Πέρασαν 38 χρόνια από την ημέρα που η Μαρία Κάλλας πέρασε στην αιωνιότητα

Η τέφρα της Ελληνίδας ντίβας σκορπίστηκε στο Αιγαίο

Πέρασαν 38 χρόνια από την ημέρα που η Μαρία Κάλλας πέρασε στην αιωνιότητα
Το ημερολόγιο έδειχνε 16 Σεπτεμβρίου του 1977, όταν η Μαρία Κάλλας «έφυγε» για πάντα από την ζωή. Η Μαρία Κάλλας (Μαρία Άννα Σοφία Καικιλία Καλογεροπούλου) γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 2 Δεκεμβρίου του 1923 από Έλληνες γονείς. Υπήρξε κορυφαία υψίφωνος και η πλέον γνωστή παγκοσμίως ντίβα της όπερας.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής της

Η παιδική ηλικία της ήταν μάλλον δύσκολη εξαιτίας της ταραχώδους σχέσης των γονιών της που έληξε όταν η μητέρα της Ευαγγελία πήρε την Μαρία Κάλλας και την μεγαλύτερη αδελφή της πίσω στην Ελλάδα λίγο πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ξμφξφξκκκξξξξ.jpg
Λίγο μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα η Κάλλας, εξ αιτίας της υποβάθμισής της στη Λυρική Σκηνή και εν μέσω της πολεμικής των συναδέλφων της που την κατηγορούσαν για συνεργασία με τους κατακτητές, αποφασίζει να επιστρέψει στις Η.Π.Α. Προκειμένου να εξασφαλίσει τα εισιτήριά της δίνει μια αποχαιρετιστήρια παράσταση στην Αθήνα. Το Σεπτέμβριο του 1945 βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και ξεκινά την προσπάθεια για ανεύρεση εργασίας αρχικά στη Μητροπολιτική Όπερα, δεν καταφέρνει όμως να υπογράψει συμβόλαιο.
maria_callas_meneghini.jpg
(Η κορυφαία υψίφωνος με τον σύζυγό της Τζοβάννι Μπατίστα Μενεγκίνι)

Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 3 Αυγούστου 1947 κάνει την πρώτη της εμφάνιση στην Αρένα της Βερόνα με την «Τζοκόντα» του Αμιλκάρε Πονκιέλι. Τον ίδιο χρόνο ερμηνεύει την Ιζόλδη από το «Τριστάνος και Ιζόλδη» στη Βενετία, υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Τούλιο Σεραφίν. Εκείνη την περίοδο γνωρίζει και τον Ιταλό βιομήχανο Τζοβάννι Μπατίστα Μενεγκίνι, με τον οποίο παντρεύονται στις 21 Απριλίου 1949.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μενεγκίνι παίζει καταλυτικό ρόλο στη ζωή και την καριέρα της Κάλλας, αφού την υποβάλλει σε δίαιτα με σκοπό να αποκτήσει καλύτερη εμφάνιση και την αποτρέπει από κάθε βιοτική ενασχόληση με την οικονομική κάλυψη, που της παρείχε. Έτσι, τον ίδιο χρόνο η Κάλλας κάνει καλλιτεχνικές εμφανίσεις στο Μπουένος Άιρες και το 1950 στο Μεξικό.

Η πορεία προς την κορυφή έχει ξεκινήσει

Στις 7 Δεκεμβρίου 1951, η Κάλλας ανοίγει τη σεζόν στη Σκάλα του Μιλάνου, στις 27 Οκτωβρίου 1956, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης ως «Νόρμα, στις 5 Αυγούστου 1957, επιστρέφει στην Αθήνα και εμφανίζεται στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Το 1960 τραγουδά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου «Νόρμα» και το επόμενο έτος «Μήδεια», σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή.

maria-kallas-570.jpg


Το 1962 επανέρχεται στη Σκάλα του Μιλάνου και αποθεώνεται σαν Μήδεια, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή και κοστούμια Γιάννη Τσαρούχη. Τον Ιανουάριο του 1964, πείθεται από το Φράνκο Τζεφιρέλι να συμμετάσχει σε μία νέα παραγωγή της «Τόσκα» στη σκηνή του Κόβεντ Γκάρντεν.

Η παράσταση εκθειάζεται από τους κριτικούς ενώ ακολουθεί την ίδια χρονιά νέος καλλιτεχνικός θρίαμβος στην Όπερα των Παρισίων με τη «Νόρμα». Παρά τα φωνητικά προβλήματα που έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει, το παριζιάνικο κοινό την υποδέχεται θερμά.

Στις 5 Ιουλίου 1965, εμφανίζεται για τελευταία φορά σε παράσταση όπερας στο Κόβεντ Γκάρντεν, με την «Τόσκα» σε σκηνοθεσία Φράνκο Τζεφιρέλι.

Η σχέση της με τον Αριστοτέλη Ωνάση

Τον Ιούνιο του 1957 γίνεται η πρώτη της γνωριμία με τον εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση, σε δεξίωση της κοσμικογράφου Έλσα Μάξγουελ.

Το 1965 ζητά διαζύγιο από τον σύζυγό της για να παντρευτεί τον Ωνάση, ο οποίος αρνείται να της το δώσει. Το 1966 λαμβάνει την ελληνική υπηκοότητα και με αυτή της την κίνηση λύνεται και τυπικά ο γάμος της με τον Μενεγκίνι.

καλλας2.jpg
(Η Μαρία Κάλλας σε μία από τις εξόδους της με τον Αριστοτέλη Ωνάση)

Η κορυφαία υψίφωνος πιστεύει ότι ο μεγιστάνας θα της ζητήσει να ενώσουν για πάντα τις ζωές τους, αλλά δυστυχώς για εκείνη και στις 8 Ιουλίου 1968 ο Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύεται τη χήρα του Αμερικανού Προέδρου Τζάκυ Κέννεντυ. Αυτή του η πράξη βυθίζει σε κατάθλιψη την κορυφαία υψίφωνο.

Η φωνή της Ελληνίδας ντίβας σίγησε για πάντα

Το 1969 γυρίζει σε ταινία τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Πιερ Πάολο Παζολίνι. Η ταινία δεν έχει τύχη στις κινηματογραφικές αίθουσες. Στις 25 Μαΐου 1970, μεταφέρεται στο νοσοκομείο και γίνεται γνωστό ότι επιχείρησε να αυτοκτονήσει λαμβάνοντας μεγάλη δόση βαρβιτουρικών. Στις 8 Δεκεμβρίου, η Κάλλας τραγούδησε στην Όπερα των Παρισίων, όπου το κοινό την κάλεσε στη σκηνή 10 φορές καταχειροκροτώντας την. Η τελευταία της εμφάνιση έγινε στην πόλη Σαππόρο της Ιαπωνίας στις 11 Δεκεμβρίου του 1974.

Η Μαρία Κάλλας πέρασε στην αιωνιότητα στις 16 Σεπτεμβρίου 1977, στο Παρίσι. Απεβίωσε σε ηλικία 53 ετών και ο θάνατός της οφειλόταν σε καρδιακή ανακοπή. Η κηδεία της έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου και, αφού το σώμα της αποτεφρώθηκε όπως επιθυμούσε, την άνοιξη του 1979 η τέφρα της σκορπίστηκε στο Αιγαίο.
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top