Έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Δεβετζή με τίτλο: «Σώματα ανθρώπων - Σώματα κτιρίων»

Έως τις 11 Δεκεμβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό

Έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Δεβετζή με τίτλο: «Σώματα ανθρώπων - Σώματα κτιρίων»
«Σώματα ανθρώπων - Σώματα κτιρίων» είναι η νέα έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Δεβετζή που φιλοξενείται έως τις 11 Δεκεμβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό.

Μια ενότητα με προσόψεις κτιρίων και μια ενότητα που αναφέρεται στο ανθρώπινο σώμα. Ο τρόπος απεικόνισης εντελώς ιδιαίτερος. Αποσπάσματα, επαναλήψεις και λεπτομέρειες ανασυνθέτουν σύνολα αναγνωρίσιμα, είτε πρόκειται για κτιριακά σύνολα, είτε πρόκειται για ανθρώπινο σώμα.

Έντονη προοπτική, ασφυκτικά καδραρίσματα, γήινα χρώματα, «λοξή ματιά», ένας σύγχρονος ζωγραφικός ρεαλισμός που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης στο παιχνίδι της ανασύνθεσης ενός συνόλου από αποσπάσματα και μέρη.

Η απεικόνιση της εμβληματικής «κυψέλης» του αθηναϊκού αστικού χώρου αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της δουλειάς του Ανδρέα Δεβετζή τα τελευταία χρόνια. Από το 2008 κιόλας, τα κτίρια (δημιουργίες του μοντέρνου κινήματος, πολυκατοικίες του Μεσοπολέμου αλλά και μεταγενέστερες) άρχισαν να κεντρίζουν την προσοχή του κατά τους περιπάτους του στην καρδιά της πρωτεύουσας. Σαν αντανακλαστικό μνήμης στη φθορά του χρόνου και την απαξίωση της κρίσης, το πινέλο του φλέρταρε με τη μορφή τους αποτυπώνοντάς την με λάδια στον καμβά. «Τι με τράβηξε στις πολυκατοικίες; Η σάρκα τους», δηλώνει ο ίδιος. «Τις βλέπω σαν σώματα. Όπως το ανθρώπινο σώμα που φθείρεται, έτσι και τα κτίρια κουβαλούν στις προσόψεις τους όλο το βίωμα και την ιστορία τους».

Πλάι τους παίρνουν θέση και οι δυνητικοί ένοικοί τους. Οι φιγούρες στους πίνακες του Δεβετζή είναι όλες γένους θηλυκού. Αποσπασματικές, γυμνές από ρούχα, στέκονται σε στάση ανάπαυσης ή περισυλλογής, εγκλωβισμένες στην πεζή καθημερινότητα που τόσο αγαπά να αποτυπώνει ο καλλιτέχνης. Ανάμεσα στα περίπου τριάντα έργα που θα παρουσιαστούν περιλαμβάνεται και μία σειρά από ακουαρέλες με αντίστοιχη θεματολογία.

Η έκθεση στήθηκε με την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης και μουσειολόγου Ελίζας Γερολυμάτου και οργανώνεται με την ευγενική υποστήριξη του «Οργανισμού Κο��νωνικής Αλληλεγγύης – Προστασίας Πολιτισμού και Αθλητισμού» του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού (Ο.Κ.Α.Π.Α).

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 10 π.μ.-6 μ.μ./ Τετάρτη 1-8 μ.μ.
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top