Eπιμένει στην ανακάλυψη του Θρόνου του Αγαμέμνονα ο Μαγγίδης-Αρχαιολογική Εταιρία:Είναι λεκάνη

Το αρχαιολογικό εύρημα θα παρουσιαστεί στις 14 Ιουνίου στην ΕΣΗΕΑ

Eπιμένει στην ανακάλυψη του Θρόνου του Αγαμέμνονα ο Μαγγίδης-Αρχαιολογική Εταιρία:Είναι λεκάνη

Ο καθηγητής αρχαιολογίας του Dickinson College, πρόεδρος του Μυκηναϊκού Ιδρύματος και υπεύθυνος ανασκαφής Κάτω Πόλης Μυκηνών, Χριστοφίλης Μαγγίδης επιμένει ότι ανακάλυψε τον «Θρόνο του Αγαμέμνονα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόσφατη ανακάλυψη (2014) μεγάλου λίθινου θραύσματος του μυκηναϊκού βασιλικού θρόνου στο ρέμα του Χάβου, ακριβώς κάτω από το ανάκτορο των Μυκηνών, προκάλεσε μεγάλη αίσθηση λόγω της μοναδικότητας και αρχαιολογικής αξίας. Πρόκειται για τον μοναδικό έως τώρα θρόνο µυκηναϊκού ανακτόρου που έχει ανακαλυφθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα.

λλλλλλ.jpg
(Χριστοφίλης Μαγγίδης )

Σύμβολο με ιδιαίτερη βαρύτητα, συνδεδεμένο µε τον μύθο και την αρχαία λογοτεχνική παράδοση. Η πολύπλευρη και διεπιστηµονική μελέτη του ευρήματος οδήγησε στην ασφαλή ταύτισή του µε τον θρόνο της τελευταίας φάσης του ανακτόρου των Μυκηνών (1250-1200 π.Χ.).

Η ερμηνεία του θρόνου βασίζεται σε αλληλένδετα αρχαιολογικά τεκμήρια, αρχαιολογικά παράλληλα εντός και εκτός του Ελλαδικού χώρου, µορφολογική και τεχνική ανάλυση, γεωλογική και τοπογραφική μελέτη, συγκριτική εξέταση διαστάσεων και αναλογιών, ανάλυση ιχνών πρόσκρουσης, μελέτη ιστορικών πηγών και κειμένων.

Ωστόσο η Αρχαιολογική Εταιρία από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την διαφωνία της και υποστηρίζει πως πρόκειται για μια απλή λεκάνη.


Μεταξύ άλλων η επιστολή ανέφερε: «Πρόκειται για τμήμα οικιακού ή βιοτεχνικού σκεύους, λεκάνης, όπως προκύπτει από το βάθος του κοιλώματος, συνηθέστατου ως ευρήματος σε οικισμούς, στρατόπεδα, εργαστήρια».

Το αρχαιολογικό εύρημα θα παρουσιαστεί την Τρίτη 14 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι, στην ΕΣΗΕΑ.






Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top