Κάννες 2016: Νικητής του «Χρυσού Φοίνικα» ο Κεν Λόουτς με το «I, Daniel Blake»

Το μήνυμα του Βρετανού σκηνοθέτη για την άνοδο της ακροδεξιάς και για την Ελλάδα

Κάννες 2016: Νικητής του «Χρυσού Φοίνικα» ο Κεν Λόουτς με το «I, Daniel Blake»

​Στην ταινία «I, Daniel Blake» του Κεν Λόουτς απονεμήθηκε ο Χρυσός Φοίνικας του 69ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Η ταινία αναφέρεται σε μία οικογένεια που προσπαθεί να λάβει επιδόματα στην Βρετανία και καλείται να αντιμετωπίσει το «τέρας» της γραφειοκρατίας. Το θέμα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, καθώς το ζήτημα των επιδομάτων βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στη Βρετανία εν μέσω της διαπραγμάτευσης της σχέσης της χώρας με την ΕΕ.

Στον ευχαριστήριο λόγο του, ο βρετανός σκηνοθέτης έστειλε το δικό του μήνυμα κατά της ανόδου της ακροδεξιάς (με αφορμή τις εκλογές στην Αυστρία), λέγοντας:

«Είναι παράξενο το γεγονός ότι παραλαμβάνω αυτό το βραβείο αυτή τη στιγμή είναι παράξενο γιατί οι άνθρωποι που ενέπνευσαν αυτήν την ταινία, που δεν έχουν να φάνε, έχουν ευκαιρία να τους σκεφτούμε και να μιλήσουμε για αυτούς. Το σινεμά μάς κάνει καμιά φορά να βλέπουμε καθαρότερα τον κόσμο κι ο κόσμος μας αυτή τη στιγμή κινδυνεύει, από τις ιδέες που αποκαλούμε νεοφιλελευθερισμό που απειλεί να μας φτάσει στην καταστροφή, στη δυστυχία εκατομμυρίων ανθρώπων, από την Ελλάδα ως τη Βραζιλία. Το σινεμά έχει πολλές παραδόσεις. Μία είναι το σινεμά της διαμαρτυρίας, αυτό που δείχνει τους ανθρώπους ενάντια στην εξουσία. Ελπίζω η ταινία μας να συνεχίζει αυτήν την παράδοση. Κινδυνεύουμε να απελπιστούμε κι όταν υπάρχει τόση απελπισία, η ακροδεξιά το εκμεταλλεύεται - πρέπει να πιστέψουμε ότι ένας διαφορετικός κόσμος είναι εφικτός κι απαραίτητος».

Να σημειώσουμε, πως πρόκειται για τον δεύτερο Χρυσό Φοίνικα της καριέρας του Λόουτς. Ο βρετανός σκηνοθέτης είχε κερδίσει το μεγάλο βραβείο και το 2006 για την ταινία του «Ο Άνεμος Χορεύει το Κριθάρι».

ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ:

Το Μεγάλο βραβείο (Grand Prix) για την πιο πρωτότυπη ταινία δόθηκε στην ταινία "Juste la fin du monde", του 27χρονου Καναδού Ξαβιέ Ντολάν.

Το βραβείο γυναικείου ρόλου δόθηκε στην Φιλιππινέζα Ζακλίν Ζοζέ για την ερμηνεία της στην ταινία "Ma'Rosa" του Μπριγιάντε Μεντόσα.

Το βραβείο ανδρικού ρόλου πήρε ο Ιρανός Σαχάμπ Χοσεϊνί για την ερμηνεία του στην ταινία "Le Client" του Ασγάρ Φαρχαντί.

Το βραβείο σκηνοθεσίας μοιράζονται ο Ρουμάνος Κριστιάν Μουνγκίου για την ταινία "Bacalaureat" και ο Γάλλος Ολιβιέ Ασαγιάς για την ταινία "Personal shopper".

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top