Το υπ. Πολιτισμού απαιτεί να αποσυρθεί επιτύμβια στήλη από δημοπρασία στο Λονδίνο

Δείτε τη σχετική ανακοίνωση

Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού απαιτεί να αποσυρθεί από τον κατάλογο του οίκου δημοπρασιών Christies στο Λονδίνο, μια επιτύμβια στήλη του 4ου αιώνα π.Χ.

Η εν λόγω στήλη φέρει την επιγραφή «Δωριάς Ποσειδωνίου»και αναγράφει ότι «βρέθηκε» στην Χαλκίδα της Εύβοιας το 1844 από τον Charles Schaubert και πως βρίσκεται σε Γαλλική συλλογή, αγορασμένη πριν το 1994.

επ1.jpg


Συγκεκριμένα, το υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε την απόσυρση του πολιτιστικού αγαθού από τη δημοπρασία του Λονδίνου, καθώς από ότι φαίνεται αυτή εξήχθη παράνομα από τη χώρα.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Την απόσυρση επιτύμβιας στήλης του 4ου αι. π.Χ. από δημοπρασία στο Λονδίνο αιτείται το Υπ. Πολιτισμού

Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, δια της αρμόδιας Διεύθυνσής του, παρακολουθεί συστηματικά τις δημοπρασίες πολιτιστικών αγαθών και, στις περιπτώσεις όπου τεκμηριώνεται νομικά η παράνομη εξαγωγή από τη χώρα κάποιου δημοπρατούμενου αντικειμένου, προβαίνει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.

Στο πλαίσιο αυτό, η αρμόδια Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, έχει προβεί σε ενέργειες με τις οποίες αιτείται την απόσυρση επιτύμβιας στήλης από τη Χαλκίδα του 4ου αι. π.Χ - η οποία δημοπρατείται από τον Οίκο
Christies στο Λονδίνο - και βρίσκεται εν αναμονή της απάντησης του Οίκου στην τελευταία σχετική της επιστολή.

Σημειώνεται ότι η απόσυρση πολιτιστικού αγαθού από δημοπρασία μπορεί να γίνει μόνον εφόσον υπάρχουν αδιάσειστα νομικά επιχειρήματα που αποδεικνύουν παράνομη ενέργεια.

Με μόνιμο κ��ι διαρκή στόχο τον επαναπατρισμό δημοπρατούμενων ελληνικών αρχαιοτήτων που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από τη χώρα, το Υπουργείο αντιμετωπίζει πάντα, όπως και στην περίπτωση της επιτύμβιας στήλης από τη Χαλκίδα, τέτοιου είδους θέματα με τη δέουσα προσοχή ώστε να αποφεύγονται και οι αιτήσεις αποζημιώσεως κατά του Ελληνικού Δημοσίου».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top