Το Μουσείο της Ακρόπολης γιορτάζει τα 6α του γενέθλια με μια έκθεση αφιερωμένη στην Σαμοθράκη

Θα ξεκινήσει στις 20 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου

Το Μουσείο της Ακρόπολης γιορτάζει τα 6α του γενέθλια με μια έκθεση αφιερωμένη στην Σαμοθράκη

Με μια σημαντική πρωτοβουλία, που αφορά την παρουσίαση μοναδικών έργων από αρχαιολογικά μουσεία της χώρας, τα οποία για διάφορους λόγους -κυρίως απόστασης και δυσκολίας προσβασιμότητας- δεν είναι γνωστά, γιορτάζει τα έκτα του γενέθλια το Μουσείο Ακρόπολης.

Πρώτη επιλογή το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαμοθράκης, ένα από τα σπουδαιότερα λόγω σημασίας ευρημάτων, το οποίο βρίσκεται σε φάση ριζικής ανανέωσης και παραμένει κλειστό, συνε��ώς τα 252 αντικείμενα που θα το «ταξιδέψουν» στην πρωτεύουσα δεν θα λείψουν από τους επισκέπτες του.

Η έκθεση, που ξεκινά το Σάββατο 20 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συνεργασία των Εφορειών Αρχαιοτήτων Ροδόπης και Έβρου, αλλά και του αρχαιολόγου Δημήτρη Μάτσα, που αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του στο νησί.

Η έκθεση έχει θέμα τα περίφημα Μυστήρια των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης, οι οποίοι θεωρούνταν ότι προστάτευαν τους μυημένους από τους κινδύνους της θάλασσας, ενώ οι ίδιοι οι μύστες πίστευαν ότι γίνονταν ευσεβέστεροι και πιο δίκαιοι άνθρωποι.

Με αφορμή τα γενέθλια του Μουσείου Ακρόπολης, ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής στη συνέντευξη Τύπου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πορεία του Μουσείου την περασμένη χρονιά, που παρά την κρίση πήγε πολύ καλά.

Μεταξύ άλλων, το μουσείο κατάφερε:

- Οι επισκέπτες του να αυξηθούν κατά 300.000 σε σχέση με το 2013-2014, ενώ ο συνολικός αριθμός τους από το άνοιγμα του μουσείου είναι περίπου 8.200.000.

- Να αναβαθμίσει την παρουσία των εκθεμάτων με τεχνικές βελτίωσης, προσθήκες νέων έργων, αλλαγές στο στήσιμο των αγαλμάτων και συντήρηση γνωστών αριστουργημάτων.

- Να αποκαταστήσει ψηφιακά τη δυτική ζωφόρο του Παρθενώνα, κάνοντας χρήση κινούμενου φωτισμού, προσθέτοντας χρώμα και συμπληρώνοντας τα χαμένα σήμερα χάλκινα χαλινάρια των αλόγων και τα όπλα των ιππέων.

- Να είναι έτοιμο (αναμένοντας την απαιτούμενη χρηματοδότηση) ως προς τη σύνταξη προκαταρκτικής μελέτης για τη διαμόρφωση της ανασκαφής που εκτείνεται στη βάση του Μουσείου σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο και την έκθεση των κινητών ευρημάτων της.

-Να παράσχει σχολικά προγράμματα σε περισσότερα από 170.000 παιδιά από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα οποία παρακολούθησαν εκπαιδευτικά προγράμματα και 1.123 τρισδιάστατες προβολές για την Ακρόπολη.

- Να συμμετάσχει σε περιοδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως «Οι Έλληνες. Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», που παρουσιάζεται με επιτυχία στον Καναδά και θα συνεχίσει στις ΗΠΑ.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top