Γ.Σμαραγδής: Οι πολιτικοί θα έπρεπε να έχουν κάνει μια κοινή προσπάθεια

"Η επόμενη ημέρα θα πρέπει να μας βρει ενωμένους και όχι διχασμένους"

Άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων εκφράζουν την άποψή τους σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας.

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής λίγα 24ωρα πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Μία» και αρχικά μίλησε για την ταινία που ετοιμάζει για τον Νίκο Καζαντζάκη, ενώ στην συνέχεια εξέφρασε την άποψή του σχετικά με τα τεκταινόμενα: «Το πρώτο πράγμα που μπορώ να πω είναι ότι όλο μου το έργο στηρίζεται πάνω στη συνένωση των ανθρώπων και των λαών. Είναι μια πρόταση, συνεννόησης, συνύπαρξης και αλληλεγγύης. Η θεματολογία με την οποία δουλεύω τα τελευταία χρόνια έχει ως κέντρο τον ανώτερο πνευματικά άνθρωπο και εκ των πραγμάτων κινείται στις περιοχές όπου εκφράζεται ο καλλιτέχνης ελεύθερα. Αυτό γίνεται στην Ευρώπη. Δηλαδή σκεφτείτε ότι λίγο πιο αριστερά ή δεξιά όταν αποφασίσει κάποιος σκηνοθέτης να πει αυτό ακριβώς που σκέφτεται, μπορεί να βρεθεί στην φυλακή.

Το κυρίαρχο ελάττωμα που έχει δοθεί είναι το εμφυλιακό σύνδρομο

Ένα δεύτερο στοιχείο που θέλω να σας πω είναι ότι όλο μου το έργο έχει θετικό πρόσημο. Αποφεύγω να βάζω σε κίνηση το κακό, κι όταν το βάζω το βάζω με κατανόηση, δηλαδή, όχι αντιπαραθετικά. Από αυτή την άποψη, αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή έχει έναν κίνδυνο και πρέπει να συμβάλουμε όλοι για να αποφευχθεί. Οι Έλληνες είχαν τραγωδίες κάθε φορά που ήταν διαχωρισμένοι. Επειδή εμείς οι Έλληνες έχουμε πολλά δώρα από το σύμπαν, έχουμε και πολλά ισχυρά ελαττώματα. Έτσι ισορροπεί το σύμπαν, σου δίνει δώρα, σου δίνει και ελαττώματα. Το κυρίαρχο ελάττωμα που έχει δοθεί είναι το εμφυλιακό σύνδρομο. Αυτό πρέπει να ξεπεραστεί αυτή τη στιγμή. Υπάρχει ένα ΌΧΙ κι ένα ΝΑΙ και ανεξάρτητα από το ποια πλευρά τα βλέπει κανείς, πρέπει να τα σεβαστεί. Και τα δύο αυτά θα πρέπει να με κανέναν τρόπο να μην οδηγούν την Ελλάδα εκτός Ευρώπης. Η Ευρώπη έχει μήτρα την Ελλάδα, άλλωστε το όνομα Ευρώπη είναι ελληνικό, κι επιπλέον η Ευρώπη έχει ψυχή, η ψυχή της είναι ελληνική. Αυτό που έλεγε ο Σίλλερ, ότι «κατά βάθος όλοι είμαστε Έλληνες». Εμείς όμως, ακριβώς επειδή είμαστε η ψυχή της Ευρώπης, πρέπει να κινούμεθα σαν να είμαστε η ψυχή της Ευρώπης. Δηλαδή, να λειτουργούμε με την υπόλοιπη Ευρώπη φωτοδοτικά, θετικά. Όταν δεν συμβαίνει αυτό και εμείς χάνουμε και η Ευρώπη χάνει.

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, η επόμενη μέρα θα πρέπει να μας βρει ενωμένους και όχι διχασμένους.

Πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός, τον οποίο βλέπω πόσο στρυμωγμένος και βασανισμένος είναι, ίσως και αυτός ξέρει το αποτέλεσμα, για αυτό έχει βγάλει στο χείλος του έρπη. Εγώ τον συμπαθώ. Έχουν γίνει όμως λάθη. Τα οποία λάθη νομίζω τον έφεραν σε δύσκολη θέση.

Τι έπρεπε να έχουν κάνει όταν οι συζητήσεις έφτασαν στο αδιέξοδο

Όταν διαπιστώσαν ότι είναι αδιεξοδικές οι συζητήσεις θα έπρεπε να συγκαλέσει τους αρχηγούς των υπολοίπων δημοκρατικών κομμάτων να πάνε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να κάνουμε μία κοινή προσπάθεια ως Ελλάδα να το αποτρέψουμε αυτό. Η διαπραγμάτευση έπρεπε να γίνει τότε. Επειδή δεν έγινε νομίζω είναι σε δύσκολη θέση ο Πρωθυπουργός. Σηκώνει αυτό το βάρος.

Νομίζω ότι πρέπει να απαντήσουμε θετικά, από την άποψη ότι συνομιλούμε με τους δανειστές μας, δεν διαμορφώνουμε εμείς τις συνθήκες, τις συνδιαμορφώνουμε. Αφού λοιπόν μιλάμε με ανθρώπους που μας δίνουν χρήματα, άρα δεν είναι και τα καλύτερα παιδάκια, έχουν διάφορα πράγματα στο μυαλό τους, εμείς πρέπει να έχουμε έναν Δούρειο Ίππο ισχυρό για να μπορέσουμε μέσα να περάσουμε έτσι και να κερδίσουμε. Αυτό γίνεται μόνο όταν είμαστε ενωμένοι κι όταν απαντάς θετικά, όχι αρνητικά».

Παρακολουθήστε το παραπάνω βίντεο…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top