ΒΙΝΤΕΟ: Το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων μετατράπηκε σε μουσείο

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος

Σε μουσείο μετατράπηκε η ανακαινισμένη οικία του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων.

Η οικία της Χαλέπας, η οποία κτίστηκε το 1880 από τον πατέρα του Βενιζέλου, Κυριάκο, έχει χαρακτηριστεί "στέγη της ζωής" του μεγάλου πολιτικού, καθώς σε αυτ�� πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του βίου του, ενώ συνδέεται με ορισμένες από τις σημαντικότερες στιγμές της προσωπικής του ζωής και της επαναστατικής και πολιτικής του διαδρομής. Επιπλέον, ο Βενιζέλος έχει βάλει την προσωπική του σφραγίδα στην οικία της Χαλέπας, δεδομένου ότι τη σημερινή της μορφή την απέκτησε μετά την ανακαίνιση του 1927, την οποία είχε επιβλέψει ο ίδιος.

Από το 2000 είναι η έδρα του Εθνικού Ιδρύματος "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος", στο οποίο παραχωρήθηκε το 2002 από το υπουργείο Οικονομικών. Το έργο αποκατάστασης και μετατροπής της σε μουσείο ξεκίνησε το 2012 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2015.

Αποτελείται από τρεις ορόφους συνολικής επιφάνειας 1.000 τετραγωνικών μέτρων και η μουσειακή του διαδρομή έχει 18 επισκέψιμα δωμάτια με αυθεντικά εκθέματα και πλούσιο εποπτικό υλικό.

Στους χώρους της οικίας-μουσείου εκτίθενται, μεταξύ άλλων, τα χειρόγραφα της μετάφρασης του Θουκυδίδη από τον Βενιζέλο, οι πένες με τις οποίες υπέγραψε τις συνθήκες των Σεβρών (1820) και της Λοζάνης (1923) και τα αυθεντικά κείμενα τους, τα ματωμένα ρούχα από την εναντίον του δολοφονική απόπειρα στη Γαλλία το 1920, το αυτοκίνητο Packard (μοντέλο 1920) στο οποίο επέβαινε κατά τη δολοφονική απόπειρα σε βάρος του, στη λεωφόρο Κηφισίας το 1933, που φέρει και σημάδια από 66 σφαίρες, ένα πανομοιότυπο όχημα προκειμένου ο επισκέπτης να έχει μια εικόνα για την κατάσταση του οχήματος πριν την απόπειρα, το περίστροφο που χρησιμοποίησε ως επαναστάτης στην Κρήτη, καθώς και δυο σπάνια γραμμόφωνα με δίσκους 78 στροφών που ��εριλαμβάνουν ηχογραφημένες ομιλίες του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων και αμέσως μετά ξεναγήθηκε στους χώρους του μουσείου υπογράφοντας το βιβλίο εντυπώσεων.

"Στην ιερά μνήμη του μεγάλου ηγέτη και πολιτικού Ελ. Βενιζέλου ελάχιστος φόρος τιμής στο χθες το σήμερα και το αύριο του Έθνους και του λαού μας", έγραψε.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top