Πέθανε ο ένας από τους «επτά σοφούς»-Ο Τζέιμς Κρόνιν έσβησε σε ηλικία 84 ετών

Ο Αμερικανός νομπελίστας φυσικός είχε διαγράψει μια σπουδαία επιστημονική πορεία

Πέθανε ο ένας από τους «επτά σοφούς»-Ο  Τζέιμς Κρόνιν έσβησε σε ηλικία 84 ετών
Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 84 ετών άφησε ο Αμερικανός νομπελίστας φυσικός Τζέιμς Κρόνιν, έχοντας διαγράψει μια επιστημονική πορεία που πολλοί συνάδελφοί του θα ζήλευαν.

Τη δυσάρεστη είδηση μετέδωσε το Πανεπιστήμιο του Σικάγου όπου από το 1997 είχε διδάξει ως ομότιμος καθηγητής.

Ο Κρόνιν τιμήθηκε μαζί με τον Βαλ Φιτς με το Νόμπελ Φυσικής το 1980 και ήταν ένας από τους «επτά σοφούς» που είχε συμμετάσχει στο περσινό διεθνές Συμπόσιο Κοσμολογίας στην Αθήνα. Τότε τον είχε βραβεύσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
croninnn-.jpg

Ο διαπρεπής φυσικός είχε μια ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα, καθώς ο πατέρας και η μητέρα του είχαν γνωριστεί σε μια τάξη ελληνικών στο Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου.

Αργότερα ο πατέρας του –Τζέιμς και εκείνος– έγινε καθηγητής ελληνικών και λατινικών στο Πανεπιστήμιο South Methodist του Ντάλας, εκεί όπου σπούδασε και ο μετέπειτα νομπελίστας γιος του, έχοντας ως δασκάλους «κολοσσούς» της φυσικής όπως ο Ενρίκο Φέρμι και ο Έντουαρντ Τέλερ.

Ο Τζέιμς Κρόνιν συνέβαλε καθοριστικά στην κατανόηση του γιατί η ύλη «επιβίωσε» μετά τη «Μεγάλη Έκρηξη» (Μπιγκ Μπανγκ) του Σύμπαντος.

Τα πρώτα σχετικά πειράματα είχαν γίνει στη δεκαετία του ‘60 στο Εθνικό Εργαστήριο Μπρουκχέιβεν των ΗΠΑ και αφορούσαν τη σχέση ύλης-αντιύλης. Έκτοτε οι φυσικοί μιλάνε για τη θεμελιώδη ασυμμετρία μεταξύ ύλης και αντιύλης, που εξηγεί γιατί δεν αλληλοεξουδετερώθηκαν, με αποτέλεσμα σήμερα να... υπάρχουμε.

Οι διαφορετικοί νόμοι που διέπουν την ύλη και την αντιύλη, συνεχίζουν να ερευνώνται σήμερα σε ισχυρότερους επιταχυντές όπως του CERN.

Μεταξύ άλλων, ο Κρόνιν υπήρξε επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Πιέρ Οζέρ, μιας διεθνούς επιστημονικής κοινοπραξίας, η οποία μελετούσε τις κοσμικές ακτίνες που «βομβαρδίζουν» τη Γη συνεχώς.
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top