και κόπωση.

Αντίθετα, η σωματική άσκηση 3 -4 φορές την εβδομάδα δρα άμεσα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, επιδρά στην καλή κυκλοφορία του αίματος και ως αποτέλεσμα μειώνεται το αίσθημα της εξάντλησης. Η λύση είναι η κίνηση! Γιατί ως γνωστόν ό,τι κινείται, παραμένει σε κίνηση, ενώ ότι αδρανεί, αχρηστεύεται.

Πονάει συχνά το σώμα σου 

Σε πιάνουν ξαφνικοί πόνοι; Νιώθεις τις αρθρώσεις σου και το σώμα σου σαν να φορά σιδερένια πανοπλία; Ξυπνάς με πόνους στην πλάτη, τη μέση και γενικά τις αρθρώσεις;

Παλαιότερα θα σου έλεγαν να μείνεις σε ακινησία μέχρι να περάσουν… όμως τα τελευταία χρόνια και δικαίως, επικρατεί η άποψη πως μόνο με κίνηση θα νιώσεις καλύτερα.

Γιατί; Για σκέψου μια πόρτα όπου οι μεντεσέδες της τρίζουν… κι εσύ την αφήνεις και την αφήνεις μέχρι που φυσικά δεν σταματάει το τρίξιμο αλλά χαλάει αφού δεν της έβαλες ούτε λίγο λάδι.

Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με το σώμα μας! Με την άσκηση γίνεται καλύτερη κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα να… «λαδώνονται» οι αρθρώσεις μας, η κίνηση των μυών μας να γίνεται καλύτερη και το σώμα μας να γίνεται πιο δυνατό και ανθεκτικό.

Υποκύπτεις σε ανθυγιεινούς πειρασμούς

Υπερβολικό φαγητό, πολλά γλυκά, αλκοόλ, κάπνισμα είναι λίγοι μόνο από τους πειρασμούς που ενδίδουμε όταν κυρίως είμαστε πιεσμένοι και το μυαλό μας αναζητά κάποια διέξοδο από το άγχος της καθημερινότητας. 

Βάζοντας την άσκηση στη ζωή μας προκύπτει μία έξαρση ενδορφινών, των ορμονών της χαράς, όπου επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας και τον κάνουν να λέει «όχι» σε ότι εξαρτησιογόνο μπορεί να τον βλάψει.

Μέσω της άθλησης στην ουσία ο οργανισμός κάποια στιγμή σταματάει να ζητάει κακούς πειρασμούς και ενισχύει την επιθυμία για καλές και υγιεινές συνήθειες.

peirasmoi

Με την γυμναστική θα μειωθεί η όρεξή σου για «κακό» φαγητό 

Το πεπτικό σου σύστημα υπολειτουργεί

Η χώνεψη γίνεται όλο και πιο δύσκολη, το κάθε φαγητό σου το νιώθεις σαν πέτρα στο στομάχι ενώ είσαι συνεχώς δυσκοίλιος; Τότε θα πρέπει να ξεκινήσεις άμεσα να γυμνάζεσαι!

Ένα μισάωρο περπάτημα ή τρέξιμο είναι ικανά να επιταχύνουν τους παλμούς και τον ρυθμό της αναπνοής πράγμα που βελτιώνει την σύσπαση των μυών του εντέρου ενώ η Yoga, το Pilates, ο χορός, το κολύμπι, το ποδήλατο θα σε βοηθήσουν στην καλύτερη χώνεψη των τροφών.

Δεν βάζεις πρόγραμμα

Έρχεσαι καθημερινά αντιμέτωπος/η με τα «θέλω» και τα «πρέπει» σου και χάνεις τον έλεγχο με το πρόγραμμά σου;

Ξέρεις και θέλεις να γυμναστείς αλλά πάντα πρέπει να κάνεις κάτι άλλο μέσα στην καθημερινότητά σου που είναι υποχρέωσή σου και δεν προλαβαίνεις.

Η λύση; Η μαγική λέξη «προτεραιότητα».
Σαφώς και δεν θα τα παρατήσεις όλα για να κάνεις μόνο γυμναστική. Δεν γίνεται να αποτελεί την μοναδική σου προτεραιότητα.. Σίγουρα όμως μπορείς βρεις ένα 20λεπτο μέσα στην μέρα σου για να ασχοληθείς με το σώμα σου.

4 μύθοι για την αερόβια άσκηση που πιστεύεις και για αυτό καις λιγότερο

Και αν ακόμη αναρωτιέσαι «που να βρω χρόνο», θα σου πούμε το εξής: Ένα απλό σκρολάρισμα στα social media θα μπορούσε πολύ εύκολα να αντικατασταθεί με μια σύντομη προπόνηση! Έτσι θα γυμναστείς και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Ακόμη νομίζεις ότι δεν έχεις χρόνο;

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top