Γιώργος Ν. Ξυλούρης: «Είμαι ευλογημένος που ανήκω σ’ αυτήν τη μεγάλη μουσική οικογένεια»

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο star.gr

Η μουσική παράδοση της Κρήτης αποτελεί ιδιαίτερο πολιτιστικό στοιχείο της Μεγαλονήσου. Θεωρείται η πιο ζωντανή στον ελλαδικό χώρο και όχι μόνο, καθώς σημαντικοί Κρήτες καλλιτέχνες έχουν καταφέρει να ταξιδέψουν αυτούς τους ιδιαίτερους ήχους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μάλιστα, την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, ένα ξεχωριστό μουσικό γεγονός («Η Κρήτη τραγουδάει») θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη».

Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, 32 από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες θα συναντηθούν για πρώτη φορά στην ίδια σκηνή με έναν μόνο σκοπό... να μας προσφέρουν στιγμές γνήσιας κρητικής μυσταγωγίας.

Εμπνευστής αυτής της ιδέας είναι ο γιος του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη, Γιώργος.

Ραδιοφωνικός παραγωγός ο ίδιος στο επάγγελμα και έχοντας βαθιά γνώση (με την ευρύτερη έννοια του όρου) τόσο στην παραδοσιακή, στη jazz, αλλά και στην world music μίλησε αποκλειστικά στο star.gr, αποκαλύπτοντας πως γεννήθηκε αυτή η ιδέα.

«Αυτή η ιδέα υπήρχε εδώ και 3-4 χρόνια, ήθελα να το κάνω αυτό, αλλά ήταν πολύ δύσκολο λόγω του μεγέθους και του μεγαλείου του εγχειρήματος. Τώρα λοιπόν που οι συνθήκες είναι ακόμα πιο δύσκολες και η ψυχολογία του κόσμου ακόμα πιο κακή είπαμε να κάνουμε κάτι φωτεινό και χαρούμενο. Έτσι ήρθε και πάλι στο τραπέζι η ιδέα αυτού του μεγάλου ταξιδιού στον πυρήνα της ρίζας μας και της παραδοσιακής μουσικής της Κρήτης απ' άκρη σ' άκρη του νησιού. Αυτό το ταξίδι δεν θα μπορούσε βεβαίως να γίνει σε καμία περίπτωση αν όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες δεν κατέθεταν την ψυχή τους σε αυτό το εγχείρημα που το αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή. Είναι ένα ψηφιδωτό του κρητικού πολιτισμού που έχει βάθος και είναι τόσο δυνατός που ασκεί επιρροές στη σύγχρονη Ελληνική μουσική σκηνή. Η μουσική της Κρήτης έχει το θαύμα της ζωής να εξελίσσεται».

Βέβαια, τον περίμενε και μια μεγάλη έκπληξη, αφού ξαφνιάστηκε με την αντίδραση των καλλιτεχνών, όταν τους… «φανέρωσε το σχέδιό του».

«Ήταν φοβερή η αίσθηση της αντίδρασης τους, ήταν κάτι παραπάνω από αυτό που προσδοκούσα και με έκανε να νιώσω ότι θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. Ακέραιοι άνθρωποι που καταθέτουν την ψυχή τους στην Κρήτη και μας κάνουν υπερήφανους. Μας πάνε πάντα ένα βήμα πιο μπροστά. Το αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή, το έκαναν δικό τους και το πίστεψαν ακόμα πιο πολύ απο εμένα. Δέχτηκαν να συμμετάσχουν σε μια διαδρομή χωρίς κανένα οικονομικό όφελος», λέει και συμπληρώνει: «Είναι η πρώτη φορά που η Κρήτη θα συναντηθεί απ' άκρη σ' άκρη. Είναι πολύ σημαντικό που θα ακουστούν όλα τα μουσικά ιδιώματά της όπως η λύρα, το λαούτο, το βιολί και μάλιστα το βιολί της Ανατολικής αλλά και της Δυτικής Κρήτης, το μαντολίνο, το μπουλγαρί, η ασκομαντούρα και όλα τα παραδοσιακά πνευστά καθώς και το ριζίτικο, αλλά και το τραγούδι της παρέας και της καντάδας. Αυτή η εκδήλωση είναι μια σημαντική καταχώρηση στον Πολιτισμό μας που αυτήν την περίοδο με αυτές τις κακές και δύσκολες συνθήκες τις πολιτικο-οικονομικές δοκιμάζεται. Η βαθιά ρίζα του δέντρου είναι αυτή που το κρατάει όρθιο όταν λυσσομανάει ο άνεμος. Αυτό ακριβώς το μήνυμα θέλουμε να περάσουμε ότι η ρίζα μας, η παράδοση μας, η ιστορία μας και ο Πολιτισμός μας είναι αυτά που μας κρατάνε ζωντανούς».

Φύση αισιόδοξος, ο Γιώργος Ν. Ξυλούρης θεωρεί πως η νέα γενιά μπορεί να συνεχίσει την παράδοση, ώστε να μην σβήσει στο πέρασμα των χρόνων.

Ο λόγος ένας και μοναδικός: «Η μαγιά αυτής της μουσικής είναι πολύ δυνατή. Βλέπεις μικρά παιδάκια να παίζουν μουσική είτε μαντολίνο, είτε άλλα όργανα, είναι βαθιά μέσα τους ριζωμένη η Κρήτη. Υπάρχει νέο αίμα με πολύ έμπνευση και μεγάλη διάθεση που μπορεί να πάρει την σκυτάλη από τους παλαιότερους και να την πάει παραπέρα».

Η συνέντευξη κλείνει με έναν άκρως συγκινητικό τρόπο, με μια αφοπλιστική ειλικρίνεια μου αποκαλύπτει το εξής: «Είμαι ευλογημένος που ανήκω σε αυτήν την μεγάλη μουσική οικογένεια, αλλά και που κατάγομαι από αυτόν τον τόπο. Η Κρήτη για εμένα είναι τα πάντα».

Συνέντευξη: Μίτση Σκέντζου


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top