Γιατί η οικογένεια του Μητροπάνου ζητά μην γίνει η εκταφή από το Α’ Νεκροταφείο!

Το θέμα θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη

Τρεισήμισι χρόνια έχουν περάσει από τη στιγμή που αποχαιρετήσαμε τον Δημήτρη Μητροπάνο, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στο ελληνικό πεντάγραμμο. Ωστόσο, θέμα συζήτησης αποτελεί το τελευταίο διάσ��ημα η εκταφή του αείμνηστου καλλιτέχνη από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», η χήρα του Δημήτρη Μητροπάνου, Βένια, στις 10 Φεβρουαρίου, ζήτησε από την αρμόδια υπηρεσία Κοιμητηρίων του Δήμου Αθηναίων «να μη συντελεστεί η εκταφή και να παραμείνει ο τάφος εσαεί δεδομένου ότι ο αείμνηστος, όπως μαρτυρείται στον Τύπο αλλά και στις καρδιές των ανθρώπων, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο συλλογικό πολιτιστικό γίγνεσθαι της Ελλάδας και θα ήταν ευχής έργον να μπορούσε να παραμείνει επισκέψιμος ο τόπος της τελευταίας του κατοικίας. Ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεισέφερε στον πολιτισμό από το δικό του μετερίζι για πάνω από 45 χρόνια και θεωρούμε εύλογο αίτημα την παραμονή του τάφου του εσαεί στο σημείο, χωρίς περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση».

Τι λέει ο κανονισμός

Όπως αναφέρει η υπηρεσία του δήμου, ο κανονισμός δίνει τη δυνατότητα να παραχωρούνται τάφοι τριετίας τιμής ένεκεν για να θάβονται πρόσωπα «και μόνον αυτά, με εθνική κοινωνική και πολιτική δράση που πρόσφεραν μεγάλες υπηρεσίες στο Εθνος». Η υπηρεσία δεν εισηγείται θετικά ή αρνητικά, ενώ δεν υπάρχει και εισήγηση της διαπαραταξιακής επιτροπής που προφανώς υπολειτουργεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη λύση θα δώσει η παράταξη Καμίνη που θα εισηγηθεί θετικά, ζητώντας ανάλογη στάση και από τις υπόλοιπες. Σημειώνεται ότι οι τάφοι τριετίας στο Α' Κοιμητήριο παραχωρούνται με τέλη που κυμαίνονται μεταξύ 1.250 -1.850 ευρώ. Υπάρχουν, όμως και οικογενειακοί που αγοράζονται για πάντα με κόστος που μπορεί να φτάσει έως και πάνω από 80.000 ευρώ.

Ο Δήμος Αθηναίων επιχείρησε στο παρελθόν να λύσει το πρόβλημα της απόδοσης τιμής στους καλλιτέχνες, οργανώνοντας ένα Μαυσωλείο αλλά η ιδέα ουδέποτε λειτούργησε ώστε να μην χρειάζεται να εξετάζεται κάθε περίπτωση.

Ο αείμνηστος τραγουδιστής φιλοξενείται στο Α' Κοιμητήριο Αθηνών από τις 17 Απριλίου του 2012 και το αίτημα, κατά το δημοσίευμα, θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης 10 Μαρτίου.

Δείτε στο βίντεο το σχετικό ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο του Star

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top