Μαγνητικά Πεδία: Όσα δεν ξέρεις για την ελληνική ταινία που πάει... Όσκαρ

Το προφίλ της low-budget ταινίας που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας «Μαγνητικά Πεδία»

Ανέκαθεν, στους δημιουργικούς κόλπους της έβδομης τέχνης, υπήρχαν δύο φωνές, οι οποίες εκπροσωπούσαν δύο αντικρουόμενες «σχολές». Η πρώτη υποστηρίζει ότι οι αριστουργηματικές ταινίες χρειάζονται υψηλό budget, χρηματικές επενδύσεις και επιδιώξεις, με τη δεύτερη να της υπενθυμίζει ότι οι καλές ταινίες έχουν ανάγκη από ρεαλιστικές ερμηνείες, ηθοποιούς και δημιουργούς με όραμα, έμπνευση, διευρυμένο ορίζοντα, ταλέντο. Τα «Μαγνητικά Πεδία», η ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην επόμενη τελετή των Βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Όσκαρ) εκπροσωπεί τη δεύτερη. Πόσα, όμως, γνωρίζεις για αυτή; 

Με την ταινία «Μαγνητικά Πεδία» η Ελλάδα βάζει πλώρη για τα Όσκαρ

Η υπόθεση 

Η θεμελιώδης ύλη της ταινίας είναι εξαιρετικά απλή. Δύο άγνωστα, μεταξύ τους, ανθρώπινα όντα, συναντιούνται τυχαία στην Κεφαλλονιά. Μία γυναίκα και ένας άνδρας που γνωρίζονται μόλις λίγα λεπτά ακολουθούν το ένστικτο τους και αποφασίζουν να περιπλανηθούν μαζί στο νησί σε αναζήτηση του κατάλληλου μέρους για να θάψουν ένα μεταλλικό κουτί. Το ταξίδι εσωτερικής αυτοκάθαρσης αποτυπώνεται σε ένα συγκινητικό και τρυφερό road movie υψηλών συναισθημάτων με μόλις δύο ηθοποιούς να «γεμίζουν» την μεγάλη κινηματογραφική οθόνη. 

Μαγνητικά Πεδία: 5 πράγματα που δεν ξέρεις για την ταινία που πάει... Όσκαρ

Ο σκηνοθέτης αγαπά τα κόμικς

Ο Γιώργος Γούσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986 (σ.σ. 36 μόλις χρόνων σήμερα δηλαδή) και είναι δημιουργός κόμικ και σκηνοθέτης, όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό του, το οποίο «κυκλοφορεί» στο διαδίκτυο. Έχοντας ασχοληθεί αρκετά με το χώρο της έντυπης ύλης και δημιουργήσει ένα φεστιβαλικό κόμικ, ειδικά σχεδιασμένο για την επέτειο των 60 χρόνων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο ίδιος πραγματοποιεί την ουσιαστική είσοδο του στο χώρο του σινεμά το 2018 ως production manager της μικρού μήκους ταινίας «Ίσκιωμα», ενώ έναν μόλις χρόνο πραγματοποιεί την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα με το ντοκιμαντέρ «Ο Χειροπαλαιστής»

Μαγνητικά Πεδία: 5 πράγματα που δεν ξέρεις για την ταινία που πάει... Όσκαρ

Για αυτό, και η κυκλοφορία της ταινίας συνοδεύτηκε από την δημιουργία... κόμικς

Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας στους κινηματογράφους, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαΐου της φετινής χρονιάς, 8 αγαπημένοι κομίστες έφτιαξαν τα δικά τους σκίτσα, εμπνευσμένα από τα Μαγνητικά Πεδία. Στην έκθεση κόμικ συμμετείχαν οι Παναγιώτης Πανταζής, Κανέλλος Μπίτσικας, Γεωργία Ζάχαρη, Στέλλα Στεργίου, Στέφανος Ρόκος, Δημήτρης Ρόκος, Σοφία Ροζάκη και Φωκίων Ξένος με τα έργα τους να συνοδεύουν την προβολή της ταινίας σε κινηματογράφους Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Μαγνητικά Πεδία: 5 πράγματα που δεν ξέρεις για την ταινία που πάει... Όσκαρ

