Πουλήθηκε η επιτύμβια στήλη του 4ου αιώνα π.Χ. από τον οίκο Christie’s

Στην τιμή 128.020 ευρώ

​Πουλήθηκε τελικά την Τετάρτη το απόγευμα στο Λονδίνο, παρά τις αντιδράσεις του υπουργείου Πολιτισμού, η επιτύμβια στήλη του 4ου αιώνα π.Χ.

Στη δημοπρασία του οίκου Christie’s το τεχνούργημα πωλήθηκε αντί 128.020 ευρώ, ενώ η τιμή εκκίνησής της ήταν τα 40.000 ευρώ. Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ένας από του μειοδότες «ήταν αναμενόμενο ένα τόσο σημαντικό αρχαίο αντικείμενο να φτάσει σε αυτή την τιμή. Ειδικά μετά την δημοσιότητα που πήρε το θέμα».

polithike-i-epitumbia-stili-tou-4ou-aiona-px (1).jpg
Η «Δωριά Ποσειδωνίου», όπως είναι γνωστή η στήλη έχει αφαιρεθεί από αρχαίο νεκροταφείο της Χαλκίδας. Ο οίκος δημοπρασιών υποστηρίζει ότι η δημοπρασία έγινε με κάθε νομιμότητα και σύμφωνα με τον Βρετανικό νόμο καθώς το αντικείμενο ανήκε σε ιδιωτική γαλλική συλλογή.

Οι ελληνικές αρχές επισημαίνουν ότι υπάρχουν αποδείξεις πως η στήλη έχει καταγραφεί σε ελληνικό έδαφος μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος και συνεπώς τονίζουν πως η εξαγωγή της ήταν παράνομη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top