Νέα Σμύρνη: Συναυλία αφιερωμένη στον σπουδαίο Λουκιανό Κηλαηδόνη

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ιωνικές Γιορτές»

Μια συναυλία αφιέρωμα στη μνήμη του Λουκιανού Κηλαηδόνη διοργανώνει ο Δήμος Νέας Σμύρνης και το Θέατρο «Μεταξουργείο,  τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να θυμηθούν και να απολαύσουν τα τραγούδια του καλλιτέχνη ερμηνευμένα από τον Δώρο Δημοσθένους και τη Μαρία Κηλαηδόνη, ενώ θα μπορέσουν να ακούσουν και τον ίδιο μέσα από προβολές από το σπάνιο προσωπικό του αρχείο.  Το μουσικό αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ιωνικές Γιορτές», στο Άλσος Νέας Σμύρνης.

Ποιος ήταν ο Λουκιανός Κηλαηδόνης;

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης γεννήθηκε στην Κυψέλη (Αθήνα) στις 15 Ιουλίου 1943. Σπούδασε στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων και κατόπιν Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Αθήνας),  χωρίς ποτέ να ασκήσει αυτό το επάγγελμα. Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Άννα Βαγενά, με την οποία είχε δύο κόρες. Οι δυο τους το 1999 δημιούργησαν τη δική τους μουσική σκηνή, το «Μεταξουργείο», στο οποίο και εμφανίζονταν επί σειρά ετών. Η καλλιτεχνική καριέρα του Λουκιανού Κηλαηδόνη ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν έγραψε τη μουσική για τη θεατρική παράσταση του έργου της Κωστούλας Μητροπούλου,« Η Πόλη μας». Τα τραγούδια, στον ομότιτλο δίσκο που κυκλοφόρησε, ερμήνευσαν η Βίκυ Μοσχολιού και ο Μανώλης Μητσιάς. Συνέχισε παραγωγικότατος με πολλά τραγούδια και περισσότερη μουσική με προσωπικούς δίσκους, συμμετοχές και συνεργασίες, μουσική ή και στίχους για θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, για τηλεοπτικές εκπομπές

Σπουδαία στιγμή στην καριέρα του ήταν η πρώτη μεγάλη συναυλία του, το περίφημο «Πάρτι» στη Βουλιαγμένη, που έγινε στις 25 Ιουλίου του 1983 και συγκέντρωσε πάνω από 70.000 άτομα. Στο πάρτι αυτό εμφανίστηκαν διαδοχικά ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Γιώργος Νταλάρας, η Αφροδίτη Μάνου και η Μαντώ, αποβιβαζόμενοι με ταχύπλοα στην πλωτή εξέδρα. Σε μια εποχή που ο όρος beach party δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός, αυτό το πάρτι κατάφερε να δημιουργήσει το αδιαχώρητο σε όλη την παραλιακή λεωφόρο, από τη Βουλιαγμένη μέχρι τη Λεωφόρο Συγγρού.

Ως φόρος τιμής στον καλλιτέχνη η πλαζ Βουλιαγμένης μετονομάστηκε σε πλαζ «Λουκιανού Κηλαηδόνη».