Ευτυχώς, που υπήρχε η καραντίνα

«Τα "Μαγνητικά Πεδία" οφείλονται κατά πολύ στη βοήθεια της πανδημίας, στα κλειστά θέατρα και μαγαζιά, τη διάθεση για φυγή και τους άδειους δρόμους της Κεφαλονιάς από την απαγόρευση κυκλοφορίας, που χωρίς αυτά, πρακτικά δε θα μπορούσαμε ποτέ να την κάνουμε. Εύχομαι να μην την ξαναχρειαστούμε ποτέ» αναφέρει ο σκηνοθέτης, με το ημερολόγιο του να έχει κλειδώσει στις 20 Δεκεμβρίου του 2020. Την μέρα εκείνη, οκτώ άνθρωποι ξεκίνησαν από την Αθήνα με προορισμό την Κεφαλονιά. Σκοπός τους να γυρίσουν πίσω δεκαπέντε μέρες μετά, έχοντας ανακαλύψει μια ταινία, ένα road movie για δύο ανθρώπους που ταξιδεύουν μόνοι, συναντιούνται τυχαία και η ανάγκη τους για συντροφιά καθυστερεί την επιστροφή και τον αποχωρισμό τους. Και τα κατάφεραν. Δεκαπέντε μέρες μετά, Γιώργος Γούσης και ο Γιώργος Κουτσαλιάρης, διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας, επιστρέφουμε με το ΚΤΕΛ στην Αθήνα κατάκοποι, αλλά ευτυχισμένοι που είχαμε μαζί μας ένα κουτί παπουτσιών γεμάτο mini κασέτες μαγνητοταινίας. Στο καπάκι του έγραφε «προσοχή, να μείνει μακριά από μαγνητικά πεδία».

Έχει ήδη αποσπάσει αρκετά βραβεία

Μπορεί τα «Μαγνητικά Πεδία» να οδεύουν την στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές προς τα Όσκαρ, όμως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η ταινία του Γιώργου Γούση είναι υποψήφια και κερδίζει διακρίσεις. Ήδη, τα «Μαγνητικά Πεδία» έχουν αποσπάσει 6 Βραβεία Ίρις (Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Σεναρίου, Α' Γυναικείου Ρόλου, Πρωτότυπης Μουσικής) και άλλες 6 διακρίσεις στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (Χρυσός Αλέξανδρος, Βραβείο Fipresci, Βραβείο ΠΕΚΚ για δύο παράγοντες και Πρώτο Βραβείο ΕΡΤ).

Μαγνητικά Πεδία: 5 πράγματα που δεν ξέρεις για την ταινία που πάει... Όσκαρ

Το προφίλ των πρωταγωνιστών

Ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος και η Έλενα Τοπαλίδου πρωταγωνιστούν ή μάλλον, όπως υποστηρίζει και ο δημιουργός της ταινίας μεγάλου μήκους, είναι οι δύο βασικοί ρόλοι που καταθέτουν την ψυχή και τη φαντασία τους. Το κινηματογραφικό ταλέντο του πρώτου έχει αποτυπωθεί ήδη σε προηγούμενες συμμετοχές του, με πιο σπουδαία εκείνη στην ταινία «Cosmic Candy» στο πλευρό της Μαρίας Κίτσου και του Δημήτρη Λάλου. Η Έλενα Τοπαλίδου είναι ηθοποιός και χορεύτρια. Η διττή καλλιτεχνική της ταυτότητα σε συνδυασμό με το αδιαμφισβήτητο ταλέντο της, της χάρισαν αρκετούς ρόλους στο θεατρικό σανίδι, ενώ διαδραμάτισαν τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο στην καρδιά του Νίκου Κουρή, την οποία κέρδισε και έκανε να χτυπά ακόμα πιο δυνατά με τον ερχομό του παιδιού τους.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top